Blandade reaktioner på nya lagen om ensamkommande

Av | 27 november 2017

Efter fyra veckors diskussioner kom på måndagen beskedet att de två regeringspartierna har kommit överens om att utvidga gymnasielagen så att fler ungdomar som sökt asyl som ensamkommande får stanna i Sverige. Men reaktionerna på förslaget varierar. – Afghanistan är fortfarande inte säkert, säger Ung i Sveriges talesperson Fatemeh Khavari. En utvidgad gymnasielag ändrar inte på det.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Det var två mycket stolta språkrör, Isabella Lövin och Gustav Fridolin, som på måndagseftermiddagen meddelande att de hade ett förslag till riksdagen som berörde ungdomar som sökt asyl innan den 24 november 2015 och sedan drabbats av långa handläggningstider.

– Det här förslaget är viktigt för dem som har rotat sig i Sverige och för de 1000-tals människor som har engagerat sig i dem. Med normala handläggningstider hade dessa ungdomar fått besked innan de fyllt 18 år. De som nu får chans att söka för gymnasiestudier fick vänta i 15 månader eller mer på beslut, sade Gustav Fridolin.

Migrationsminister Helene Fritzon, som tidigare uttalat att handläggningstiderna inte är alltför långa, höll vid presskonferensen med om att det inte är acceptabelt med så långa väntetider.

Förslaget som nu lagts bygger på gymnasielagen, som miljöpartiet tidigare förhandlat fram och som innebär att de som studerar eller deltar i så kallade yrkespaket ska få rätt att ansöka om tillfälliga uppehållstillstånd. Men de kommer inte att få en ny prövning av sina asylskäl, utan det beslutet ligger fast.

Uppehållstillståndet gäller sex månader efter att studierna avslutats. Om de sedan får anställning har de rätt att ansöka om permanent uppehållstillstånd. Förändringen görs i gymnasiereglerna i den tillfälliga lagen och förslaget behöver få stöd i riksdagen och är en tillfällig lösning.

Ulf Bjereld som är ordförande för socialdemokratiska Tro och solidaritet, och professor i statsvetenskap, säger att han tycker att det är orimligt att utvisa människor till Afghanistan.

Men eftersom den linjen inte har fått gehör är han glad för att så pass många nu ändå kommer att få stanna.

– Det är dock svajigt att de inte vet hur många detta kommer att handla om, menar Ulf Bjereld.

Ulf Bjereld berättar att diskussionerna har pågått i fyra veckor och han säger sig vara övertygad om att miljöpartiet gick ”all in”.

– De satsade allt de hade för att få igenom detta.

Förslaget gäller alla ensamkommande som kom hösten 2015. Många kom då även från Irak, Somalia, Etiopien och Eritrea. Hur många det nu handlar om är inte klart men Isabella Lövin verkade på presskonferensen hålla med om att det kan röra sig om cirka 8 000 ungdomar.

Efter regeringens presskonferens höll även organisationen Ung i Sverige presskonferens, denna gång utanför Socialdemokraternas kansli på Riddarhustorget.

Fatemeh Khavari beklagade regeringens beslut att ge tillfälliga uppehållstillstånd för studier när det som behövs är ett stopp för utvisningar till Afghanistan.

– Afghanistan är fortfarande inte säkert, sa Ung i Sveriges talesperson Fatemeh Khavari.

Centerpartiet migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson välkomnade förslaget och kristdemokraternas före detta minister Stefan Attefall twittrade att: ”Regeringens förslag verkar vara både humant och pragmatiskt. Hoppas på brett stöd i riksdagen för detta paket.”

 

Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forsell var mycket kritisk och uttalade att regeringens förslag undergräver rättssäkerheten i svensk migrationspolitik.

 

En av grundarna till nätverket ”Vi står inte ut men slutar aldrig kämpa” Sara Edvardsson uttryckte stor glädje över beslutet.

– Överväldigad! Det är svårt att tro det är sant! Vi har vunnit en delseger och det är helt fantastiskt. Med tanke på de extremt hårda förhandlingarna mellan regeringspartierna kan vi konstatera att förslaget är det absolut bästa vi kan få i nuläget. Vi är alla smärtsamt medvetna om att det finns unga som inte kommer att omfattas av det. Det är fruktansvärt jobbigt och innebär att vi måste hjälpas åt och att vi måste kämpa vidare.

Regeringen hoppas att lagstiftningen ska träda i kraft före sommaren 2018.

  • Beställ boken ”Utvisad”
  • I över ett år har Blankspot bevakat de svenska tvångsutvisningarna av ensamkommande afghaner. Nu har vi sammanställt våra bästa reportage om frågan i en bok som du har möjlighet att förhandsbeställa här.
Av | 27 november 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Från hopp till förtvivlan – Dagbok från Kabul vecka 25

Flera parlamentariker kallar nu fredsprocessen för ett misslyckande och menar att den första tidens hopp nu förvandlats till förtvivlan.

”Kö till kyrkogården i Kabul” – Dagbok från Kabul vecka 24

Afghanistans sjukhus har inte plats för de som blir sjuka av viruset. Inte heller kyrkogårdarna.

”Livet blir aldrig detsamma” – Dagbok från Kabul vecka 19

Ni kanske tänker att detta var ännu ett attentat i Kabul, där det sker så ofta. Vi som bor här ser det inte så. Detta var något oerhört, skriver Mohammad i veckans dagbok.

Attack på förlossningsklinik i Kabul

Sjukhuset i Dasht-e-Barchi attackerades i dag av beväpnade män. Minst 13 personer har dödats, varav två var spädbarn.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.