Biståndsministern lobbar bland sjunkande ö-nationer

Av | 8 februari 2016

För första gången någonsin får Kiribati besök av en svensk minister. Officiellt handlar det om att hjälpa hårt utsatta ö-nationer undan klimatförändringar. Samtidigt är Kiribati, tillsammans med en rad andra små ö-nationer, prioriterade i Sveriges kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd.

I veckan landar biståndsminister Isabella Lövin på den lilla ö-nationen Kiribati i Stilla havet. Bland annat kommer hon att träffa presidenten Anote Tong för att diskutera de stora utmaningar som landet står inför på grund av klimatförändringarna. På Kiribati håller stora landområden på att erodera och färskvattnet är på väg att förgiftas. På sikt kan hela befolkningen tvingas migrera.

Under den sju dagar långa rundresan ska ministern också besöka ö-nationerna Tonga och Fiji. Enligt Sven Elander, som är politisk sakkunnig på UD, är minsterns möten av betydelse för det globala klimatarbetet och arbetet med FN:s hållbarhetsmål nummer 14, som handlar om skydd av världshaven.

Resan har däremot ingen koppling till Sveriges bilaterala biståndssamarbete. Sverige varken har, eller har haft, några insatser i de länder som ministern nu besöker.

Vad finns det då för poäng för en svensk biståndsminister att göra en så lång resa?

Enligt Sven Elander motiveras biståndsministerns besök av det svenska stödet till FN:s gröna klimatfond och till andra FN-organ som är verksamma i regionen. Inom regeringskansliet pågår det också diskussioner om en ny svensk biståndsstrategi som innefattar Oceanien, hävdar han.

Samtidigt är flera av de länder som ministern besöker under resan med på den hemliga lista om kampanjen till FN:s säkerhetsråd som Blank Spot Project kunde publicera förra veckan. Bland de prioriterade länderna i den svenska lobbykampanjen finns bland annat Fiji, Kiribati, Maldiverna, Marshallöarna, Salomonöarna och Vanatu.

Under sin resa ska Isabella Lövin träffa ledningen för intresseorganisationen Pacific Small Islands Developing States, (PSIDS). I denna organisation ingår 35 ö-nationer varav de flesta är drabbade av klimatförändringar.

Mötet med PSIDS ledning ger därmed Sverige möjlighet att värva röster från flera små ö-nationer på en och samma gång. Men enligt Sven Elander är inte det primära målet med ministerns resa att lobba för en plats i säkerhetsrådet.

– Resans syfte är att följa upp det internationella arbetet för klimatanpassning och utveckling, med fokus på Oceanien. Säkerhetsrådskandidaturen diskuteras när det är relevant, liksom vid övriga internationella kontakter, skriver Sven Elander i ett e-mail.

 

 

Se hela listan på prioriterade länder

Blankspots medlemmar kan ta del av hela UD:s lista över prioriterade länder i den medlemsexklusiva Facebookgruppen #blankspot7. I gruppen finns det också möjlighet att följa och delta i den fortsatta granskningen av Sveriges kampanj till FN:s säkerhetsråd.

För att kunna gå med i gruppen så bli först medlem i Blank Spot Project.

Läs mer om hur Sverige jobbar för en plats i säkerhetsrådet och om Nils Resares pågående granskning.

Av | 8 februari 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.