Blankspotta i Almedalen

Av | 27 juni 2015

Nästa vecka är det Almedalsvecka i Visby och vi på Blank Spot Project deltar i en mängd olika evenemang. Av dessa vill vi gärna tipsa om och bjuda in er alla till vårt seminarium på måndag kväll den 29 juni klockan 20.00 hos ”Hej Digitalt” på Södra Kyrkogatan 8, Visby För er som inte kan vara på plats kommer samtalet att livesändas här vår sajt och ni kan delta genom att ställa frågor på på twitter med taggen #blankspot. Av Blankspots åtta grundare finns fem på plats för att prata om medborgarfinansierad journalistik. Det är jag Martin Schibbye, Nils Resare, Brit Stakston, David Isaksson och Julia Björne. Tillsammans med publiken kommer vi att prata om vår kampanj och satsningen på att crowdfunda kvalitetsjournalistik. Varför satsade vi på detta och vad har vi för målsättning med Blank Spot Project? Och varför valde så många att satsa sina pengar på utrikesjournalistik? Det är några av frågorna som vi kommer att ta upp. Den andra halvan av kvällens evenemang ägnas åt vad som faktiskt har kunnat skapas tack vare de insamlade bidragen. Jag och redaktören Nils Resare berättar om de senaste månadernas arbete. Hur det har varit att sätta igång, vilka reportage vi har valt och varför? På plats i Almedalen finns även frilansarna Emanuel Sidea (#blankspot1). Martin Edström och Carolina Jemsby (#blankspot2) som har anlitats för att göra Blankspots två första reportage. Det ena rör en granskning av det svenska säkerhetsföretaget Securitas och det andra är en unik satsning på interaktiv 360 journalistik. Ni som är på plats kommer att genom ett par virtual reality-glasögon att få chans att se glimtar av reportaget. Brit Stakston, som är digital strateg i projektet, samtalar med redaktionen om hur det har varit att arbeta så nära sina läsare och medlemmar och om vad medlemmarna tycker om Blankspots arbetsmetoder. Välkomna! ps. För mer info om vad Blank Spot grundarna gör under Almedalen se här, här och här .

Av | 27 juni 2015

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Är innehållsfilter rätt väg för att bekämpa porr?

I en panel under Almedalen om filter medverkade bland annat Blankspots Brit Stakston och lyfte i diskussionen fram vikten av ett fritt internet och att inget just nu säger att innehållsfilter är den bästa lösningen. Se diskussionen i efterhand.

Ett fritt internet – hur kan det räddas?

Under Almedalen 2019 deltog Brit Stakston i ett antal samtal om internets framtid. Här kan du se dem i efterhand.

Presspodden #8 – Valet närmar sig

I avsnitt åtta gästas Presspodden, som spelas in inför publik i Almedalen, av Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio.

Möt Blankspot i Almedalen 2017

Blankspots chefredaktör Martin Schibbye och Blankspots VD Brit Stakston är på plats under Almedalsveckan och deltar bland annat i de seminarier som listats nedan. Kom och lyssna, på plats eller via webben.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.