Foto: Mireille Ngosso

50 000 demonstranter och poliser tågade genom Wien

Av | 5 juni 2020

Trots pandemin blev protesterna mot strukturell rasism den största demonstrationen på 17 år i staden.

Den antirasistiska manifestationen i den österrikiska huvudstaden startade i närheten av Marcus-Omofuma-minnesmärket.

Det är upprättat till minnet av en tragisk händelse runt en nigeriansk asylsökande som dödades av tre österrikiska poliser 1999 när han skulle deporteras till Bulgarien.

När han högljutt protesterade mot avvisningen under flygresan höll poliserna honom på plats med övervåld genom att tejpa fast honom mot stolen och även hans andningsvägar tejpades till. Han dog på grund av syrebrist.

Den händelsen ledde då till en mängd demonstrationer i Österrike och la grunden till ”En värld utan rasism”- rörelsen. Migranter och flyktingar från Afrika förenades under en period i en gemensam kamp med aktivister. De tre poliserna dömdes endast till åtta månaders fängelse för vållande till annans död vilket kritiserades av civilsamhällsaktörer som beskrev utslaget som en ”rasistisk rättvisa”.

Marcus-Omofuma-minnesmärket i Wien.

Nu 21 år sedan blev alltså minnesmärket det naturliga startskottet för ytterligare en av många demonstrationer i solidaritet med George Floyd som även han dödades av övervåld från poliser. Ett mord som lett till en våg av antirasistiska manifestationer över hela USA och resten av världen.

Rörelsen ”Black-lives-matter” har den senaste veckan mobiliserat sig och frågan om strukturell rasism börjar göra samma globala avtryck som metoorörelsen lyckades med hösten 2017.

I Österrike där man nyligen öppnat upp efter stränga restriktioner under 46 dagar, vilket Blankspot tidigare rapporterat om, har man vid ett par tillfällen upplöst demonstrationer mot restriktionerna.

Men den antirasistiska demonstrationen igår avbröts inte utan tilläts genomföras trots att deltagarantalet blev mycket högre än förväntat. Enligt den österrikiska polisen hade man gett tillstånd för en demonstration för 3 000 personer och 160 poliser var intagna i tjänst för att bevaka demonstrationen och spärra av gatorna.

Det kom 50 000 demonstranter.

Trots det stora antalet demonstranter blev det en fredlig demonstration utan konfrontativa konfliktsituationer med poliser eller plundringar som skett i andra länder. Det var den största demonstrationen sedan 17 år.

Polisen deltog själva i demonstrationen genom att deras följebil hade en skylt med #blacklivesmatter enligt österrikiska tv-kanalen ORF.

– Att visa solidaritet är mer än bara en hashtagg. Solidaritet kräver inkludering på alla nivåer, inklusive inom utbildningsväsendet och politiken. Acceptans och respekt där vi är jämlika och ser varandra i ögonen, det är vad vi vill ha. Och inte bara en gång om året utan alltid, sa Mireille Ogosso, aktivist och en av arrangörerna samt lokalpolitiker (SPÖ).

Den österrikiska polisen menade att det inte fanns fog nog för att ta ett beslut om avhysning trots att deltagarna bröt mot avståndsreglerna om en meters avstånd.

Under dagen har polisens beslut om att inte avhysa demonstrationen väckt kritik från den österrikiska hälsoministern som nästa vecka vill ha ett rundabordssamtal om hanterandet av demonstrationer under rådande pandemi.

Samtidigt har den österrikiska förbundspresidenten Alexander van der Bell idag uttryckt sin chock över det brutala polisövervåld som drabbade George Floyd och påmint om medborgerliga fri- och rättigheter.

”Fredliga protester mot strukturell rasism och oproportionerligt våld av säkerhetstjänster är befogade och förståeliga, skriver han i en längre twittertråd där han också lyfter fram behovet av att försvara grundläggande medborgerliga rättigheter och avslutar: ”Låt oss lyssna på rasdiskriminerade människor. Låt oss bekämpa rasism tillsammans. #BlackLivesMatter”.

Under helgen planeras fler demonstrationer runt om i Österrike.

**

Foto: Mireille Ngosso

Av | 5 juni 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Så drabbar viruset utbildningen för världens barn

Brit Stakston tittar närmare på två aktuella rapporter från OECD och Human Right Watch som visar hur allvarligt coronapandemin slagit mot utbildningsväsendet runt om i världen.

Pandemin tände gnistan hos belarusierna

En omtumlande vår bäddade för stort politiskt engagemang hos det belarusiska folket. Men varför reste sig medborgarna just i år? Blankspot har talat med Alesia Rudnik, ordförande i organisationen Sveriges Belarusier.

Österrike: Den andra vågen är här

Antalet coronasmittade per dag når nästan samma nivåer som i mars när landet var stängt. Nyligen har ett trafikljussystem introducerats för att åskådliggöra smittoläget i varje region – men det har redan fått kritik för att förvirra mer än vägleda.

Så avslöjades de saudiska interneringscentren

Den etiopiska journalisten Zecharias Zelalem avslöjade i The Sunday Telegraph att hundratals migranter hålls inlåsta under avskyvärda förhållanden i saudiarabiska interneringscenter. Nu berättar han för Blankspot om hur det gick till.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.