Blankspots team i Jemen slår larm: ”Det är vår tids största humanitära katastrof”

Av | 19 februari 2018

Journalisten Lennart Hofman och fotografen och filmaren Andreas Ståhl är precis ute ur Jemen efter en unik reportageresa för Blankspot.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Jemen

Varför ville ni rapportera från Jemen?

– Vi ville rapportera från kriget i Jemen då det länge rankats som den allvarligaste humanitära katastrof i världen. I över tre år har kriget skördat nästan 10 000 dödsoffer, två miljoner internflyktingar och hela 22 miljoner människor i behov av humanitär hjälp. Trots de ofattbart höga siffrorna har kriget stått utanför medierapporteringen och få vet vad som egentligen händer i landet.

Var i landet har ni varit?

– Vi reste till staden Taiz som ligger mitt i frontlinjen för striderna mellan Houthi-rebeller och regeringstrupperna, det är den plats där allra flest människor har drabbats av strider i Jemen.

Få journalister hade varit på platsen innan oss och därför ville de sig dig dit för att själva se hur allvarlig situationen är, på plats. Något de visste skulle bli väldigt svårt att genomföra.

– Taiz-regionen har också störst antal internflyktingar i landet, samtidigt som de människor som bor kvar i staden är under ständig risk att bli måltavla i striderna. En plats som visar krigets verkliga ansikte och väldigt viktigt att rapportera ifrån, tänkte vi.

Journalisten Lennart Hofman och fotografen och filmaren Andreas Ståhl är precis ute ur Jemen efter en unik reportageresa för Blankspot och holländska The Correspondent.

Varför har det blivit en ”vit fläck”, vad beror det på att vi hör så lite från Jemen?

– Detta är på grund av att så gott som alla journalister nekas inresevisum till Jemen, och av de få som tagit sig in har bara ett fåtal lyckats resa till regionerna där strider pågår. Det krävs massvis med olika tillstånd från både regeringstrupper och andra grupperingar som kontrollerar vägen från Aden till Taiz. Något som tar lång tid och är väldigt komplicerat att få godkänt. Man kan alltså säga att kriget i Jemen är blockerat för journalister från regeringshåll, med andra ord.

Hur var det att jobba i Jemen?

– Säkerhetsläget är väldigt komplicerat. I Taiz pågår dagliga strider, och dag som natt attackeras civilbefolkningen av luftangrepp och beskjutning från båda håll. Till Taiz är det bara en väg in och den går mellan frontlinjen, med Houthi-rebeller på ena sidan och regeringstrupper på andra. Vägen är också den drabbad av dagliga strider, samtidigt som krypskyttar finns både i och längs den bergiga slutsträckan in till stadskärnan.

  • Utan dig – ingen journalistik
  • Stöd oss genom att bli supporter
  • Bli supporter!
  • Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

– Det är också svårt att veta vilken grupp som kontrollerar nästa området man åker in i. Regeringstrupper, separatister, salafi-grupperingar, al-qaeda eller Houthi-rebeller har alla vunnit mark längs vägen till, och i, Taiz samtidigt som situationen ständigt ändras beroende på vilken grupp som senast avancerat. Risken att stoppas i en vägspärr, hamna mitt i gatustrider, under luftangrepp eller kidnappas är stor i området.

Ni valde att jobba utan beväpnade vakter. Varför?

– Vi valde att resa utan att eskorteras av beväpnad säkerhetspersonal då vi ville undgå uppmärksamhet och samtidigt få chansen att komma så nära civilbefolkningen som möjligt. Ett smart beslut nu i efterhand då så få som möjligt kunde veta om vårt besök samt att det ökade vår rörlighet en aning i regionen.

Vilket är det starkaste intrycket från reportageresan?

– Civilbefolkningens styrka i en situation med ett enormt lidande. Samtidigt som människorna i Taiz ständigt är under attack från krypskyttar, gatustrider och luftangrepp pågår svält och flertalet sjukdomsepidemier härjar i hela landet. Men tillsammans med desperationen möttes vi av en befolkning som visade stor kärlek, omtänksamhet och styrka.

Vad hoppas ni att resan och de kommande reportagen ska leda till?

– Att situationen i Jemen får den uppmärksamhet som den bör ha. Det är vår tids största humanitära katastrof och varje dag lever Jemens befolkning i skräck, desperation och sorg. Berättelserna därifrån är många och väldigt viktiga att berätta.

Håll utkik efter kommande publiceringar från Lennart Hofmans och Andreas Ståhls reportageresa till Jemen.

Av | 19 februari 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Jemen

Följ med på vapenmässa i Abu Dhabi

I den så kallade Januariöverenskommelsen, mellan S, MP, C och L, finns en skrivning om att inte godkänna vapenexport till ickedemokratier som deltar militärt i kriget i Jemen. Men på vapenmässan IDEX i Abu Dhabi var Saab bland de företag som marknadsförde sig mot en framväxande emiratisk militärindustri. Det skriver Linda Åkerström som är ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds i detta bildreportage.

Bakgrund: Jemen

Jemensamtalen i Stockholm är igång. Du har väl inte missat Blankspots reportage från landet.

I väntan på utvisning – till Jemen

I fjol flydde den jemenitiska journalisten Hind Aleryani och hennes dotter till Sverige efter att jihadister hotat henne för hennes artiklar. Nu riskerar hon att skickas tillbaka.

Striderna trappas upp i Jemen

I takt med att striderna i Jemen intensifieras har Läkare Utan Gränsers vårdinrättningar de senaste dagarna tagit emot allt fler patienter med krigsrelaterade skador.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.