Blankspot lanserar en råvarukorrespondent

Av | 29 oktober 2016

Carolina_Jemsby_l

Hallå där Carolina Jemsby, Blankspots nya råvarukorrespondent. Vad kommer vi att kunna läsa om framöver?

– Råvarufrågan innefattar väldigt mycket: från zimbabwiska blodsdiamanter och indonesisk palmolja till amerikansk skifferolja och gotländskt kalk.  Det kan handla om både förnyelsebara och icke förnyelsebara råvaror. Det är en oerhört viktig fråga som har större betydelse i vår tid än jag tror många förstår. Se till exempel på Kinas enorma expansion i Afrika det senaste decenniet, som har handlat om just att säkra råvaror. Kriget om råvaror och utvinningen av dem får ofta stora konsekvenser för både människor och miljö runtom i världen. Jag vill berätta både om geopolitiken och om konsekvenserna för de människor som bor där åtråvärda råvaror finns eller arbetar med dem. Och jag är otroligt glad över att Blank Spot väljer att lyfta upp denna fråga som en av de mest angelägna att följa och rapportera om idag.

Du kommer att i nyhetsartiklar på sajten och i den medlemsexklusiva Facebookgruppen #blankspot2 rapportera om bland annat konfliktmineraler. Vad händer på det området? 

– Det pågår ett arbete inom EU för att få till stånd en lagstiftning mot konfliktmineraler. I nästan all teknik och minneslagring används den sällsynta metallen koltan; som genom sitt värde göder ett grymt inbördeskrig i östra Kongo-Kinshasa. (Demokratiska republiken Kongo) Får EU genom en fungerande lagstiftning skulle det kunna bidra till en förändring. Arbetet med lagstiftningen är förstås en av de frågor jag ska bevaka på sajten.

Du har tidigare bevakat jadebrytningen i Burma för Blankspot, vad händer med människorna i det området nu? 

– Jadebrytningen i den stängda staden Hpakant fortsätter och sker helt på storföretagens villkor. Flera av företagen ägs via bulvaner av den ökända knarkhandlaren Wei Hsueh-Kang;  han är en av världens värsta heroinkungar och Asiens motsvarighet till Pablo Escobar. För människorna i området innebär det att deras miljö förstörs och att de själva utsätts för stora risker. Regelbundet sker ras i området, där både hus och människor begravs i lera när marken rämnar.

Går man med i Blankspot och ansöker om att gå med i den medlemsexklusiva gruppen #blankspot2 så kan man själv bidra med kunskap till dina reportage. Hur ser du på läsarna i den journalistiska processen? 

– Jag vill utveckla samarbetet med läsarna. När vi nu inte bara gör ett reportage, utan gemensamt kommer att följa en specifik fråga, kan läsarna komma med idéer, frågor och tankar som kan leda till spännande trådar i gruppen men också till artiklar eller hela reportage. Jag hoppas också att vi tillsammans ska kunna utforska vissa frågor. Till exempel palmoljan, som jag vet att många är engagerade i. Tänk om gruppen gemensamt kan göra någon form av kartläggning eller interaktiv karta, som byggs genom att många olika personer bidrar med information. Det vore häftigt! Möjligheterna till samverkan är obegränsade och jag hoppas att många kommer att gå med i gruppen och utveckla detta ihop med mig.

**

Gå med i Blankspot här, och gå sedan med i Carolina Jemsbys Facebookgrupp för alla som är intresserade av att följa och bidra i arbetet med att bevaka råvaror.

Missa inte heller Blankspots övriga pågående projekt, kring svensk utrikespolitik (Nils Resare), Afrikas Horn (Martin Schibbye) och ”pressfrihetens vita fläckar” (Lisa Bjurwald) här.

 

Av | 29 oktober 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.