Avslöjande om Thailands fruktindustri kan ge fängelse

Av | 16 mars 2016

Den brittiske juristen Andy Hall riskerar att få tillbringa sju år i ett thailändskt fängelse för en rapport som han inte har skrivit. I maj tas hans fall upp av en domstol i Bangkok. Blankspot träffade honom under ett besök i Stockholm.

Med ett tillfälligt utfärdat visum har Andy Hall fått möjlighet att tillbringa två dagar i Stockholm. I väntan på en rättegång, som inleds den 19 maj, har de thailändska myndigheterna beslagtagit hans pass och han har tvingats gå igenom en långdragen byråkratisk process för att få ett tillfälligt tillstånd att lämna Thailand.

Andy Hall, som är brittisk medborgare, skakar på huvudet åt situationen. Han är inte dömd för något brott, och har ingen avsikt att smita från rättegången – ändå har hans frihet inskränkts.

– Det är väldigt besvärligt och skapar en slags mental stress, säger han när vi ses på organisationen Swedwatch kontor i Stockholm.

Till vardags arbetar Andy Hall för de hårt exploaterade migrantarbetarnas rättigheter i Thailand. Under besöket i Stockholm ska han bland annat berätta om migranternas ofta slavlika arbetsförhållanden för ett antal svenska företag som importerar kyckling från Thailand.

För tre år sedan fick Andy Hall i uppdrag av den finska organisationen Finnwatch att göra research om de usla arbetsvillkoren i det stora thailändska fruktbolaget National Fruits. Faktaunderlaget skickade han till uppdragsgivaren i Finland där Finnwatch använde det i sin rapport ”Cheap has a high price”. Rapporten publicerades på Internet.

Straxt därpå, i november 2014, åtalades Andy Hall för förtal och något som kallas för ”databrott” i Thailand. Chefen för National Fruits, som har ett stort politiskt inflytande i Thailand, krävde att den brittiske juristen skulle straffas. Över en natt blev Andy Hall, National Fruits och den lilla finska organisationen internationellt kända.

Under en period var Andy Hall även åtalad för ett uttalande om migrantarbetarnas situation som han gjorde i en intervju med Al Jazeera, men det lades senare ner.

Både EU och den brittiska regeringen är djupt engagerade i hans fall och har satt en hård diplomatiskt press på Thailand för att de ska lägga ner åtalet. Trots det är en domstol i Bangkok nu redo att inleda processen.

Andy Hall tycker att det hela är absurt. Men han är noga med att inte utrycka någon som helst kritik mot det thailändska rättsväsendet under intervjun. Det är olagligt i militärdiktaturens Thailand och han vet allt för väl vad det kan leda till.

I stället väljer han att fokusera på sakfrågorna.

– Jag är åtalad för en rapport som jag inte har skrivit och som jag inte har lagt upp på Internet, säger han.

De flesta västerländska experter avfärdar åtalet som löjeväckande. Ändå kan han mycket väl dömas.

– Jag tror faktiskt inte att jag döms för datorbrott eftersom jag bevisligen inte har publicerat något. Däremot finns det en stor risk att jag döms för förtal, säger han.

Andy Hall försöker lyfta rättegången till att handla om något annat än om honom själv. Han vill självklart inte gå dit men känner att han måste. Åtalet mot honom har gjort många thailändare, och utlänningar, oroliga för att uttala sig.

– Jag behöver vinna det för yttrandefrihetens skull. Om jag inte gör det skulle det få väldigt negativa konsekvenser för många människor som har det betydligt svårare än vad jag har det, säger han.

 

Foto: Kalle Bergbom/Swedwatch

Av | 16 mars 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.