#blankspot1 tar form

Av | 7 juni 2015

 

Blank Spot Projects reporter Emanuel Sidea och fotografen Roberto Guerra har nu jobbat en vecka i Peru med #blankspot1 och lyssnatvittnesmål från lokalbefolkningen som drabbats av gruvbolagen.

Alla som är medlemmar i Blank Spot Project* har kunnat följa Emanuel Sidea på hans möten med småbönder, lokala aktivister och bybor i den stängda Facebookgruppen #BlankSpot1 Under den kommande veckan kommer reportaget att gå in i ett nytt skede och vi kommer att möta gruvbolag och ansvariga.

Förutom en resa i Peru och en skildring av gruvindustrin är detta första Blank Spot reportage också en folkbildande resa i utrikesjournalistikens knastertorra vardag med väntan, resor och långa bakgrundsintervjuer.

Tills det plötsligt bränner till, på tvåtusen meters höjd, över en öppen eld.

Nu börjar vittnesmålen bilda ett mönster och konturerna av det färdiga reportaget kan skönjas.

Att jobba så här öppet är nytt både för reportern, oss i redaktionen och medlemmarna och det är spännande att tillsammans bygga #blankspot1.

För det verkligt unika med Blank Spot Project är inte att ett antal reportrar, fotografer, digitala strateger och grävande journalister bestämde sig för att bygga en sajt. Det verkligt unika med Blank Spot är medlemmarna och alla backare som gjort detta möjligt. Den här Facebooksidan och inblicken ni får i arbetet bakom-kulisserna är nytt för oss alla. Berätta gärna vad ni tycker och glöm inte ställa frågor om ni undrar över något!

I nästa vecka kommer vi att presentera #blankspot2. Då reser Carolina Jemsby och Martin Edström iväg för att göra ytterligare ett reportage. Medlemmar kommer att kunna följa även dem i en Facebookgrupp: #blankspot2.

Det är otroligt kul att nu börja ta fram den journalistik som vi utlovat i kampanjen.

Tillsammans skriver vi mediehistoria.

Ni kommer att kunna lyfta detta projekt och ni är skillnaden på allt annat som andra gör. Ni är också våra ögon och öron i en allt mer global värld.

Det kan mycket väl vara era idéer, lokala kontakter och hjälp som kan lyfta oss i håret och bidra till att skapa den kvalitetsjournalistik som verkligen kan förändra.

Häng med bakom kulisserna på våra båda första reportage och bli medlem idag för att följa med.

/ Martin Schibbye, chefredaktör för Blank Spot Project.

*Vi ser våra läsare som medlemmar och det är de som betalade 450 kronor eller mer under vår crowdfundingkampanj som är det. De som bidrog med mindre är också backare men är alltså inte automatiskt berättigade till alla medlemsförmåner.  Och alldeles oavsett om du upptäckt oss nu eller tidigare läs mer om att bli medlem här.

Av | 7 juni 2015

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Peru

The Swedish Guardians of the Inca Gold

Securitas is one of the largest security companies in the world. They work in unstable countries with quashed legal systems, police brutality and systematic corruption. They see themselves as ethical role models. Blank Spot travelled to Peru to investigate if their claim holds true.

Inkaguldets svenska väktare

Securitas är ett av världens största säkerhetsföretag. De arbetar i länder med havererade rättssystem, polisövergrepp och systematisk korruption. Själva anser de sig vara ett etiskt föredöme. Blank Spot åkte till det gamla Inkariket, i Perus högländer, för att undersöka om det stämmer.

Bakom kulisserna – Inkaguldets svenska väktare

Blank Spot-journalisterna är lika mycket samtalsledare som journalister under ett reportagearbete för oss. Vi vill vara transparenta där vi kan och låter oss kritiseras såväl som peppas i samtal med läsarna. Vi kallar våra betalande läsare för medlemmar för att visa respekt för dem och deras längtan efter fler perspektiv på världen.

Blankspotta i Almedalen

Nästa vecka är det Almedalsvecka i Visby och vi på Blank Spot Project deltar i...

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.