Utställning om demokratiutveckling

Av | 29 oktober 2019

Med journalistiken som verktyg startar Blankspot ett nytt skolprojekt om globala demokratirörelser.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

På mindre än ett år har Etiopien gått från att vara ett av världens mest repressiva länder till att bli ett öppnare samhälle. För denna politiska jordbävning belönades premiärministern nyligen med Nobels fredspris.

För många människor som lever i auktoritära stater är detta en utveckling som man inte ens kan fantisera om. Men att bygga demokrati tar tid och är en skör process med många utmaningar.

– Människor i regionen har fått smaka på yttrandefrihet. Processen är skör men vad som än sker kommer man inte kunna ta den erfarenheten från människor, säger Martin Schibbye som länge följt utvecklingen.

Blankspot kommer under det kommande året att följa utvecklingen på plats och i vår löpande rapportering ha ett större fokus på globala demokratirörelser: vad finns det att lära av demokratiaktivisternas arbete i Etiopien och på andra platser på kontinenten? Är det twitter eller kopieringsapparaten som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Dessutom flätas detta samman med den nationella diskussionen i Sverige om eventuella hot mot vår egen demokrati i landet och genom att ta in utvecklingen runtom i Europa.

– Med startpunkten i Etiopien och andra länders demokratiutveckling hoppas vi bidra till en diskussion om den svenska demokratin hos unga. Genom projektet ”Demokratier föds och utvecklas” vill vi ge en bild av de pendelrörelser som sker mellan demokratier och auktoritära system. Den svenska utvecklingen av demokratin speglas mot det som pågår i andra delar av världen, säger Blankspots Brit Stakston.

Projektet kommer att resultera i en utställning som besöker minst 20 orter. Dessutom erbjuds workshops, en podd samt en lärarhandledning kring materialet.

Projektet kan genomföras tack vare ett stöd på 2.4 miljoner kronor från Svenska Postkodstiftelsen och pågår under perioden september 2019 – januari 2021. Målet är minst 40 skolbesök och 20 genomförda utställningar.

– Demokrati är något att vårda och kämpa för kan inte tas för givet vilket syns på flera håll i världen men det finns också positiva exempel. Därför är vi väldigt stolta att tillsammans med Blank Spot Project genom dialog och diskussion skapa engagemang hos unga kring demokratifrågor genom att lyfta aktuella exempel från vår omvärld, säger Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen.

Är du lärare och intresserad av att ta del av det här projektet under hösten 2020 hör av dig till Brit Stakston, [email protected]

Vår förhoppning är att utställningarna på de 20 orterna kommer att besökas av minst 40 skolor. Utställningen är också öppen för en intresserad allmänhet. Vi söker också samarbetspartners för utställningen. Det kan vara kulturhus, bibliotek och i enstaka fall även enskilda skolor med många elever.

– Vi lever i en tid när antalet demokratier minskar och kvalitén på de som finns blir sämre. I en sådan situation vill vi sätta strålkastarljuset på en region där man försöker gå åt ett annat håll och se vad kan vi lära av, säger Brit Stakston.

**

Uppdatering den 1 april 2020:

Nu när coronakrisen har skett har vi behövt göra om delar av vår planering. Vi avser att genomföra utställningen som planerat men dessvärre kommer vi inte att göra en reportageresa till Etiopien. Valet skjuts upp meddelades det i veckan. Vi återkommer med detaljer om var i världen vi kommer att ta våra med läsare under hösten. Eller så kanske det är läge att diskutera demokratiutvecklingen i Sverige runt om i landet hos diasporagrupper.

**

Här kan du se en kort film om Blankspots förra skolprojekt och de ringar på vattnet som det skapade.

Av | 29 oktober 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Rättegången som avgör Etiopiens framtid

Flera etiopiska oppositionspolitiker åtalades för terrorism i veckan. Blankspot var på plats i domstolen för att följa vad som utvecklat sig till en bitter politisk strid.

Så drabbar viruset utbildningen för världens barn

Brit Stakston tittar närmare på två aktuella rapporter från OECD och Human Right Watch som visar hur allvarligt coronapandemin slagit mot utbildningsväsendet runt om i världen.

Pandemin tände gnistan hos belarusierna

En omtumlande vår bäddade för stort politiskt engagemang hos det belarusiska folket. Men varför reste sig medborgarna just i år? Blankspot har talat med Alesia Rudnik, ordförande i organisationen Sveriges Belarusier.

Etiopiska journalister tilldelas svenskt journalistpris

2020 års Pen2Pen-stipendium tilldelas de två etiopiska journalisterna Temesgen Desalegn och Woubshet Taye.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.