Bäst och sämst med Blankspot under 2018

Av | 3 januari 2019

Nu kickar vi igång 2019 med att reflektera över vad som fungerade och vad som fungerade lite sämre under året som gått.

Varmt välkomna till ett fjärde år med oss – tillsammans kan det bli vårt bästa.

Våra reportageserier handlar om mer än en enstaka publicering som snabbt kan falla i glömska. Journalistiken är en pågående process och för oss är Facebookgrupperna knutna till varje reportage oumbärliga för relationen med er läsare.

Om vi under 2019 lyckas få alla kunniga och nyfikna som följer oss online att också bli betalande medlemmar och stödja oss hade vi kunnat ha en fast korrespondent för alla de regioner vi rapporterar ifrån. Det är vårt mål för 2019. För om läsarna inte vill betala för journalistiken – vem ska då göra det?

På många sätt har 2018 annars varit ett lågtempoår utan större resurser.  Under 2019 har vi flera planer på hur vi ska kunna bli fler och ta fram mer journalistik. Kom på årets första meet-up och ta del av dem (se kalendariet).

 

Saker vi är stolta över:

Att vi fortsatt med dialogjournalistiken i Facebook-grupper som alla växt under året. Grupperna kring Afghanistan, Etiopien och Eritrea, Västafrika och Verkliga Sverige har mellan 500 och 9000 medlemmar. Fler och fler har också under året uppmärksammat vårt sätt att arbeta nära läsarna som vi ser som medlemmar eller supporters. 50 procent av en reporters tid läggs på läsardialogen före, under och efter ett reportagearbetet.

Att vi började skicka ut något så old school som ett nyhetsbrev varje vecka. Läsningen gick upp och vi fick kontakt med fler intresserade av Blankspot och vår journalistik.

Att vi avslutade första omgången av vårt skolprojekt – 40 skolbesök med 1200 elever har lärt oss lika mycket som eleverna och lärarna lärde sig om journalistik, medier och demokrati.

Att vi för andra året återvände till Afghanistan för att följa upp hur det går för de ensamkommande.

Att vi kunnat fortsätta bevaka Eritrea  och beskriva utvecklingen i landet. Ett arbete som blivit än bättre tack vare kunniga medlemmar som hjälpt till med att bevaka vad som skett på Afrikas Horn under sommaren och hösten. Vi arrangerade även en välbesökt meet-up på temat.

Att vi äntligen kunde rapportera från Yemen i tre långa reportage från landets södra delar.

Att vi började publicera reportageserien ”Verkliga Sverige” – en 340 mil lång resa genom Sverige inspirerad av Nils Holgerssons underbara resa.

Att vi startade med kulturanalyser – ett helt nytt perspektiv för Blankspot. Främst kopplat till ”Verkliga Sverige” men de kan också beröra mediefrågor och digitaliseringen av samhället.

Att vi genomförde ännu en säkerhetsutbildning. Hoten ser ständigt nya ut och kursen ”Come Back Alive” – hade denna gång fokus på arbete i städer.  Kursen ges tillsammans med Metis Services och förändras utifrån aktuella hotbilder mot journalister.

Att vår journalistik tack vare stödet från läsare fortsatt kan vara fri. Läsarna slipper betalväggar och vi tror att ni vill betala för journalistiken och inte för själva väggen. Framför allt under ett valår har det varit angeläget att kunna erbjuda oberoende journalistik.

Att vi tryckte ett magasin som gav en helhetsbild av vår journalistik och vår mission. En del av upplagan delades ut i Almedalen.

Att vi nominerades till ”Årets event” i Tidskriftsgalan för vår skolturné.

 

Vi är mindre nöjda med:

Att vi inte lyckades hitta fortsatt finansiering för vårt MIK-projekt för skolor. Men vi har inte gett upp det spåret. Men med 20 väntande skolor har det svidit att vi inte fick ny finansiering för att kunna genomföra detta skolprojekt.

Att vi inte har resurser nog för att anställa fler. Den stora utmaningen för oss är att kunna ha råd med fler korrespondenter som kan bevaka olika ämnen och regioner tillsammans med publiken. Drömmen vore också att ha kvar en reporter i varje landskap som vi besöker under vår tre år långa reportageserie i Sverige. Så många perspektiv och bra tips som dyker upp i efterarbetet.

Att vi inte mäktat med att marknadsföra oss mer. Uppmärksamhet är en av nycklarna till fler betalande läsare.

Att vi inte varit snabba nog vid ett par tillfällen då vi hade unikt material.

Att vi inte oftare genomfört seminarier i vår mysiga lokal i centrala Stockholm. Vi vill att det ska fungera som en hub för aktuella frågor som kan avhandlas under meet-ups, seminarier eller kurser. Vill du vara med och arrangera den typen av aktiviteter så hör av dig till [email protected]

 

Urval av rörligt material från 2018:

 

 

Av | 3 januari 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Blankspot

Vill du vara med i Blankspots redaktionsråd?

Vi firar 5 år och bjuder in dig som är Blankspottare att bli del av ett redaktionsråd.

Poddtips: Fallet Dawit Isaak – med Martin Schibbye

Martin Schibbye gästade nyligen Benjamin Elfors podd "Kunskap bit för bit" för ett samtal om reportageboken "Jakten på Dawit".

Ditt stöd betyder allt

Till dig som stöttat oss de senaste veckorna.

Läsarfinansierad journalistik i fokus

Mediebranschen drabbas hårt av pandemins inverkan på ekonomin. Det finns ett allt större intresse att undersöka alternativa inkomstkällor. Blankspot har intervjuats om hur vi gör.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.