”Abiy Ahmed vet att fredspriset innebär ett oerhört stort ansvar”

Av | 10 december 2019

Premiärminister Abiy tilldelas idag Nobels fredspris. Men det var en motvillig pristagare som tyckte det var jobbigt att bli hyllad är Anders Österbergs (s) intryck efter gårdagens lunch.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

I går tog statsminister Stefan Löfven emot Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed Ali. Förutom de båda ländernas regeringschefer deltog Etiopiens mäktiga fredsminister Mufuriat Kami som styr över landets underrättelseapparat och federala polis. Men även den socialdemokratiska Riksdagspolitikern Anders Österberg.

Enligt Anders Österberg är det en något motvillig pristagare som i dag tar emot priset i Oslo. 

– Jag fick intrycket att han tycker det är jobbigt att bli hyllad. Han vet att landet har stora utmaningar och problem och i Etiopien kan också hyllningarna få enorma proportioner.  

Sedan Abiy Ahmed tillträdde har han slutit fred med Eritrea, frigivit tusentals politiska fångar och levererat på sina löften om att tolerera politisk opposition. Samtidigt har han kritiserat för det stora antalet internflyktingarna i landet.

– Genom att ta med sin fredsminister till prisutdelningen visar han vad han ser som sin högsta prioritet: Att lugna de konflikter längs etniska linjer som blossat upp, säger Anders Österberg.

Om man studerar tv-bilderna från det officiella firandet i Addis Abeba i oktober då landets fredsministerium anordnade en kväll för att fira fredspriset, ser man att den vanligtvis så karismatiska Abiy Ahmed verkade dra sig undan från strålkastarljuset.

På festen fanns också stats- och regeringschefer från regionen med, men Eritreas president Afewerki lyste med sin frånvaro, vilket också satte sordin på stämningen. 

Anders Österberg menar att Abiy Ahmed är stolt över vad han uträttat och de reformer som är gjorda.
– Men han vet att omvärldens ögon är på Etiopien. Och att han bär freden och landets framtid på sina axlar.

Under lunchen berättade Abiy Ahmed att han redan som ung pojke fick höra berättelser om Sverige eftersom personer från hans region varit i landet och sedan återvänt och översatt bibeln till lokala språk. 

– Han pratade också varmt om de svenskar som var med och byggde upp landets flygvapen.

På dagordningen för lunchen stod Etiopiens reformarbete och fördjupat samarbete mellan Sverige och Etiopien i bilaterala och multilaterala frågor.  Anders Österberg fick intrycket att han gör allt i sin makt för att landet ska gå i demokratins riktning och inte falla tillbaka i auktoritära mönster. 

Några journalister tilläts dock inte ställa frågor, men fick fotografera premiärminister Abiy Ahmed Ali vid entrén till Adelcrantzska huset. 

När väl dörrarna stängts beskriver Anders Österberg att diskussionen även kretsade kring oron över det våld som utbrutit i Etiopien.

– Men vi pratade också om de framsteg som har skett på den korta tiden han styrt landet. Abiy Ahmed lyfte att det är en oppositionspolitiker som leder valkommissionen, att landet har en kvinnlig president och att hans regering också består av hälften kvinnor. 

En fråga som enligt Anders Österberg förenade Stefan Löfven och Abiy Ahmed i samtalet var de insatser för klimatet som skett i Etiopien med bland annat en omfattande trädplantering. 

Valet i maj nästa år, om bara fem månader, blir ett stresstest på hur landet mår och enligt Anders Österberg var premiärministern väl medveten om den utmaningen. 

– Det finns farhågor, både rent praktiskt men man kan också se hur den nyvunna yttrandefriheten används av aktörer för att hetsa grupper mot varandra. Samtidigt måste man hålla val eftersom den sittande regeringen annars kommer att sakna legitimitet.

Sverige har gått in och stöttat valprocessen både genom att övergripande stödja fortbildningen av journalister i landet och på andra sätt stötta den transformeringsprocess mot demokrati som landet befinner sig i.

– Men vi diskuterade inte detaljer om Sveriges stöd på lunchen, det var mer en övergripande diskussion.  

När Abiy Ahmed efteråt reste vidare mot Oslo var det enligt Anders Österberg en samlad och något dämpad pristagare.

– Han vet att detta är ett av världens finaste pris, men det medför också ett oerhört stort ansvar, säger Anders Österberg.

Av | 10 december 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Protester efter att musiker mördats i Etiopien

En av Etiopiens stora stjärnor är mördad. Haacaaluu Hundeessaas musik tonsatte den Oromorevolution som legat till grund för senaste årens omvälvningar i Etiopien. Nu på tisdagsmorgonen har mindre demonstrationer utbrutit och internet stängts ner av myndigheterna.

Etiopiens jättedamm nu en fråga för säkerhetsrådet

Spänningen stiger mellan Egypten och Etiopien över Afrikas största dammbygge när nu Egypten återigen ber säkerhetsrådet att ta upp frågan om GERD-dammen i vad som ses som en diplomatisk eskalering av konflikten om Nilens vatten.

Är mer nationalism svaret på Etiopiens kris?

Coronapandemin har fått de etiopiska myndigheterna att skjuta fram valet på obestämt tid. Tills vidare styr premiärministern och hans parti, Prosperity Party, landet. Något som väckt kritik men också förståelse bland landets oppositionsgrupper. Belete Molla som är nytillträtt ordförande för National Movement of Amhara (NaMA) menar i en intervju med Blankspot att det är klokt att inte byta regering mitt i krisen.

Nobelkommittén försvarar valet av fredspristagare

Nobelpriset i fred gick i fjol till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Sedan dess har priset kritiserats av oppositionen i landet men nu tar Nobelkommittén Abiy Ahmed i försvar.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.