Blankspots utsända nekas inresa i Gambia

Av | 17 januari 2017
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Västafrika

I går nekades flera internationella journalister inresa i Gambia. Bland dessa fanns Blankspots utsända Anna Roxvall och Johan Persson. Stämningen i landet är mycket spänd inför torsdagens planerade maktskifte. 

Vad hände på flygplatsen igår?

– När vi skulle stämplas in i Gambia fick vi frågor om vad syftet var med vårt besök. Vi valde att vara ärliga och sa att vi skulle rapportera om utvecklingen i landet. Då togs vi till immigrationsmyndighetens kontor, där vi fick veta att vi skulle skickas tillbaka hem igen, eftersom vi saknar pressackreditering. Vi förklarade för dem att vi hade ansökt om en sådan, men att pressministeriet i nuläget inte fungerar. Vi talade dock för döva öron, och sattes på nästa plan ut ur landet igen tillsammans med sex andra journalister från CCTV och AFP.

Hur blev ni bemötta?

– Rent generellt blev vi ganska väl bemötta, även om situationen var pressad och kaotisk. Flera av de inblandade poliserna och säkerhetsansvariga bad om ursäkt och lät oss förstå att de inte tycker om att behöva göra så här, och att de hoppades att situationen snart kommer att lösas. Jag uppfattade det som att de inte står bakom den senaste tidens allt hårdare attityd mot journalister, men de var uppenbart livrädda för repressalier om de släpper in oss i landet. ”Om jag låter er gå kommer jag inte att vara här imorgon”, förklarade en av dem.

Vad skulle ni bevaka i Gambia?

– Vi skulle bevaka den politiska utvecklingen i landet. Vid midnatt mellan 18:e och 19:e januari, efter 22 år vid makten, går president Yahya Jammehs mandat ut. Han förlorade valet 1 december men erkänner inte resultatet, så situationen är mycket spänd. Vinnaren, Adama Barrow, ska sväras in i Gambias huvudstad Banjul den 19:e, men ingen vet om det kommer att ske. Jammeh har sagt att han inte kommer att tillåta det. ECOWAS, som är ungefär som Västafrikas EU, har hotat med att avsätta Jammeh militärt om han inte avgår frivilligt. Så det finns mycket jobb att göra för en journalist i Gambia just nu.

Vad gör ni nu?

­– Vi hoppade av planet i Dakar i grannlandet Senegal och tänker rapportera härifrån medan vi avvaktar utvecklingen. Många gambier flyr hit just nu och det finns viktiga berättelser här också.

Vad tror ni kommer att ske på andra sidan gränsen?

– Det är omöjligt att säga. Alla vi pratar med här är övertygade om att något kommer att ske den 19:e – antingen att Jammeh avgår eller att ECOWAS skickar trupp. Men då bör man ha i åtanke att det främst är oppositionella som sitter här i Dakar, och det är möjligt att det finns ett inslag av önsketänkande i de bedömningarna.

Hur kommer man att kunna följa utvecklingen? 

­– Vi kommer att rapportera i Blankspots stängda facebookgrupp ”Uppdrag:Gambia” och skriva kortare nyhetsartiklar på blankspots hemsida. Vi hoppas att många vill följa oss i vårt arbete, vi har ett par mycket spännande dagar framför oss.

 

**

Uppskattar du vår journalistik?  Stöd i så fall Blank Spot Project så att vi kan fortsätta att rapportera. För att stödja just denna granskning swisha till 123 554 35 41.

Då kan du också gå med i reportagets grupp på Facebook och bidra med kunskap till den löpande rapporteringen och följa teamet bakom kulisserna.

 

**

Läs mer av Anna Roxvall och Johan Persson: Skymning över Bujumbura

Läs mer: ”Bujumbura Baby”

Livesändning: Är Burundi på väg mot inbördeskrig?

Lyssna: Skymning över Bujumbura – nu som podd.

Av | 17 januari 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Valarbetare trotsar våldet i Kamerun

Kampanjerna för de kommande valen till kommuner och nationalförsamling är i full gång i landet....

Kvinnokamp i krigets Kamerun

Bröststrykning är en underrapporterad form av könsbaserat våld som länge drabbat flickor i Kamerun. Men nu arbetar fler och fler organisationer mot den uråldriga praktiken. Samtidigt ökar medvetenheten om kvinnors rättigheter både på landsbygden och inom landets regering.

Kamerun på randen till inbördeskrig

Det tidigare stabila Kamerun skakas sedan två år av en allt blodigare konflikt. Väpnade separatister ur den engelsktalande minoriteten vill utropa en självständig stat - Ambazonia. Under de senaste månaderna har det eskalerande våldet tvingat tiotusentals på flykt. Se journalisten Eskil Blohmes film inifrån landet.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.