Afghanistan stoppade Sveriges utvisning av småbarnspappa

Av | 9 juni 2017

Den 30 maj försökte gränspolisen tvångsutvisa en afghansk man vars familj bor i Sverige. Han flögs till Kabul men släpptes inte in i landet. De afghanska myndigheterna tyckte att det var olämpligt att splittra mannens familj och han fick återvända till Sverige.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Den uppmärksammade utvisningen av 10 afghaner den 30 maj gick inte helt som planerat. En av de utvisningshotade sattes aldrig på planet på grund av ny en asylprövning och en annan släpptes inte in i Afghanistan. Av Kriminalvårdens så kallade verkställighetsrapporter från tvångsutvisningen framgår det att bara åtta personer överlämnades till afghansk polis på flygplatsen i Kabul.

Den person som stoppades vid gränsen är en småbarnspappa som har fått avslag på sin asylansökan. Resten av hans familj har dock fått uppehållstillstånd och bor i Örebro. I verkställighetsrapporten från utvisningen skriver den medföljande bevakningspersonen från kriminalvården så här:

”Dessvärre godkände inte afghanska myndigheter klienten och hänvisade till att man splittrar familjer. Klienten har fru och barn kvar i Sverige.”

Av denna anledning fick mannen flygas tillbaka till Sverige och har nu släppts från Migrationsverkets förvar.

Mannens juridiska ombud, Charlotta Lagnander påpekar att det saknas en utvisningsdom i detta fall och att hennes klient inte utgör någon form av säkerhetshot. Ändå försökte de svenska myndigheterna separera honom från hans fru och barn.

– Jag är tacksam för att de afghanska myndigheterna gjorde en annan bedömning än Sverige och att de satte barnen och familjen i första rummet. Jag tycker att det är klokt av Afghanistan att följa barnkonventionen. Annars brukar det ju vara Sverige som slår sig för bröstet och alltid sätter barnen i första rummet, säger hon.

Småbarnspappan skulle ha tvångsutvisats redan den 29 mars, men kom då aldrig på planet eftersom han inte hade fått några resehandlingar från Afghanistan. Enligt Charlotta Lagnander tyckte de afghanska myndigheterna redan då att det var olämpligt att splittra familjen genom att utvisa honom. Därför ville de inte utfärda några resehandlingar.

Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty International, anser att det återvändandeavtal som finns mellan Sverige och Afghanistan är väldigt tydligt när gäller att undvika familjesplittring.

I avtalet står det bland annat att Sverige ska ”göra sitt yttersta för att se till att familjer återsänds tillsammans och att ofrivillig familjesplittring undviks.”

– Amnesty är kritiska till familjesplittring generellt sett och vi anser inte att någon ska utvisas med tvång till Afghanistan, säger hon med reservation för att hon inte känner till omständigheterna i just detta fall.

Blankspot har försökt få en kommentar från Migrationsverket men de hävdar att ansvaret ligger hos gränspolisen som skötte utvisningen. Blankspot har även sökt ansvarig hos gränspolisen men utan framgång.

Av | 9 juni 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

”Afghanistans lärare har min största respekt” – Dagbok från Kabul vecka 40.

I veckans dagbok skriver Mohammad om det viktiga men riskfyllda arbete som det innebär att vara lärare i ett krigsdrabbat och politiskt oroligt land som Afghanistan.

Alla vill skicka sina barn till skolan, men de får inte plats – Dagbok från Kabul vecka 39.

När jag skriver ner detta är jag i Waras, en plats som ligger långt upp i bergen.

Utvisningarna till Belarus fortsätter – trots oroligheterna

Stängda landsgränser till följd av coronapandemin har gjort att väntan blivit lång för många i förvar, men nu fortsätter utvisningarna, även till Belarus.

”En ny generation hazarer kräver sina rättigheter” – Dagbok från Kabul vecka 35.

Den här veckan tänkte jag skriva om historien. Om hazarernas historia. Från 1800-talet och fram tills idag. Men också om de nya proteströrelser bland hazarer som tar form.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.