19 personer döms till döden i Bangladesh

Av | 10 oktober 2018

En domstol i Bangladesh har dömt 19 personer till döden för deras roll i en attack mot en demonstration i huvudstaden Dhaka 2004.

Bland de som ska hängas återfinns en före detta minister och en vice-minister från BNP som vid tillfället innehade det politiska makten. Partiets nuvarande ordförande, Tariq Rehman, dömdes till livstids fängelse i sin frånvaro.

Attacken 2004 var riktad mot ett massmöte arrangerat av Awamiförbundet. Målet för attentatet var partiledaren Hasina Wajed. Hon undkom dock med lindriga skador medan hennes livvakt dödades.

Hasina Wajeds anhängare gick därefter bärsärkagång på en station i hamnstaden Chittagong.

Dåvarande premiärminister Khaleda Zia uttryckte sin bestörtning över dådet som hon betecknade som fegt och fruktansvärt.

Hon efterlyste då en grundlig utredning för att straffa de skyldiga. I dag är Hasina Wajed som överlevde attacken landets premiärminister.

BNP-anhängare genomförde i september fredliga manifestationer runt om i landet för att markera partiets 40-årsdag. I samband med manifestationerna ställde partiet en rad krav för att det ska delta i valet i december 2018: Parlamentet ska upplösas inför valet, valkommissionens medlemmar ska bytas ut och militären ska placeras ut under valdagen för att garantera väljarnas säkerhet.

Av | 10 oktober 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Bangladesh

Dockteatern som räddar Bangladesh floddelfiner

Läs den lokala journalisten Sushmita Preetha vykort från Bangladesh om hur kulturen kan nå fram med budskap till bybor som annars är trötta på organisationer från städerna som ska tala om för dem hur de ska leva sina liv. 

19 personer döms till döden i Bangladesh

En domstol i Bangladesh har dömt 19 personer till döden för deras roll i en attack mot en demonstration i huvudstaden Dhaka 2004.