Bidra till arbetet med en säkerhetshandbok

Av | 1 november 2018

I dag är det den internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister. Blankspot fortsätter arbetet med att stärka journalisters säkerhet genom att nu tillsammans med Metis Services sammanställa erfarenheterna från de senaste årens säkerhetskurser i en handbok. Arbetsnamnet är ”Farlig resa! – 78 misstag och lärdomar från uppdrag i konfliktområden.”

Det kommer att hända igen. En svensk frilansjournalist kommer att slitas ur sitt fordon och hållas fången. Andra kommer att trampas ner av en uppretad folkmassa. En del kommer att få splitter i benet efter en granatattack och förblöda. Ytterligare ett par kommer att förhöras och fängslas för att ha skrivit kritiskt om länder, andra dömas för att ha intervjuat grupper stämplade som terrorister.

Det är jaktsäsong på journalister.

Snaran dras åt kring journalistiken.

Internationella konventioner som tidigare skyddad oss i kris och krig har förlorat i respekt och vi har själva blivit måltavlor.  Genom att döda budbäraren kan man tysta budskapet.

Över 1 000 journalister har dödats på grund av sin yrkesutövning de senaste tolv åren, vilket innebär att en journalist dödas var fjärde dag.

Men vad händer med utrikesbevakningen när det blivit skottpengar på journalister?

Och hur fortsätter vi rapportera – från konfliktzoner och om maktmissbruk och korruption i Europa.

Att sluta rapportera är inget alternativ men vad kan vi lära oss av att arbete med journalistik i vår förändrade värld?

Även i Europa har situationen försämrats vilket ställer nya krav på kunskaper och färdigheter.

Mot den bakgrunden har säkerhetsbolaget Metis Services och Blankspot de senaste åren anordnat en veckolång säkerhetsutbildning.

Vi planerar under 2019 att sammanställa erfarenheterna i en handbok. Arbetsnamnet är ”Farlig resa!– 78 misstag och lärdomar från uppdrag i konfliktområden.”

Tips från personer som varit med om fångenskap, kidnappning och livshotande skador blandas med inspiration till arbetsmetoder, förberedelser, hur man säljer in och finansierar journalistik samt hur man gör en riskanalys och håller kontakt med hemmaredaktionen.

En röd tråd genom hela boken är kunskap kring hur man skyddar inte bara journalisten utan framför allt uppgiftslämnare och de uppgifter som man får i förtroende.

Det finns inga omöjliga länder – bara dåliga idéer.

Boken kommer också att innehålla också kapitel om vikten av kulturell förståelse, källkritik, objektivitet och hur man får tillgång till unika miljöer och vinner förtroende hos intervjupersoner. Den kommer också att vara användbar även för andra grupper än journalister, såsom biståndsarbetare, affärsresenärer, backpackers och turister.

Vill du bidra till boken finansiellt eller med din kunskap så hör av dig till [email protected] eller [email protected]

Av | 1 november 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Ny oroande trend: fredliga länder farligare än krigszoner

Antalet journalister som mördades för att de gjorde sitt jobb steg till 73 i fjol, men ett oroande mönster träder fram om man bryter ner siffrorna vilket säkerhetsorganisationen INSI gjort i en ny rapport.

Följ arbetet med boken ”Jakten på Dawit”

Martin Schibbye skriver nu en bok om Eritrea och Dawit Isaak som kommer i vår. Du som vill kan följa arbetet med boken genom att följa Martin Schibbye sida på Facebook.

Detta gjorde vi för läsarnas bidrag

Att driva en reportagesajt enbart med hjälp av supportrars stöd och kunskap är krävande och slitsamt på grund av den finansiella osäkerheten. Men jag är övertygad om att det är bästa sättet för att öka trovärdigheten för journalistiken, skriver Martin Schibbye i ett brev till de supportrar som stöttat Blankspot under 2018. Vi hoppas ni alla fortsätter stödja oss och att ni som ännu bara följt oss också kan bidra under året som kommer.

Nu kan du förhandsbeställa säkerhetshandboken

Blankspot fortsätter arbetet med att stärka journalisters säkerhet genom att tillsammans med Metis Services och journalisten Joakim Medin sammanställa erfarenheterna från de senaste årens säkerhetskurser i en handbok.