Ali Reza följde inte uppmaningen om att ljuga – fick inga resehandlingar av Afghanistans ambassad

Av | 20 juli 2017

I veckan kunde GP och SVT berätta att en tjänsteman på Migrationsverket uppmanat Ali Reza att ljuga inför ambassadpersonal, för att kunna skicka honom till Afghanistan. Blankspot följde med Ali Reza till afghanska ambassaden för att se om han skulle följa uppmaningen.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Längs Källängsvägen på Lidingö står punkthus och lamellhus i en vid båge. Innanför vägen ligger Källängstorget avskilt med en bronsstaty i fontänen. Skulpturen heter ”Vågspel”.

På det klassiska funkistorget ligger Pizzerian Näset, Golden Touch Massage och en ICA-butik.

Men de flesta besökare som sneddar över torget den här sommardagen rör sig tveksamt och med utskrivna papper i händerna.  Ganska snabbt bildas en kö av unga killar utanför den Afghanska ambassaden i hörnet av torget.

En av dem är Ali Reza.

– Jag är mycket stressad, säger han.

Det är andra gången han är på ambassaden och han har funderat mycket på hur han ska göra i dag.

Med sig har han en inspelad uppmaning från Migrationsverkets handläggare att han ska ljuga om att han vill återvända frivilligt för att ambassaden ska ge ut resehandlingar.

Svarar han nej på frågan om han vill resa tillbaka frivilligt är han rädd för att få åka polisbil från ambassaden till förvaret.

Talar han sanning är han rädd för att de ändå ska ge honom resehandlingarna.

Receptionen är knökfull och pappersrullen till nummerlapparna tar snabbt slut.

Några är i sällskap med väktare från Kriminalvården. Andra sitter ensamma och väntar.

Ali Reza blir igenkänd direkt.

– Visst är det du som det skrivits så mycket om? frågar en handläggare och när Ali Reza nickar visas han in på ett avskilt kontor.

Ali Reza i receptionen på Afghanistans Ambassad på Lidingö.

Efter en kort stund kommer Hamid Hami, Afghanistans ambassadör in i rummet och slår sig ner.

– Vill du återvända frivilligt, frågar ambassadören.

– Nej, jag vill inte resa tillbaka till Afghanistan, svarar Ali Reza och håller fram brevet han fått från Migrationsverket där han ombetts att skriva under en text på engelska där det står att han accepterar att utvisas från Sverige och att hans förestående resa är frivillig.

För att möjliggöra deportationen ber han också i brevet om att ambassaden ska bistå honom med temporära resehandlingar.

Men under texten finns ingen underskrift.

Brevet är inte skrivet av honom utan är ett standardbrev han fått från Migrationsverket.

Standardbrev från Migrationsverket som ges till asylsökande som fått avslag på sina ansökningar.

Ambassadören läser brevet noggrant, viker ihop det och lämnar tillbaka det. Han förhör sig sedan om Ali Rezas historia, flyktvägar och tid i Sverige.

Han ställer frågor om gränspassager mellan Iran och Pakistan och livet i Iran. Om vad han gjorde vid olika datum och på vilka platser han var.

Ali Reza berättar att hans familj är i Iran. I Afghanistan känner han inte någon.

– Mina föräldrar har fiender där så jag är rädd.

Ali Reza får också berätta om sin väg genom det svenska asylsystemet. Om hans gode man som kallade afghanerna ”myror som svärmade in i Sverige” och att han inte heller informerade honom om tiden för asylintervjun.

Ali berättar också om att hans offentliga biträde inte brydde sig om att träffa honom före intervjun, inte ställde några frågor för att hjälpa honom att få fram hela sin asylberättelse och inte heller kontrollerade att överklagandet kommit in i tid.  På så sätt gick han miste om sin rätt till överprövning.

Ambassadören lyssnar uppmärksammat och antecknar.

Han minns själv hösten 2015 och det stora antalet ensamkommande som flydde till Europa och Sverige och förklarar för Ali Reza att eftersom många kände till att det svenska systemet för minderåriga var generöst valde många att inte uppge sin riktiga ålder.

– Det drabbar nu alla som talat sanning, säger ambassadören.

Ali Reza berättar om hur han tackade ja till en åldersbedömning när han kom – men aldrig fick genomgå någon sådan.

– Vi är en myndighet och vi har regler att förhålla oss till, men om du kan visa för oss att du var minderårig när du kom till Sverige så skriver vi inte ut några resehandlingar till dig, säger ambassadören.

– Vad gör jag om polisen hämtar mig då? frågar Ali Reza.

Migrationsverket har förklarat för honom att om han inte samarbetar kommer ärendet överlämnas till polis.

– Även om du kommer hit med polis så kommer vi inte skriva ut några resehandlingar till dig, inte innan din ålder är utredd, svarar ambassadören.

Ali Reza tar tag i sin Adidasväska och går ut i solen på Källängstorget, med nya dilemman att fundera över.

Men utan resehandlingar.

Vad som än händer nu, känner han att det var rätt beslut att tala sanning.

Av | 20 juli 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Utvisade Musatafa Nauibi är tillbaka i Sverige

Mustafa Nauibi, ”brottaren” som utvisades till Afghanistan i mitten av december 2016 och som Blankspot träffat i Kabul är nu tillbaka i Sverige.

Wares Khan har fått jobb som studieorganisatör

Blankspot har sedan december 2016 följt den utvisningshotade journalisten Wares Khans öde. Efter nästan ett år i förvar och två avbrutna deportationer har han i dag anställts av studieförbundet NBV.

Stor rymning från flyktingförvar

Vid midnatt rymde 14 personer från migrationsverkets förvar Sagåsen i Kållered. Polisen har fått informationen men är inte aktivt ute och letar efter de som har rymt.

Den långa vägen tillbaka

Vardagen präglas av osäkerhet och arbetslöshet för de ensamkommande som utvisats från Sverige. Blankspot återvände till Afghanistan för att träffa några av de personer vi tidigare rapporterat om som fortfarande kämpar för skapa sig ett nytt liv.