Bakom kulisserna – Thailands farligaste ungdomar

Av | 21 september 2015

Blank Spot-journalisterna är lika mycket samtalsledare som journalister under ett reportagearbete för oss. Vi vill vara transparenta där vi kan och låter oss kritiseras såväl som peppas i samtal med läsarna. Vi kallar våra betalande läsare för medlemmar för att visa respekt för dem och deras längtan efter fler perspektiv på världen.

Under crowdfundingkampanjen lovade vi de betalande medlemmarna att de skulle kunna följa redaktionens inre puls. Att bygga communitys är dock både kostsamt och svåradministrerat.  Det löstes genom att välja slutna Facebookgrupper som endast var öppna för medlemmar. Här skriver en av medgrundarna, Brit Stakston, mer om det.

Arbetet i de stängda Facebookgrupperna har varit fascinerande att följa och även om det mest bär några första försök så har det gett mersmak och något som ska utvecklas framöver. Redan nu har varje reportage och journalist på olika sätt utvecklat sin unika och nära relation med de läsare som valt att följa just deras arbete bakom kulisserna.

Nils Resare och Martin Schibbey har varit i Thailand för att granska semesterparadiset från ett annat håll. Det blev tre reportage med titlarna;

Här nedan berättar Martin Schibbey om arbetet bakom kulisserna för reportaget Thailands farligaste ungdomar. Ni kan även ta del av vad reportaget kostade här.

Vill du följa arbetet bakom kulisserna för nästa reportage så stöd oss här.

Intervju med Martin Schibbye

Martin-Schibbye-bw-264x264Hej, Martin hur fick du idén till reportaget om studenterna i norra Thailand
– Jag har under mina resor som frilansare jobbat mycket i Sydostasien och haft Bangkok som bas under resorna. Men det har varit svårt att få medier intresserade av den politiska scenen i Thailand. Under rödskjortornas protester 2010 var jag på plats och rapporterade och har länge känt en frustration att landet är allt för obevakat bortom turistreklamens klichéer. Så jag har länge velat göra något om de människor som kämpar för demokrati i landet. Sedan hade ju Nils Resare länge tittat på JAS-försäljningen och tillsammans med en resa till södern tänkte vi att det kan bli ett bra paket.

På vilket sätt är detta en #blankspot?
– Geografiskt är det ju allt annat än en Blank Spot. 100 000 – tals svenskar reser hit varje år. Vid större nyhetshändelser är landet välbevakat och flera svenska medier har korrespondenter i Bangkok som gör ett utmärkt jobb. Men i en situation där många är tysta och rädda har jag saknat en fördjupad röst från de som inte är rädda. Så när jag läste om studenternas protest på universitetet tänkte jag att dem skulle man vilja hänga med.

Vilket uppdrag fick du av redaktionen?
– Uppdraget var att skildra stämningarna i den norra delen av landet. Jag var ute på landsbygden i flera dagar innan jag fick kontakt med studenterna och arbetade även på ett reportage om stämningarna i byarna och de konflikter som finns kring markfrågor.

Hur jobbade du för att skapa en relation med läsarna?
– Jag valde att göra reportaget under radarn. Tänkte att det skulle vara enklast så, dels för mig själv och dels för de människor jag skulle intervjua. Men på den meet-up som Blank Spot arrangerade innan jag åkte så berättade jag om projektet.

Vad hände när du kom tillbaka från Thailand?
– När jag berättade om reportaget så var det flera medlemmar som påpekade att de också ville ha röster från unga som försvarar kuppen. Det är en utmärkt idé och tyvärr hanns det inte med nu men det är något som jag skulle vilja se realiserat framöver.

Hur ska reportaget leva vidare?
– Historien lever. Studenterna kämpar vidare. Jag fortsätter att följa dem. En av tankarna med ett Blank Spot reportage är att det handlar om att fortsätta bevaka de frågor vi börjat med.

Av | 21 september 2015

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Thailand

Students—Thailand’s Most Dangerous

On May 22, 2014, The Royal Thai Armed Forces seized power in Thailand in a coup d’état. Since then, democracy activists have been dragged before military courts and censored by media gag-order.  Meet the students who risk up to seven years in prison for holding a protest rally against the ruling military junta.

How a Dictatorship Gets to Buy Swedish Fighter Planes

Over the last 10 years, the Thai military has overthrown two democratically-elected governments, imposing a state-of-emergency and martial law in Thailand. The constitution has been repealed, and one of the bloodiest conflicts in Asia continues to rage in the country’s southern regions. Still, Thailand has bought weapons—for millions of dollars—from Sweden, a country that has claimed arms neutrality since 1812 and with strict regulations on weapon exports to unstable nations. How did this happen?

Thailand Behind The Bombs

A few miles from Thailand’s sundrenched vacation destination beaches, one of Asia’s bloodiest conflicts is raging. Muslim separatists fight for independence and against an oppressive military dictatorship.

Thailand bakom bomberna

Några mil från Thailands soldränkta semesterstränder rasar en av Asiens blodigaste konflikter. Muslimska separatister slåss för självständighet mot en repressiv militärdiktatur. 

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.