Blankspot 4 år – se livesändningen från firandet

Av | 1 mars 2019

Under söndagen uppmärksammade Blankspot att det var fyra år sedan vi grundades. Mycket har hänt sedan dess och mycket finns planerat – allt detta ville vi uppmärksamma genom en sju timmar lång livesändning.

Vi sände från redaktionen på Wallingatan 37 i centrala Stockholm och sändningen gick att följa på vår Facebooksida.

Våra reportage från Togo följde vi upp genom att för första gången sedan fångenskapen intervjua Seidou Issifou dotter Wassila Seidou som diskuterade med Martin Schibbye om situationen i fängelset och om utvecklingen i Togo.

Vår långa bevakning av de ensamkommande följde vi upp med intervjuer med bland annat journalisten Wares Khan som var den första vi intervjuade för tre år sedan när vi drog igång reportageserien: Hur ser han på utvecklingen i Afghanistan och vad har hänt i hans liv?

Vi mötte även Elisabeth Rundqvist, en representant för det stora engagemang som finns i civilsamhället kring de här frågorna och Sarwar Rezai som själv är ensamkommande deltar för att ge sitt perspektiv. Dessutom talade vi med journalisten Göran Engström som är på väg till Afghanistan för ett tredje uppdrag för Blankspots räkning.

Den politiska jordbävningen på Afrikas horn, som vi bevakat, följdes upp genom ett samtal med en av landets ledande journalister som nyligen varit tillbaka i Etiopien, Mesfin Negash.

När vi blickade framåt berättade vi om en ny längre bevakning av det indiska valet i samarbete med indiska sajten Sbcltr och vi intervjuade Julia Wireaus.

Vi berättade även mer om nästa anhalt på vår tre år långa reportageresa genom Sverige och vilka ringar på vattnet våra kulturanalyser kan ge.

Vi tittade också närmare på den fortsatta bevakningen av Eritrea och Martin Schibbye berättade om status för sin kommande bok ”Jakten på Dawit”.

För nyfikna tittare berättade vi också mer om vad Blankspot egentligen är: Hur vi vid sidan av att publicera fyra till sex längre reportageserier i longreadformat varje år också publicerar artiklar, notiser och jobbar med att utveckla en nära relation med våra supporters.

Under vinjetten ”Blankspot som förnyare” tog vi upp en väldigt central del av vårt sätt att göra journalistik, den nära läsarrelationen som vi kallar för deltagande journalistik.

Brit Stakston inledde detta segment med att berätta mer om det och vad det betytt för Blankspot och hur vi under åren anpassat oss utifrån läsarnas nya betalvanor.

Detta fördjupade vi i ett samtal med bland andra Facebooks John Severinson, Head of media partnerships Nordic och Anton Johansson, entreprenör och digital rådgivare samt VD för e-handelsleverantören Grebban.

I detta samtal nördade vi ner oss i Facebookgrupper som verktyg för journalistik, hur Facebook möter det allt större trycket på mer stängda forum för djuplodande diskussioner och vilka trender John Severinson ser. Anton Johansson som också är Blankspotsupporter har alltid uppskattat att sajten inte ligger bakom en betalvägg och som den e-handelsexpert han är vill vi gärna bolla med honom om det är rätt väg att gå.

Vi avslutade kvällen med att samtala med vår utvecklare Jonatan Fried om vad som kommer att ske på sajten och om vår ambition att under årets första hälft få 2 000 nya supporters.

Vi hoppas att livesändningen gav en god bild av vad Blankspot är och vart vi är på väg.

Det här får du som Blankspotsupporter:

Blankspot är en oberoende läsarfinansierad reportagesajt som belyser vita fläckar i Sverige och världen, platser som sällan sätts under ett journalistiskt sökarljus.

Ditt stöd ger tillgång till allt det här:

* fyra till sex löpande reportageserier per år som presenteras i longreadformat.

* ett 100-tal artiklar från Sveriges och världens vita fläckar.

* 500 notiser om små som stora världshändelser du annars missat.

* Blankspots veckopodd med en aktuell intervju av chefredaktör Martin Schibbye.

* Presspodden om aktuella mediefrågor med Brit Stakston.

* Unik nylanserade kanal för direktkontakt med redaktionen och andra läsare via Discord.

* Diskussion i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

* Ett veckomail med höjdpunkter, inbjudan till evenemang och saker att hålla koll på.

Av | 1 mars 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Blankspot

Vill du vara med i Blankspots redaktionsråd?

Vi firar 5 år och bjuder in dig som är Blankspottare att bli del av ett redaktionsråd.

Poddtips: Fallet Dawit Isaak – med Martin Schibbye

Martin Schibbye gästade nyligen Benjamin Elfors podd "Kunskap bit för bit" för ett samtal om reportageboken "Jakten på Dawit".

Ditt stöd betyder allt

Till dig som stöttat oss de senaste veckorna.

Läsarfinansierad journalistik i fokus

Mediebranschen drabbas hårt av pandemins inverkan på ekonomin. Det finns ett allt större intresse att undersöka alternativa inkomstkällor. Blankspot har intervjuats om hur vi gör.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.