Blankspot svarar Sida

Av | 12 september 2016

I ett pressmeddelande vänder sig biståndsmyndigheten Sida mot rubriken och ingressen i en nyhetstext om Transnistrien som Blankspot publicerade den 10 september.

Texten handlar om ett indraget stöd till den Moldaviska människorättsorganisationen PromoLex vars medarbetare vid upprepade tillfällen har hotats av Transnistriens säkerhetstjänst, KGB, för deras arbete med att ge juridisk hjälp till tortyroffer i Transnistrien.

Helt klart var Sidas medarbetare i Moldavien medvetna om hoten mot PromoLex, ändå valde de att stoppa biståndet. Precis så skriver vi också i rubriken: ”Sida stoppade bistånd efter hot från KGB”.

I pressmeddelandet skriver Sida att det inte finns något hot från KGB riktat mot Sida eller mot Ambassaden i Moldavien. Något sådant har vi heller aldrig påstått. I artikeln skriver vi tvärtom att Sidas medarbetare inte själva var medvetna om att de hotades i en film som troligen spridits i sociala medier av KGB.

Det är anmärkningsvärt att en myndighet som Sida, av denna anledning, väljer att kalla vår rapportering för ”felaktig” och ”grundlös”. I själva verket har de inte kunnat peka på ett enda fel i våra texter.

I Blankspots rapportering ställs en rad frågor om Sidas agerande i fallet PromoLex. Tyvärr gör inte myndigheten något försök att bemöta dem. I stället tycks Sida försöka kringgå kritiken genom att lägga ut dimridåer och göra en illvillig läsning av vår text.

Vi ser fram emot att Sida nu bemöter det Blankspots texter egentligen handlar om och slutar ägna sig åt denna typ av svavelosande och grundlösa angrepp. Den 20 september ordnar Blankspot en meetup om situationen i Transnistrien. En av frågorna som kommer att ställas där är varför Sida avbröt stödet till tortyroffer i Transnistrien – ett bistånd som uppenbarligen fungerade väl och som har fått Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg att framgångsrikt driva en hel rad fall. Vi ser fram emot att Sida kommer till detta möte och i lugn och ro förklarar sitt agerande.

 

Läs Sidas pressmeddelande här

Läs Blankspots reportage om Transnistrien här

Av | 12 september 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.