Alliansen oenig om utvisningsstopp

Av | 20 juni 2017

Liberalernas Jan Björklund kräver ett tillfälligt stopp för utvisningar till Afghanistan på grund av det försämrade säkerhetsläget. Men allianspartierna delar inte hans inställning och har delvis svårt att förstå vad han menar. 

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

I morse skrev Liberalernas ordförande Jan Björklund en tweet där det framgick att han ville stoppa de pågående utvisningarna till Afghanistan.

Nyheten plockades upp av de flesta medier under dagen. Men en rundringning som Blankspot har gjort visar att inget av partierna i alliansen förstår vad han menar och inget vill ändra den ordning där Migrationsverket och domstolarna avgör vilka personer som har skyddsskäl och ska få stanna i Sverige.

Samtidigt är alla allianspartierna är eniga om att säkerhetsläget i Afghanistan för närvarande är mycket allvarlig.

Anna Stålgren, pressekreterare hos Moderaterna, menar att det inte ska vara politiker som ska avgöra vem som ska få stanna i Sverige.

– Vi är för den ordning som gäller i dag att det ytterst är en bedömning för myndigheter och domstol, säger hon.

Centern vill visserligen också få till en paus i utvisningarna till Afghanistan på grund av säkerhetsläget men vill samtidigt att den nuvarande ordningen, där Migrationsverket och domstolarna självständigt fattar beslut i varje enskilt ärende, ska behållas.

Centerpartiets migrationspolitiske talesperson, Johanna Jönsson, har i dag ställt sig frågande till Liberalernas utspel.


Samma sak gäller Kristdemokraterna, som menar att det är farligt att öppna för olika politiska utspel om säkerhetsläget i olika länder. Kristdemokraterna menar precis som Center att det är Migrationsverket som ska fatta beslut i asylärenden.

Christina Örnebjär, som sitter i Riksdagen för Liberalerna, är en av de som internt, inom partiet, har arbetat för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

 

Enligt henne är det den senaste tidens rapporter om säkerhetsläget i Afghanistan som har fått Jan Björklund att göra sitt utspel.

– Vi vill att regeringen ska trycka på för att Migrationsverket ska göra en ny säkerhetsbedömning, säger hon.

Men inte heller Liberalerna vill frångå den ordning där Migrationsverket och domstolar fatta beslut om enskilda asylärenden.

Anledningen till dagens utspel från Liberalerna är att partiet vill bilda opinion i denna fråga, förklarar Christina Örnebjär.

– Det ska vara myndigheter som tar besluten. Samtidigt är det vi politiker som står för ansvaret och vi måste kunna bilda opinion. Nu kan vi i alla fall trycka på och tala om att vi tycker detta, sedan är det fortfarande Migrationsverket som gör bedömningen, säger hon.

Av | 20 juni 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

I väntan på mirakel

Efter ett kort uppehåll har deportationerna till Afghanistan börjat igen. Trots de afghanska ministrarnas protester. Blankspot rapporterar återigen på plats om de utvisades kamp för att etablera sig i ett land som är illa rustat för att ta emot dem.

”Jag vill skildra människor i konflikten”

Journalisten Göran Engström har rapporterat från Afghanistan i 15 år. Han kom nyligen hem från den fjärde reportageresan på uppdrag av Blankspot. Här intervjuas han om vad som händer med journalistiken när man kan rapportera från ett konfliktområde som man känner såpass väl.

Rädda Barnen: Situation för barn i Afghanistan allt värre

Den 7 oktober 2001 inleddes den militära interventionen i Afghanistan av USA och dess allierade. 18 år senare larmar Rädda Barnen om att barnen drabbats hårt av krigets vardag.

Dagbok från Kabul – vecka 41

Efter ett kort avbrott under valet är nu deportationerna från Europa till Afghanistan åter igång. Med start i oktober kommer Blankspot att publicera en dagbok från en av de utvisade. Läs den här:

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.