Blankspot granskar Tunisiska oljeprotester

Av | 10 januari 2017

I kväll reser Carolina Jemsby till Tunisien för att undersöka vad som ligger bakom de massiva protesterna mot landets oljeindustri. Tusentals tunisier misstänker att stora vinster från landets naturtillgångar förs ut ur landet eller stjäls av korrupta statstjänstemän.

Den 17 december 2010 tände den arbetslöse akademikern Mohammed Bouazizi eld på sig själv efter att polisen hade beslagtagit hans grönsaksvagn. Självmordet brukar betraktas som en protest mot en korrupt regim och svåra levnadsvillkor i landet. Incidenten blev startpunkten för våldsamma kravaller i hela arabvärlden och tvingade den förre tunisiske presidenten i landsflykt.

Sex år senare reser blankspots råvarukorrespondent Carolina Jemsby till Tunis för att rapportera om de nya protester som nu sprider sig i landet. Under parollen ”Winou el pétrole”, var är vår olja, har många tunisier åter gått man ur huse för att protestera.

Varför är oljeindustrin i fokus för demonstranterna?

– De upplever att det borde finnas pengar över som ska gå till samhället, till skolor, vägar och sjukvård. De upplever att de pengarna inte finns och de undrar vart de har tagit vägen. Var är pengarna från vår olja, frågar de sig.

Misstänker de korruption?

– Ja det är själva grunden till de här demonstrationerna. Man upplever att utländska oljebolag och att regeringen, och andra makthavare skor sig och berikar sig med inkomsterna från oljeindustrin.

Vad ska du göra i Tunisien?

– Jag ska träffa personer som är aktiva i den här rörelsen. Både aktivister, advokater, människor i oljebranschen och tunisiska journalister som granskar detta.

Varför åker du nu?

– Januari och februari brukar kallas för protestsäsong i Tunisien. Det var vid den här tiden den arabiska våren började men även tidigare fanns det en historia av protester just vid denna tid.

Hur kan vi följa din resa?

– Jag kommer under arbetets gång att berätta vad som händer i Facebookgruppen #konfliktmineraler, de färdiga reportagen kommer att vara fria för alla att läsa.

 

**

Läs mer: Blankspot lanserar en råvarukorrespondent

Läs mer: Blankspot inleder granskning i Nordafrika.

Upplev: Guld, gruvor och grävskopor.  360-reportage om konfliktmineraler i Burma.

**

Stöd det fortsatta arbetet med att granska konfliktmineraler

Om du vill stödja just denna satsning på en råvarukorrespondent kan du swisha till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress och märk bidraget med råvaror) eller sätt in valfritt belopp här. Bankgironumret är 640-8835.

Du som vill bli prenumerant kan gå med i Blankspot här, och gå sedan med i Carolina Jemsbys Facebookgrupp för alla som är intresserade av att följa och bidra i arbetet med att bevaka råvaror och konfliktmineraler.

Av | 10 januari 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Tunisien

Tusentals judar har i veckan vallfärdat till Tunisien

Judar från många länder har den här veckan åkt på pilgrimsfärd till ön Djerba vid det muslimska Tunisiens kust vid Medelhavet. Pilgrimsfärden har utvecklats till en manifestation för fredlig samexistens mellan judar och muslimer. Det rapporterar den lokala journalisten Rym Benarous.

Debatt i Tunisien om rätten att inte fasta

I måndags började ramadan. I Tunisien varar fastan i år 16 timmar om dagen. Men vad gör de som inte vill eller kan fasta? Läs den lokala journalisten Rym Benarous rapport från landets stängda facebookgrupper där det tipsas om öppna matställen

Jakop Dalunde (mp): ”Tunisiens sak är vår”

Tunisien är det enda land där den arabiska våren lyckats leda i riktning mot demokratisering. Utvecklingen är hoppfull men historien visar på nödvändigheten i att demokratiska reformer också följs av ekonomisk utveckling. Det skriver EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (mp) i ett debattinlägg.

Korruptionskultur i spåren av tunisisk revolution

TUNIS: För sex år sedan flydde Tunisiens diktator Ben Ali landet. Revolutionen firas på gatorna,...