Blankspot avslöjar hemligt Jas-avtal

Av | 1 oktober 2015

Minst 37 Thailändska officerare fått gratis universitetsutbildning i Sverige. Uppgörelsen är en hemlig del av Jas-affären med Thailand från 2008.

Via källor i Thailand har Blank Spot Project kunna avslöja att thailändska officerare får gratis universitetsutbildning i Sverige. Stipendierna ingår som en del av de två hemliga avtal som finns för Jas-affären som genomfördes 2008.

Uppgörelsen är mycket känslig eftersom Sverige förhandlade fram affären med den militärjunta som störtade den folkvalda premiärministern Thaksin Shinawatra i september 2006. Om personer som står militärjuntan nära har gynnats av stipendierna kan det vara fråga om mutbrott, enligt Riksenheten mot korruption.

Försvarsexportmyndigheten, FXM, som har hand om avtalen med Thailand, vill inte uppge några detaljer kring vilka personer som har mottagit stipendier, hur urvalsprocessen går till eller hur mycket pengar som har delats ut. Uppgifterna är hemligstämplade.

Kommunikationschefen Sofia Karlberg svarar dock i ett e-mail att Sverige har erbjudit universitetsutbildningen ”eftersom Thailand har efterfrågat det.” Och det är thailändarna själva har fått välja ut vem som ska få gå utbildningen.

Vilka personer som har fått komma till Sverige vill hon dock inte svara på – bara att det totalt handlar om 37 officerare.

När Sverige år 2004 inledde en markandsföringskampanj för att sälja Jas till Thailand begärde den dåvarande regeringen motköp i form av fryst kyckling. Det fanns ett stort överskott på kyckling i landet eftersom EU hade infört ett handelsstopp efter ett utbrott av fågelinfluensa. Men dessa motköpskrav försvann när militärjuntan tog makten och Thaksin tvingades i landsflykt.

Under en period efter kuppen låg Thailands upphandling av stridsflygplan på is. Men i november 2006 återupptog militärjuntan och Försvarets materielverk förhandlingarna. USA, som tidigare också hade konkurrerat om att sälja stridsflyg till Thailand, hoppade av upphandlingen efter att demokratin hade avskaffats.

Själva köpeavtalet undertecknades den 11 februari 2008 när en folkvald regering hade tillträtt i Thailand. Men förhandlingen skedde med militärjuntan som också offentliggjorde sitt beslut att köpa Jas flera månader innan valet hade genomförts.

Nyheter i reportaget har plockats upp av flera medier: DN, SvD, Aftonbladet och TT.

Foto: Chaiwat Subprasom/ REUTERS/TT, Settawat Udom/Shutterstock

shutterstock_284002763_1600

 

Av | 1 oktober 2015

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.