15 saker du inte visste om Senegal

Av | 28 juni 2018

Senegals landslag bär nu en hel kontinents förhoppningar på sina axlar. I dag ställs laget mot Colombia och kommer vid vinst att kvalificera sig för slutspel. För många svenskar är det västafrikanska landet relativt okänt, så Blankspot har listat 15 sakar du nog inte visste om Senegal.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Västafrika

1 De har en rosa sjö

Drygt tre mil norr om Dakar ligger sjön Lake Retba, vilket betyder “den rosa sjön”. Sjön har fått sitt namn efter sin färg, som varierar mellan djupt röd och ljust rosa beroende på årstid. Den höga salthalten, i perioder uppåt 40 procent, gör att algen Dunaliella salina frodas och det är denna som ger sjön dess färg.

Fattigdomen är utbredd

Den utbredda fattigdomen utgör ett hinder för utvecklingen. Senegal präglas av stora klyftor mellan en liten, välbärgad elit och det stora flertalet som har dålig tillgång till hälsovård och utbildning. Andelen av befolkningen som lever på under 1,25 USD per dag uppgår till drygt 34 procent.

 

Lake Retba eller ”Den rosa sjön”. Foto: Jeff Attaway

3 Rapparen Akon bygger en egen stad i landet

Rapparen Akon är född i USA, men har sina rötter i Senegal. Nu planerar artisten att bygga en egen stad, inspirerad av fiktiva Wakanda från årets stora Marvel-film ”Black Panther”, strax utanför huvudstaden Dakar. Akon säger sig också vilja lansera en egen kryptovaluta, Akoin, vilken baseras på samma blockkedje-teknologi som Bitcoin. Staden går för närvarande under namnet Akon Crypto City.

4 Senegal bygger också en mur

Den väldiga Sahara-öknen växer varje år genom sandstormar och hotar att förgöra växtligheten längs dess utkanter. Detta skulle innebära en katastrof för många människor som livnär sig på den odlingsbara marken. Sedan 2014 bygger därför Senegal, tillsammans med 10 andra länder, en enorm grön mur i form av träd längs ökenkanten för att motverka dess utvidgning. Projektet har fått namnet ”The Great Green wall”.

Senegals huvudstad Dakar är Afrikas västligaste stad.

5 Landet utkämpar ett lågintensivt inbördeskrig

I den sydliga provinsen Casamance pågår sedan 1982 en numera lågintensiv konflikt med sporadiskt uppblossande stridigheter. Mouvement des Forces Démocratiques de la Casamance (MFDC) kämpar för ett självständigt Casamance vars befolkning till största delen tillhör den etniska gruppen Jola och är kristna. Senegals regering och MFDC undertecknade en vapenvila 2014.

6 Landet arrangerar en av Afrikas största Jazzfestivaler

Varje år sedan 1993 lockas tusentals besökare till Saint Louis i nordvästra Senegal. Anledningen är en av afrikas största Jazzfestivaler: Saint Louis Jazz Festival. Inhemska musiker, som Youssu N’dour, spelar tillsammans med utländska världsartister på festivalen som växer för varje år.

Det är en stabil demokrati

Den demokratiska traditionen och rättsstatens institutioner är starka i Senegal. Flerpartisystem har rått sedan 1970-talet och valen i landet rapporteras av oberoende valobservatörer som fria och rättvisa. Pressfriheten i landet är förhållandevis stark liksom rättssystemets självständighet. Senegal har också ett utvecklat civilsamhälle. Läs mer. 

Med en del brister…

De brister som finns har ofta sin grund i fattigdom och i konservativa krafter i den allmänna opinionen. Bristerna gäller bland annat barns situation, diskriminering och våld mot kvinnor, diskriminering av hbtq-personer, överbelagda fängelser och långa väntetider i häkten.

9 Landet drabbades hårt av slavhandeln

Ön Goree Island tre mil utanför Senegals kust sägs ha varit en av de sista utslussningsportarna för slavar på väg till Amerika. I dag finns ett museum på ön med namnet House of Slaves. Öns mörka historia symboliseras av en vägg med en dörr som vätter ut mot atlanten, ”The door of no return”.

10 En av öarna är täckt av snäckskal

Det knastrar under fötterna om man promenerar på ön Fadiouth i västra Senegal. Genom generationerna har öns invånare levt närmast uteslutande på fisk och skaldjur, och i dag ligger snäckskalen i drivor över hela ön. Förutom att dekorera husväggar och gator finns en kyrkogård som helt består av snäckskal. Gravarna är utmärkta med kristna kors, vilket i sig är uppseendeväckande i ett land där över 90 procent av befolkningen är muslimer.

11 I Senegal producerades den första hel-afrikanska filmen.

”Borom Street” sägs vara världens första afrikanska film regisserad av en svart afrikan och spelades in i Senegal 1963. Filmen utspelar sig i Dakar och handlar om en fattig man som genom entreprenörskap försöker göra sin situation bättre.

”The door of no return” på museet House of slaves vätter ut mot atlanten och Amerika. Foto: Robin Elaine

12 Senegal kanske betyder ”vår kanot”

Ursprunget till landets namn är omtvistad. Men enligt en populär teori ska Senegal fått sitt namn efter ett missförstånd mellan kolonisatörer från Portugal och ursprungsbefolkningen. Enligt legenden ska en senegalese ha påpekat att portugiserna använde deras kanot efter att ha fått frågan vad landet kallades. ”Vår kanot” på Wolof-språket heter ”Sunu gal”. Uttrycket används numera ofta för att kalla till nationell enighet med slagord som ”vi sitter alla i samma kanot”.

13 I Senegal finns Afrikas högsta staty

Afrikas högsta staty finns sedan 2010 i huvudstaden Dakar och föreställer en man, en kvinna och bebis som upproriskt tittar mot horisonten. Den 60 meter höga statyen skulle symbolisera afrikansk stolthet och självständighet, men har snarare blivit ett monument över den före detta presidenten Abdoulaye Wades oansvariga hantering av statsbudgeten. Statyn sägs ha kostat drygt 250 miljoner kronor, vilket sticker i ögonen på en befolkning plågad av fattigdom. Bronsmonumentet har även kritiserats för att vara sexistisk då kvinnans ena bröst är blottat.

14 Landet ses som en förebild

Senegal har länge setts som en förebild vad gäller demokrati och stabilitet i Afrika. Landet har förskonats från militärkupper och har många politiska partier. Inför presidentvalet 2012 uppstod en förtroendekris, då många ansåg att den sittande presidenten Abdoulaye Wades beslut att ställa upp på nytt stred mot författningen. Situationen lugnade emellertid ned sig när Wade besegrades i valet av sin tidigare partikamrat Macky Sall. I mars 2016 hölls en ny folkomröstning om bland annat presidentpostens mandatperiod, som kortades från sju till fem år. Förändringen kommer att genomföras först vid nästa presidentval.

15 Många barn som tigger i Dakar far illa 

Enligt uppgifter från UNICEF kan hela 200 000 barn leva som tiggare i Senegal. Många pojkar utsätts för övergrepp och sexuellt utnyttjande och lever under mycket svåra förhållanden i Senegal. Pojkarna kallas för talibéer och enligt uträkningar som gjordes 2014 beräknades över 30 000 pojkar ha utsatts för övergrepp och påtvingat tiggeri bara i huvudstaden Dakar. Läs mer här.

Afrikas högsta staty i Senegals huvudstad Dakar. Foto: Jeff Attaway

Av | 28 juni 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Senegal Allt om Västafrika

Valarbetare trotsar våldet i Kamerun

Kampanjerna för de kommande valen till kommuner och nationalförsamling är i full gång i landet....

Dakars förorter under vatten

Efter regn kommer sol sägs det. Men i Dakar och i resten av Senegal följs regnet av en översvämningskatastrof.

Kaxiga kossor skapar kaos

När grönområdena i Dakar bebyggs tvingas korna ut på gatorna och orsakar stora problem. Nu har stadsborna tröttnat på kaoset och frågan hamnat på presidentens bord, det rapporterar den lokala journalisten Ngoundji Dieng i Dakar.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.