Återigen tyst om Dawit Isaak i utrikesdeklarationen

Av | 13 februari 2019

Under onsdagen presenterade utrikesminister Margot Wallström regeringens utrikespolitiska deklaration, som anger riktningen för utrikespolitiken det kommande året. – Demokratin i världen är på tillbakagång. I dag lever fler människor i länder med auktoritära tendenser än i länder som gör demokratiska framsteg, sade Margot Wallström. Men hon nämnde inte fallet Dawit Isaak.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

Under alliansens tid, när Carl Bildt var utrikesminister, lyftes alltid den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fram under utrikesdeklarationen. En markering om att hans öde inte var glömt. Några år helt kort, med bara ett par meningar. Andra år infogat i ett resonemang kring demokrati och yttrandefrihet.

Men sedan 2016 sker det inte men enligt UD beror det inte på att frågan på något sätt har nedprioriterats. Margot Wallström har tidigare förklarat att det beror på ”att det tyvärr finns många fall där svenska sitter fängslade utomlands utan rättegång, eller på felaktiga grunder. Och att det inte finns utrymme att beskriva alla fall i utrikesdeklarationen.”

I en passage om utvecklingen i Östafrika sade Wallström att ”den långvariga konflikten mellan Etiopien och Eritrea har förbytts i en historisk fred” och lade hon till ”vi ska fortsätta verka för en positiv utveckling i regionen kring Röda havet. Våra breda relationer ger oss goda förutsättningar att bidra till försoning och utveckling.”

Men Dawit Isaak nämndes inte vid namn vilket fick moderaternas talesperson Hans Wallmark att i den efterföljande debatten både kritisera Wallström och de länder som fängslar journalister.

– Man spärrar inte in journalister och förläggare för uppdiktade brott, för att de skriver och trycker sanningen. Man hindrar inte det fria ordet och det fria sanningssökandet, sade han.

I årets deklaration fanns dock mot slutet en passage om utrikesförvaltningens arbete med konsulära ärenden.

– Vissa av dem är politiskt svåra. De flesta hjälps i tysthet. Vi agerar alltid med deras bästa för ögonen. Arbetet med att hjälpa svenskar i nöd utomlands pågår dygnet runt, årets alla dagar, sade Margot Wallström.

FotoJohannes Jansson

Av | 13 februari 2019

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Inga svar om Dawit Isaak för FN-kommitté

FN kräver att Eritrea utreder anklagelser om svåra brott mot mänskliga rättigheter och klargör vad som hänt med tiotals försvunna fångar – däribland den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak

Alexander Isak om resan till Eritrea

Alexander Isaks föräldrar är från Eritrea och i somras besökte han landet. I en intervju med Voetbal International berättar han nu att han känner att han både representerar Sverige och Eritrea.

Sorg i Eritrea efter rapparen Nipsey Hussles död

Rapparen Nipsey Hussle har skjutits till döds i Los Angeles i USA. Enligt den lokala polisen skadades även två andra i samband med skjutningen.

Nytt avsnitt av Blankspotpodden – möt Meron Estefanos

I  den nya Blankspotpodden kommer Martin Schibbye att intervjua aktuella personer och läsa in reportage. I det första avsnittet möter han Meron Estefanos.