Blankspot inleder granskning i Nordafrika

Av | 1 december 2016

I dag åker tre av Blankspots korrespondenter till Jordanien för att delta på en workshop tillsammans med arabiska grävjournalister. Resan är det första steget i en granskning av en kontroversiell svensk investering i ett nordafrikanskt land.

 

Hallå Nils Resare, vad ska ni göra i Jordanien?

– Vi ska delta i en workshop där vi får hjälp av några världsledande experter att hitta pengar och tillgångar som har gömts undan i olika skatteparadis. Vi kommer också att ha tid att lära känna några arabiska journalister som vi samarbetar med.

Vad är det ni granskar?

– Vi kommer snart att berätta mer, men i dagsläget kan vi säga att det handlar om en kontroversiell svensk investering i ett nordafrikanskt land. Från Blankspot deltar jag själv, Carolina Jemsby och Emanuel Sidea. Granskningen berör alla våra olika specialområden – svenska utrikespolitik, råvaror och svenskt näringsliv.

Vad händer mer i Jordanien?

– Den workshop vi deltar i sker samtidigt som en stor konferens för arabiska grävande journalister och där händer det mycket spännande. En av de inbjudna är till exempel den amerikanske journalisten Walter ”Robby Robinsson” vars arbete med att avslöja pedofilhärvan i den Katolska kyrkan beskrivs i den kritikerrosade filmen Spotlight. Under konferensen kommer även Blankspots Emanuel Sidea att tala om sin bok, Mannen från Harem, där han följer en man som smugglar in soldater till IS och andra grupper i Syrien.

Hur finansieras granskningen?

– Pengarna kommer främst från Svenska Institutet och bygger på ett samarbete med organisationen Eye on Corruption, Fojo Media Institute och den arabiska organisationen ARIJ.

Hur kan man följa granskningen?

– Vi hoppas på att kunna publicera allt efter nyår, men innan dess kommer vi att berätta om arbetet i våra Facebookgrupper, både från Jordanien och från andra resor som är inplanerade.

 

**

Uppskattade du satsningen? Vill du läsa mer? Stöd i så fall Blank Spot Project så att vi kan fortsätta ta fram grävande utrikesjournalistik. Då kan du också gå med i Nils Resares grävgrupp och bidra till nästa reportage. Emanuel Sideas grupp ”Näringslivets vita fläckar” hittar du här och Carolina Jemsbys grupp ”konfliktmineralerhär.

 

 

Av | 1 december 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.