Bakom kulisserna – Blankspot Thailand

Av | 22 september 2015

Blank Spot-journalisterna är lika mycket samtalsledare som journalister under ett reportagearbete för oss. Vi vill vara transparenta där vi kan och låter oss kritiseras såväl som peppas i samtal med läsarna. Vi kallar våra betalande läsare för medlemmar för att visa respekt för dem och deras längtan efter fler perspektiv på världen. 

Under crowdfundingkampanjen lovade vi de betalande medlemmarna att de skulle kunna följa redaktionens inre puls. Att bygga communitys är dock både kostsamt och svåradministrerat.  Det löstes genom att välja slutna Facebookgrupper som endast var öppna för medlemmar. Här skriver en av medgrundarna, Brit Stakston, mer om det.

Arbetet i de stängda Facebookgrupperna har varit fascinerande att följa och även om det mest bär några första försök så har det gett mersmak och något som ska utvecklas framöver. Redan nu har varje reportage och journalist på olika sätt utvecklat sin unika och nära relation med de läsare som valt att följa just deras arbete bakom kulisserna.

Nils Resare och Martin Schibbye har varit i Thailand för att granska semesterparadiset från ett annat håll. Det blev tre reportage med titlarna;

• När diktaturen fick köpa Jasplan,
• Thailand bakom bomberna
• Thailands farligaste ungdomar.

Här berättar Nils Resare om arbetet med reportaget När diktaturen fick köpa Jasplan och Thailand bakom bomberna. Sedan följer några utdrag ur den stängda Facebook-gruppen där reportaget växte fram. Här kan man också läsa vad reportaget i sin helhet kostade.

Vill du följa arbetet bakom kulisserna för nästa reportage så stöd oss här.

Nils Resare

Intervju med Nils Resare

Hur fick ni idén till reportagen?
– Militärjuntans maktövertagande i Thailand den 22 maj 2014 fick viss uppmärksamhet i svensk press. Men rapporteringen om vad som sedan hände har varit mer sparsmakad. Vi på Blank Spot Project ville undersöka hur det står till i landet, under militärdiktaturen, inte minst med tanke på de nära relationerna som finns mellan Thailand och Sverige på olika nivåer. Varje år besöker 100 000-tals svenskar landet. Samtidigt är Thailand en av de största köparna av svenskt krigsmaterial i världen.

– Redan när Blank Spot Project bildades, i januari 2015, pågick arbetet. Jag arbetade med en granskning av vapenhandeln och Martin Schibbye hade fått ett stipendium från Publicistklubben för att studera utvecklingen på plats. Vi beslutade oss för att utveckla detta till en granskning av landet genom två resor och ett gräv.

På vilket sätt är detta en Blankspot?
– Trots att många svenskar har en egen relation till Thailand är det få som känner till de politiska problemen och övergreppen mot de mänskliga rättigheterna som pågår. Ännu mindre kända är de svenska vapenaffärerna som delvis har gjorts direkt med landets militärjunta. Ambitionen blev därför at fördjupa bilden av Thailand och granska relationerna mellan ländernas regeringar.

 

Hur följde läsarna dig som reporter på fältet?
– I gruppen #Blankspot3 gjorde jag totalt 17 inlägg som fick många kommentarer under de sju dagarna jag var i södra Thailand. Även Martin Schibbye gjorde ett antal inlägg i gruppen där han intervjuade forskare och människorättsaktivister från Stockholm, för att fördjupa medlemmarnas förståelse av konflikten i södern.

– Genom dagsrapporterna gavs en viss inblick i den journalistiska processen. Ett syfte med detta var att tydliggöra för de medlemmar som valde att följa processen hur många byggstenar och hur mycket tid som går åt för att genomföra ett granskande reportage. –För mig personligen betydde det mycket att ha så nyfikna och engagerade läsare med mig genom hela arbetet.

Vad berörde dig mest?
– Det inlägg som gav upphov till många intressanta diskussioner handlade om att bli en del av PR-arbetet för en av parterna som granskas. I detta fall handlade det om den Thailändska armén och huruvida vi skulle låta sig fotograferas i ett sammanhang som kunde användas till militärens fördel.

– En annan tråd handlade om hur man bäst formger ett digitalt reportage och om synliga länkar stör läsupplevelsen eller inte.

Hur mycket kunde medlemmarna egentligen få veta?
– Martin Schibbyes reportage från norra Thailand var av så känslig natur att han valde att inte chatta med läsarna under tiden i landet. Men han berättade en del om innehållet på en meet-up för medlemmarna efter hemkomst.

– Innehållet i min granskning av vapenhandeln med Thailand har bara till en del berättats för medlemmarna. Orsaken var att delar av innehållet byggde på uppgifter från en person som har begärt källskydd. Två inlägg gjordes dock på #Blankspot3 om hemligstämplingen av dokument som rör Jas-affären.

Stötte ni på några problem? I så fall vilka?
– Granskningen av vapenaffärerna stötte på många problem. Bland annat lyckades vi inte få några intervjuer med de thailändare som ansvarade för vapenköpen. Flera försök gjordes men alla inblandade avböjde. UD:s hemligstämpling av dokument, och motvilja att svara på frågor kring vapenaffärerna, skapade också stora problem.

Hur ska reportagen leva vidare?
– Jag kommer att följa utvecklingen i Thailand och den svenska vapenhandeln med Thailand. Bland annat har Blank Spot Project överklagat hemligstämplingen av dokumenten som rör Jas-affären till Kammarrätten. Under försommaren gav kammarrätten Blank Spo Prjectt rätt– en stor del av UD:s hemligstämpling var inte motiverad. Därmed tvingades UD göra en ny sekretessprövning som fortfarande pågår. Vi kommer att återkomma till resultatet så fort den är klar.

 

 

Av | 22 september 2015

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Thailand

Students—Thailand’s Most Dangerous

On May 22, 2014, The Royal Thai Armed Forces seized power in Thailand in a coup d’état. Since then, democracy activists have been dragged before military courts and censored by media gag-order.  Meet the students who risk up to seven years in prison for holding a protest rally against the ruling military junta.

How a Dictatorship Gets to Buy Swedish Fighter Planes

Over the last 10 years, the Thai military has overthrown two democratically-elected governments, imposing a state-of-emergency and martial law in Thailand. The constitution has been repealed, and one of the bloodiest conflicts in Asia continues to rage in the country’s southern regions. Still, Thailand has bought weapons—for millions of dollars—from Sweden, a country that has claimed arms neutrality since 1812 and with strict regulations on weapon exports to unstable nations. How did this happen?

Thailand Behind The Bombs

A few miles from Thailand’s sundrenched vacation destination beaches, one of Asia’s bloodiest conflicts is raging. Muslim separatists fight for independence and against an oppressive military dictatorship.

Thailand bakom bomberna

Några mil från Thailands soldränkta semesterstränder rasar en av Asiens blodigaste konflikter. Muslimska separatister slåss för självständighet mot en repressiv militärdiktatur. 

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.