Bakom kulisserna – Guld, gruvor och grävskopor

Av | 21 september 2015

Blank Spot-journalisterna är lika mycket samtalsledare som journalister under ett reportagearbete för oss. Vi vill vara transparenta där vi kan och låter oss kritiseras såväl som peppas i samtal med läsarna. Vi kallar våra betalande läsare för medlemmar för att visa respekt för dem och deras längtan efter fler perspektiv på världen.

Under crowdfundingkampanjen lovade vi de betalande medlemmarna att de skulle kunna följa redaktionens inre puls. Att bygga communitys är dock både kostsamt och svåradministrerat.  Det löstes genom att välja slutna Facebookgrupper som endast var öppna för medlemmar. Här skriver en av medgrundarna, Brit Stakston, mer om det.

Arbetet i de stängda Facebookgrupperna har varit fascinerande att följa och även om det mest bär några första försök så har det gett mersmak och något som ska utvecklas framöver. Redan nu har varje reportage och journalist på olika sätt utvecklat sin unika och nära relation med de läsare som valt att följa just deras arbete bakom kulisserna.

Här berättar Carolina Jemsby om arbetet med reportaget Guld, gruvor och grävskopor. Sedan följer några utdrag ur den stängda Facebook-gruppen där reportaget växte fram. Här kan man också läsa vad reportaget i sin helhet kostade.

Vill du följa arbetet bakom kulisserna för nästa reportage så stöd oss här.

Carolina Jemsby

Intervju med Carolina Jemsby 

Hej Carolina, hur fick ni idén till reportaget?
– Vi ville hitta ett nytt sätt att visualisera, och berätta om, hur mineralerna driver fram konflikter i svaga rättsstater. Blank Spot-redaktionen satte därför ihop ett team bestående av fotografen Martin Edström som precis gjort ett reportage för National Geographic  och mig. Tillsammans skulle vi använda 360-tekniken i ett grävande journalistiskt projekt. Detta låg helt i linje med vad Blank Spot ville göra för att hitta nya sätt att berätta digitalt och testa tekniken journalistiskt.

På vilket sätt var detta en #blankspot?
– Området där guldet och jaden bryts i Kachinstaten i norra Burma är stängt för utländska journalister. Men det görs reportage om guldbrytningen i både svenska och internationella tidningar. Vi ville resa till platsen och delvis ställa andra frågor, men framför allt berätta om den på ett nytt sätt. Med en interaktiv teknik.

Vilket uppdrag fick ni av redaktionen?
– Att resa till norra Burma och intervjua parter i konflikten för att berätta om vilken roll mineralerna spelar för regionen och människorna.

Hur ska reportaget leva vidare?
– Vi hoppas att reportaget ska kunna hitta tittare och lyssnare bland grupper som är mindre vana att ta till sig det journalistiska berättandet, till exempel i skolor och andra undervisningssammanhang.

Förhoppningen är också att reportaget ska ge idéer och inspiration till andra medieproducenter om hur de kan förnya reportageformen med nya sätt att berätta.

Under arbetet i Burma hittade vi också en nyhet om Volvo lastbilar i en av gruvorna. Den historien kommer vi att jobba vidare med.

 

Facebookinlägg under arbetets gång

Exempel på inlägg från Facebookgruppen som för det här reportaget främst kom att handla om deras unika form av berättande. Carolina Jemsby var på plats före Martin Edström och i ett av de första inläggen delade hon med sig av sin förväntan på arbetet med det här reportaget:

Samtidigt skriver de krypterade mail (med TrueCrypt) hem till redaktionen med bilderna på grävskoporna i gruvan. De bilderna kan ni se inne i reportaget.

Av | 21 september 2015

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Burma

Guld, gruvor och grävskopor

Inbördeskrig härskar, rebeller och militär strider om guld, jade och rubiner. Carolina Jemsby och Martin Edström har varit i norra Burma och besökt en gruva på förbjudet, rebellkontrollerat område. De tar med dig på en resa mellan gruvor, guldmarknader, knarkhyddor, rebellhögkvarter och förbjudna städer.

Bakom kulisserna – Guld, gruvor och grävskopor

Blank Spot-journalisterna är lika mycket samtalsledare som journalister under ett reportagearbete för oss. Vi vill vara transparenta där vi kan och låter oss kritiseras såväl som peppas i samtal med läsarna. Vi kallar våra betalande läsare för medlemmar för att visa respekt för dem och deras längtan efter fler perspektiv på världen.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.