Bakom kulisserna – Blankspot Eritrea

Av | 20 juni 2016

Intervju med Martin Schibbye, chefredaktör på Blank Spot Project om arbetet med Eritrea-reportaget.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

Martin Schibbye

Varför var det viktigt för er att ta er till Eritrea för att rapportera därifrån?
– Att få ett journalistvisum tog över ett år så det ligger mycket arbete bakom resan. Men att rapportera på plats från stängda länder dit få journalister tillåts resa är viktigt för att ge människor i de länderna en röst. Men också för att bidra till att bryta isoleringen och avmystifiera landet. Det mesta som vi läser om Eritrea handlar om den fängslade journalisten Dawit Isaak som i september suttit 15 år i fängelse. Jag ville ställa frågor om hans situation. Men jag ville också berätta om själva landet, som stod inför sitt 25-års firande och om gränskonflikten som är okänd för en större allmänhet. Att Etiopien upphör med ockupationen av en del av Eritrea framhålls som en nyckelfaktor för att åstadkomma fred, så jag ville även se närmare på den konflikten.

Du berättar i reportagen om din oro för att vara så nära gränsen till Etiopien där du och Johan satt fängslade under fasansfulla omständigheter. Beskriv dina tankar kring det.
– Ja, på väg mot gränsen ställde vi oss frågan: Av alla världens länder, varför ska jag tillbaka just hit där det bränns. Jag kan motivera det utifrån journalistiska principer, men som människa var det svårare, men precis som tungan söker sig till den skadade tanden, ville jag hit. Kanske är det som när man rider och faller av hästen. Det är viktigt att komma upp i sadeln igen.

Vad är det starkaste intrycket du har med dig hem från Eritrea?
– Att ministrarna var öppna med att landet brottades med enorma problem och diskuterade varför så många människor inte såg en framtid och flydde det förvånade mig. Likaså att vi kunde resa runt utan en ”överrock” och intervjua de vi ville. Samtidigt är det ju så att i länder där journalister fängslas är ingen fri så fokus under resan var att konfrontera och lyssna till landets politiska ledning.

Hur var stämningen i landet?
– Sömnig och motsägelsefull. Det liknade få andra afrikanska länder. Man ska nog inte heller dra för stora växlar på en tio dagar lång resa. Om man reser till Turkiet i en vecka finns det mycket man på ytan inte märker av vad som pågår i landet. Ytan i Eritrea är välordnad och den första känsla man får är inte att landet är ett skräckvälde. Kaféerna var fulla med folk och palmerna stod planterade i raka rader. Sedan när man vant sig vid ytan kändes det ofta som om tiden har stått stilla och man såg sprickorna: militariseringen, rädslan och isoleringen.

Du resonerar själv kring riskerna att göra sig till diktaturens redskap genom att åka dit öppet som journalist, hur gjorde ni för att undvika det?
– Jag vet själv hur jag känner när kollegor reser till Etiopien och inte skriver om de fängslade kollegorna. Så det var viktigt för mig att både lyfta situationen för Dawit och skriva om andra frågor i landet. Man får vara noga med att ställa alla hårda frågor men även försöka lyssna till tystnaden. Inse att den frihet man själv har inte gäller alla. Sedan får man se dessa reportage som en pågående publicering. En resa till Eritrea ger en del svar. Vi planerar nu att resa till flyktingläger utanför landet och där kommer vi att få andra svar.

Vad är det viktigaste man får veta när man följer er rapportering från Eritrea?
– Man får en direktkontakt med de som styr landet och får veta hur de tänker. Man får också en förklaring till varför landet ser ut som det gör och hur de som försvarar regeringen resonerar. Vad tre decennier av krig gör med mentaliteten. Sedan kan man också se tecken på hur den politiska omsvängningen i Europa bidragit till att landet nu är på väg in i värmen. Eritrea vill inte förlora sina ungdomar och Europa vill inte att de kommer och knackar på dörren.

Det är en märklig situation när presidentens rådgivare, som svarar öppet på frågor i Sverige, också om den fängslade svenska journalisten Dawit Isaak, plötsligt är helt sluten när ni träffar honom i Eritrea. Varför blev det så tror du?
– Man vill ju gärna tro att det är ett positivt tecken på att något är på väg att hända. Men det kan också vara så att i landet är det bara presidenten Issais Afewerki som egentligen vet något om hans fall och som har mandat att kommentera det.

Du berättar ingående om gränskonflikten mellan Eritrea och Etiopien.
Varför är den så viktig?
– Dels är den okänd för en större allmänhet. Medan vi i Sverige oroade oss för om datorerna skulle krascha vid millennieskiftet begravde Eritrea och Etiopien 10 000-tals döda. Gränsfrågan är också nyckeln till att låsa upp landets isolering. Eritrea uppfattar sig som orättvist behandlade när omvärlden efter 14 år inte pressar Etiopien att upphöra med ockupationen. Internationell lag är tydlig och i just den här frågan har Eritrea rätt. Så länge gränskonflikten är olöst är den ett hot mot freden i hela regionen och jag tror att alla länder på Afrikas Horn skulle utvecklas snabbare om frågan fick en lösning.

Tror du att Dawit Isaak lever?
– Jag tror att solidariteten och kampanjen för hans frihet har hållit honom vid liv under alla dessa tusentals dagar. Han vet varför han är där och vetskapen att man sitter för en bra sak gör att man klarar mycket.

Varför tror du att han lever?
– I en intervju jag gör berättar presidentens rådgivare att han behandlas väl. Det tar jag som ett tecken på att han lever.

Kommer han någonsin att släppas?
– Jag är övertygad om det. Vad än Eritrea anklagar honom för så är femton år en väldigt lång tid. Jag tror att de kommer att benåda honom av humanitära skäl.

Vad kommer att hända med Eritrea?
– Jag hoppas att deras nya strategi att börja släppa in journalister kommer att fortsätta och att jag kan återvända för att fortsätta att bevaka och kunna svara på den frågan. Om man inte är på plats i landet blir det fel att försöka sia om framtiden.

Bakom kulissenbilder

Facebookinlägg under arbetets gång

I den stängda och medlemsexklusiva gruppen #blankspot4 rapporterade Martin Schibbye från att de landade i Asmara och sedan dagligen under reportagets gång.

Som medlem kan du också vara med i gruppen – Stöd oss här.

Av | 20 juni 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Dykinstruktören som drömmer om en verklig fred med Etiopien

Freden väckte drömmen hos Raesi Belayom om att kunna börja arbeta fullt ut som dykinstruktör i egen regi. Men än så länge förblir drömmen just en dröm.

Lång väg kvar mot en verklig fred

Årets fredspris till Etiopiens Abiy Ahmed har väckt hopp i regionen. Men i Eritrea syns ännu inga tecken på någon förändring.

Hallå där Donald Boström: hur är det att ställa ut i Asmara?

Fredagen den 22 november invigs en utställning i Asmara med fotografen och journalisten Donald Boströms...

Lyssna på Martin Schibbye – live och som ljudbok

Den 27 oktober, på Dawit Isaaks 55:e födelsedag, släpper Offside Press Martin Schibbyes recensenthyllade Jakten på Dawit som ljudbok, med Martin själv som inläsare.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.