Blankspot lanserar ny podd i samband med Pressfrihetens dag: ”Presspodden”

Av | 2 maj 2017

Blankspot lanserar en ny podd om medievanor, engagemang och ger dagsaktuella spaningar. Programledare är journalisten Martin Schibbye och mediestrategen Brit Stakston. Presspodden har premiär tisdagen den 2 maj 2017.

– I Presspodden vill avslöja saker ur vår vardag, i och utanför arbetet, med läsarfinansierade reportagesajten Blankspot och vi vill även förstå mer av människors medievanor. Vi vill inspirera genom samtalen med varandra och med de människor vi är nyfikna på, säger Martin Schibbye, chefredaktör på Blankspot.

Presspodden görs av Blankspot i samarbete med Pressbyrån och gästas varje vecka av en eller flera aktuella personer.

Presspodden spelas in i en Pressbyrå i centrala Stockholm. Pressbyrån har i över 100 år värnat om allmänhetens tillgång till det fria ordet.

– Att få göra Presspodden i samarbete med Pressbyrån är en perfekt matchning för Blankspot. Martin och jag kommer med glädje att kasta oss över nya tidskrifter varje vecka och inspelningsmiljön blir en utmärkt fond för ett samtal om dagens medievanor, säger Brit Stakston, VD för Blankspot och programledare för Presspodden.

– Pressbyråns kärnverksamhet har alltid varit press och vi fortsätter att arbeta för att sprida det fria ordet och bra journalistik. Idag distribueras journalistik på en mängd olika nya sätt och genom att vara samarbetspartner till Presspodden lyfter vi fram alternativ till vårt breda utbud av magasin, säger Lennart Schultz, Pressbyrån.

Det första avsnittet av Presspodden släpps den 2 maj med titeln ”Frihet att kunna agera”. Tillsammans med artisten och låtskrivaren Ane Brun pratar vi om engagemang, känslor istället för hjärnan som motor för förändring och om den handlingskraft som föds av att vara egenföretagare. Dessutom tipsar Ane Brun om sina två favoriter bland alla mediekanaler.

Brit Stakston avslöjar sin passion för artisten Prince och berättar om att hon nyss varit hemma hos honom i fyra dagar för en hyllningsfestival på årsdagen av hans död. Martin Schibbye berättar också om vad som är ett tänkbart alternativ till hans karriär som journalist.  Något oväntat minst sagt.

Podden gästas också av Malin Löwgren som är köpman för den Pressbyrå som podden spelas in i och hon ger sin trendspaning om magasinsvärlden.

Nästa veckas gäst i Presspodden är Fredrik Wikingsson som ger Blankspot sina bästa tips för hur den här podden ska lyckas.

Kontaktuppgifter:
Brit Stakston, Blankspot, 073-383336
Lennart Schultz, Pressbyrån, 070-3077385

Av | 2 maj 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Dr Jekyll och Mr Hamid

Integrationshjälte och utbildare på dagen. Antisemit och homofob på natten. Är det internets fel?

Så påverkar pandemin nyhetskonsumtionen

Lokala nyhetssajter och nationella nyhetssändningar har ökat men sociala mediers betydelse har minskat enligt en ny rapport från Myndigheten för press, radio och TV.

SR-medarbetarna: Mångfald ger bättre journalistik

39 nuvarande och tidigare medarbetare på Sveriges Radio har skrivit en tolv sidor lång anklagelseakt mot public service-företaget där man menar att medarbetare utsatts för negativ särbehandling på grund av etnicitet. Men uppropet handlar också om lyssnarna, menar initiativtagarna Palmira Koukkari Mbenga och Maya Abdullah.

Åtalad för journalistmordet i Slovakien – frias

Affärsmannen Marian Kockner som åtalats för att ha beställt morden på den undersökande journalisten Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova frias för inblandning i morden.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.