Analys om

Afrikanska stater reagerade snabbare än Europa på smittan

Coronaviruset har nu också spridits till den afrikanska kontinenten. Men hur ser coronaförberedelserna ut i de olika länderna.

Europa befinner sig ännu i chock över att själva ha blivit en av smittnoderna – som hela världen skärmar av sig från. Samtidigt som bilder och rapporter från USA och New York chockerar.

I det uppskruvade nyhetsläget är det lätt att glömma bort vad som sker på den afrikanska kontinenten. Men kanske kan vi initialt även här få delar av vår världsbild prövad när vi tittar på hur några afrikanska stater inlett sitt arbete mot coronasmittan.

Det är redan nu uppenbart hur viruset kommer att slå i länder med ett skört och ojämnt vårdsystem. Vi har sett hur viruset slår mot trångbodda stadsdelar och länder där generationer bor tillsammans.

Lägg nu till bristen på rent vatten.

WHO har ända sedan coronautbrottets början uttryckt sin oro över vad som händer om viruset sprids till länder som inte klarar av att dämpa smittspridningen och vårda patienter. En tidig upptäckt måste därför prioriteras så det inte blir en samhällsspridning.

Fall av covid-19 har i skrivande stund rapporterats från 46 länder och totalt 3 200 personer har konstaterats smittade i Afrika. De virusfria länderna, än så länge, är Lesotho, Komorerna, Sierra Leone, Sydsudan, Burundi, Botswana, Sao Tomé och Malawi. Det land som drabbats hårdast hittills är Sydafrika som med över 1000 bekräftade coronafall i landets alla regioner har nu infört ”lock-down”.

Men i den andra vågskålen finns på den afrikanska kontinenten också en högre beredskap eftersom det är en region som, i motsats till Italien och resten av Europa, har en stor vana av att möta återkommande epidemier.  Erfarenheterna av kampen mot Ebola är också den ett viktigt redskap för att minska det nya virusets spridning samt möjligheten att snabbt lära av de länder som redan drabbats.

WHOs generaldirektör deltog på Afrikanska unionens möte i början på mars och betonade även han att de tidigare erfarenheterna är en fördel för den afrikanska kontinenten.

– En del länder i Afrika, så som Demokratiska republiken Kongo, har ett övertag nät det gäller förmågan att testa för coronaviruset. De kan nu utnyttja den testkapacitet de byggt upp under ebolautbrotten sa Tedros Adhanom Gebreyesus enligt en artikel i Svenska Yle.

I Nigeria finns det i 26 av 36 regioner i landet så kallade Public Health Emergency Operations Centers (PHEOCs). De fungerar som tidiga varningscentraler för att upptäcka, förebygga och övervaka olika smittospridningar. 

Patient ”noll” i Nigeria var en resenär från Italien och upptäcktes inom 48 timmar.

Det som gäller är att förbereda sig, vara transparent och testa menar Ifeanyi Nsofor från Aspen Institute vid Nigeria Health Watch i en debattartikel och adderar att USA borde ha förberett sig genom att upprätta sådana center.

Så trots begränsade resurser för intensivvård och en svagt utbyggd sjukvård har man i många länder på den afrikanska kontinenten i takt med det första rapporterade fallen åtminstone snabbt kunna sätta igång med det så viktiga förebyggande arbetet.

Strategierna ser förstås olika ut precis som bland de europeiska länderna men tydligt är att man delvis arbetat snabbare än många i Europa för att få ut information. Många stater agerade så fort de konstaterade att det fanns smittade. Karantän infördes för att dämpa den numera så kända kurvan av överbelastning av vården som här blir extra känslig när vårdsystemet redan är så svagt.

Många länder har också börjat arbeta med så kallad triage, att man bedömer patienter, använder undersökningsmetoder där man sorterar och prioriterar patienter med hjälp av febermätningar och symptom som hosta för att minska spridningen.

Och för att genomföra detta så viktiga arbete för att förhindra spridning krävs alltså endast en termometer.

I Uganda har man arbetat med screenings på flygplatser sedan början av mars för att förhindra inresande smittobärare.

Rwanda har infört portabla handtvättsstationer vid stora trafikknutpunkter och man ombeds tvätta händer innan man kliver ombord på bussar. Dessa portabla handtvättar återfinns på banker, affärer, restauranger och barer. 

Flygtrafiken stoppades den 20 mars och innan dess genomfördes febermätningar på flygplatsen. Skolor, universitet, kyrkor och moskéer har stängts sedan drygt 14 dagar. Det finns en oro att bergsgorillorna i Rwanda kan drabbas av viruset och därför har också nationalparkerna stängts.

I Eritrea konstaterades i onsdags landets fjärde fall och det fick myndigheterna att stänga ner all internationell flygtrafik och sätta de som hunnit anlända i speciellt uppsatt karantänsjukhus.

Även skolor, universitet och alla offentliga arrangemang har ställts in i landet. Dessutom har all kollektivtrafik och taxiverksamhet upphört för att stoppa smittspridningen.

Även Kenya gick direkt i ”lockdown” i samband med det första konfirmerade fallet. Sedan två veckor är alla skolor stängda samt moskéer, kyrkor och allt arrangemang samlar en större mängd människor. På taggen #kenyacurfew kan man följa reaktionerna på utegångsförbudet. Det förs också påtryckningar från UN Water tillsammans med Amnesty och andra lokala organisationer om att tillgången till vatten och energi ska vara fri i kåkstaden Kibala utanför Nairobi. Hur ska man annars kunna tvätta händerna när man knappt har råd att betala för vatten för att laga mat.

Köpcentrum är än så länge öppna, men president Uhuru Kenyatta uppmanar de affärer som ej tillhandahåller nödvändiga produkter att hålla stängt. Det finns i dagsläget 15 konstaterade fall och ingen smittspridning i samhället, strategin är att begränsa spridningen maximalt. Numera råder också utegångsförbud mellan klockan 19 på kvällen till fem på morgonen.

Vikten av god handhygien, social distans och att vara uppmärksam är viktiga grundbultar för att undvika fortsatt spridning, påpekade Kenyas hälsominister Dr Jane Ruth Acen i en intervju häromdagen.

I Kenya får också alla mobilinnehavare sms flera gånger i veckan med påminnelser om att tvätta händerna, nysa i armbågen och hålla distans till varandra. Det finns också hjälplinjer dit man kan ringa om man behöver testa sig eller har frågor. Dessa linjer sattes upp två dagar efter att det första fallet bekräftats och visar på en beredskap för information till allmänheten.

Detta kan jämföras med Sverige som först den 15 mars beslutade att ge 75 miljoner svenska kronor till Myndigheten för samhällsberedskap (MSB) för en bred allmän informationskampanj om corona. Sverige hade sitt första coronafall den 31 januari och borde ha distribuerat samhällsinformation om viruset allra senast då.

Sociala medier betyder mycket för att kunna nå ut med information på hela den afrikanska kontinenten. Här finns det precis som i resten av världen även mycket falsk information, vandringssägner och direkt hälsovådliga tips.

I Senegal och Elfenbenskusten använder man chatbottar i Whatsapp för att säkerställa att sann och trovärdig information sprids samt möjlighet att göra en slags snabbtester genom enkäter. Whatsapp som är den mest använda meddelandetjänsten i Afrika har också samarbetat med WHO för att utveckla chatbottar.

I Nigeria har man även upprättat volontärbaserade callcenters och influencerkampanjer för att sprida korrekt information om viruset.

Ali Babas grundare miljonären Jack Ma har donerat 5.4 miljoner ansiktsmasker till Afrika som ankom till Etiopien för vidare distribution den 23 mars.

Vid sidan av sociala medier är musik en viktig informationskanal. Välkända artister som Bobi Wine och Nubian Li från Uganda, Fally Ipupa från Kongo och Y en a Marre från Senegal har alla släppt sånger om hur man ska undvika att smittas och hur kampen sker tillsammans.

Liberias President George Weah har också släppt en ”Corona Awareness Song”.

Läs mer:

Covid-19 i Afrika

COVID-19 gives the lie to global health

Alibaba founder Jack Ma sends 5.4 million face masks to Africa

Coronavirus in Africa – breakdown of infected virus free countries

Insatser i Afrika för att förhindra spridningen

Kenya confirms 2 cases coronavirus Uganda, intensifies screenings

Rwanda keeping coronavirus at bay with campaign of public handwashing

Rwanda steps up efforts to beat coronavirus

Whatsapp chatbots

Lessons from Nigeria

Africa mountain gorillas coronavirus

WHO Africa

Coronaviruset har nu nått hälften av de afrikanska länderna

Water access critical to beating back COVID-19 spread in slum areas

With 6 coronavirus cases, Eritrea shuts schools, all public transport suspended

Uppdrag till MSB av regeringen om informationskampanj

Coronasånger:

Bobi Wine and Nubial Li, Uganda

Fally Ipupa, Kongo

Y en a Marre, Senegal

Georg Weah, Liberia

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.