Återvärva eller dö. Nu avgörs Blank Spots öde – av dig.

Av | 3 april 2016
8661000014_715a3135e5_o

Vi är mitt inne i den svåraste fasen för ett crowdfundat medieprojekt. Det handlar om att få de personer som stöttade oss förra året att förnya sin prenumeration.

För att inspirera våra medlemmar att ta det steget har vi producerat en årsredovisning i tidningsformat som även säljs hos Pressbyrån. I tidningen visas all den journalistik som kunnat göras tack vare backarna.

Den andra delen i vår värvningskampanj är att vi erbjuder möjligheten att bli delägare i bolaget. Breakit skrev i veckan om att det går trögt för oss. Så vi tänkte därför berätta lite mer exakt om hur det går för oss.

Förnyar backarna sitt medlemskap?

I dagsläget är det 788 personer av de 3 027 som stöttade oss 2015 som valt att prenumerera igen. Det motsvarar drygt 25 %. Vårt mål är cirka 60-70 %. Dessutom hoppas vi att attrahera nya prenumeranter genom den journalistik som görs (cirka 300 nya medlemmar per reportage).Totalt för året har vi en prognos på 6 000 medlemmar.

Vi baserar antalet prenumeranter på att redaktionen i år i större grad kan fokusera på journalistiken. Förra året bestod mest av internt arbete. Vi startade ett företag och byggde en sajt som lanserades i slutet av året (30 september 2015). Vi har nu visat den publicistiska idén bakom Blank Spot och kunnat laborera med en förnyad läsarrelation i t.ex. stängda Facebookgrupper eller möten runt om i landet. Det har lärt oss att man vill förnya sitt medlemskap av tre anledningar:

 

  • bli en del av en rörelse
  • stödja granskande oberoende journalistik
  • kunna delta och möta redaktionen

 

Det är med andra ord detta vi behöver visa mer av under de kommande veckorna för att inspirera fler att förnya sitt medlemskap.

Idag tipsade vi om att följa Martin Schibbye bakom kulisserna i arbetet med ett nytt unikt reportage till hemlig destination. Ett reportaget som dessutom görs tillsammans med  fotografen Johan Persson. Detta är deras första gemensamma arbete efter de 438 dagarna i Etiopien. Redan det första inlägget i den medlemsexklusiva gruppen gör det tydligt att detta uppdrag vid sidan av själva reportaget också blir en fortsättning på berättelsen om ”johanåmartin”.

Hur många blir delägare?

När Breakit skrev att det går trögt för oss menade de den equity crowdfundingkampanj som pågår hos Fundedbyme.

Vi har 17 dagar kvar på denna kampanj. Det är nästan lika många dagar som förra årets hela kampanj var. Det är dock viktigt att betona att detta är en helt annan kampanj än förra årets breda gräsrotskampanj. Vi erbjuder nu delägarskap med målet att få in tre miljoner kronor. Minsta insats är  2 500 kronor. Hittills har 68 personer gått in med sammanlagt 349 854 kronor. Det ger en genomsnittsinvestering på 5 000 kronor men de allra flesta har gått in med 2 500 kronor. Det är aktiva medlemmar som vill bidra på alla sätt de kan för att vi ska kunna fortsätta med Blank Spot 2016. Det är förstås ovärderligt. Parallellt med dessa klara investeringar för vi samtal med ett antal större investerare. Det är en process som tar tid och handlar om att lära känna varandra på många plan. Onekligen har den här kampanjen öppnat många dörrar och det bästa har varit hur det tvingat oss att formulera vår strategi framåt.

Bakgrunden till att vi adderade den här möjligheten är följande. Vår idé och affärsmodell har visat sig fungera. 2015 var intäkterna 60 procent högre än beräknat. Men under 2016 vill vi att Blank Spot fortsätter utvecklas och det krävs en större stabilitet än ryckigheten i prenumerationer som än så länge är på en relativt låg nivå. Vi vill arbeta mer långsiktigt för att kunna fortsätta bedriva kvalificerad utrikesjournalistik, arbeta kontinuerligt med webbutveckling och värva nya prenumeranter. Allt detta kräver resurser annars kommer vi att stå och stampa på samma fläck. Vi behöver gå från det rent operativa, som tagit all vår tid 2015, till att även kunna arbeta strategiskt för att nå våra mål.

Av inkomna medel vill vi att:

  • 40 procent finansierar ett inhouse-webbteam samt att nya förbättrade betalrutiner tas fram. Att använda externa konsulter för webbutveckling är hämmande och kostsamt.
  • 30 procent finansierar förstärkt marknadsföring och säljarbete riktat mot prenumeranter. Utan prenumeranter faller Blank Spot. Vi vill vara medlemsbaserade till 70 procent till 2020. Det kräver försäljning och marknadsföring.
  • 30 procent finansierar ett demokratiteam som bevakar en region i världen. Journalistiken är nyckeln till medlemsantalet. Att inte enbart arbeta med enstaka reportage utan också arbeta med en slags kontinuitet i berättandet knyter väl an till medlemstanken och folkrörelsearbetet med våra medlemmar.

Vad investerar man då i? Vårt svar är:

En investering i Blank Spot är en investering i det fria ordet. Du som investerar får vara med och utveckla bolaget till en långsiktigt stabil produkt med fortsatt ökning av antalet prenumeranter. Själv får du ett livstidsabonnemang, fri tillgång till vårt kursutbud samt möjlighet att följa Blank Spot-arbetet i en exklusiv delägargrupp som får möta redaktionen två gånger per år för framtidsavstämningar. Du blir en central del av Sveriges mest spännande journalistiska initiativ. Vi behöver din hjälp för att utveckla bolaget mot våra högt ställda mål. Blank Spot är byggt av journalister och läsare. Och våra delägare. Tillsammans.

Det visar sig dock att det är svårt att förstå hur man hittar dokumenten på Fundedbyme eller hur man gör för att visa intresse för att bli delägare. Om du är intresserad så hör av dig till oss så kan vi skicka ett instruktionshäfte för hur man hittar rätt på sajten.  Fundedbyme är en svensk sajt men har trots det  engelska som grundspråk, men det finns också en svensk beskrivning av Blank Spot på sajten. Under presentationsvideon finns t.ex. fliken ”documents” och där finns vår affärsplan på engelska. Man behöver dock logga in för att hitta alla filer. Vi publicerar därför affärsplanen här om man vill läsa den utan att logga in på Fundedbyme.

Vår reservplan summeras bäst som ”ett reportage i taget”. Det innebär att verksamheten då kommer att basera sig på vad vi vecka för vecka får in. Inte långsiktigt hållbart men tillräckligt hållbart för att fortsätta delar av verksamheten.

Med detta sagt är det verkligen så att det är läsarna som avgör Blank Spots framtid. Många medlemmar säger ”ni måste få statligt stöd eller börja annonsera” och visst olika fonder och stöd kan komplettera medlemsintäkterna, men låt oss påminna om varför vi startade:

Vi ville visa att människor är beredda att betala för kvalitetsjournalistik.

Så det är verkligen upp till er.

Av | 3 april 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.