Blankspotta under bokmässan

Av | 24 september 2019

Under Bokmässan i Göteborg, 26-29 september finns det många chanser att träffa oss. Kom förbi monter G01:18 och blankspotta med oss. Dessutom deltar vi i följande programpunkter. Väl mött!

Onsdagen den 25 september

När: 18.00–21.00
Var: Boule bar, Rosenlundsgatan 8, Göteborg
Vad: Magasinet Filter firar nya numret och uppmärksammar höstens böcker.
Fri entré – men du måste säkra din plats genom att anmäla dig. Filter bjuder de 100 första gästerna på ett glas.

Torsdagen 26 september

När: 07.45
Var: TV4
Vad: Inleder mina åtaganden på bokmässan med att kommentera Eritrea och fallet Dawit Isaak i TV4 Nyhetsmorgon 07.45 från mässgolvet.

När: 10.30-10-45
Var: DN:s monter.
Journalisten och författaren Martin Schibbye talar om sin nya bok ”Jakten på Dawit” och om vad som krävs för att få den fängslade svensken fri.

När: 11.00-11.20 Var: GP:s monter / Plats G01:25.
Vad: Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak frihetsberövades den 23 september 2001 och fängslades utan rättegång. Aaron Berhane, redaktör på Eritreas första oberoende tidning Setit och Dawit Isaaks kollega, Expressens f.d. chefredaktör Thomas Mattsson och journalisten Martin Schibbye i samtal med GP:s kulturchef Björn Werner om möjligheten att få Dawit Isaak fri.

När: 12:30-13:00
Var: Aftonbladet-kultur/plats B07:40
Vad: Dawit Isaak: Vad händer?
I panelen: Martin Schibbye, Donald Boström, samt Aftonbladets Martin Aagård och Cecilia Djurberg.

När: 14.00
Var: Filters monter/ plats B07:01
Vad: Journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i över 17 år. Martin Schibbye har lyckats ta sig in i det slutna landet för att träffa de män som har nyckeln till hans cell. Martin pratar om sin nya bok Jakten på Dawit med Skrivas chefredaktör Tobias Regnell.

När: 15.00
Var: Globala Torgets scen.
Vad: Torsdagen den 26 september arrangeras ett seminarium och manifestation för att lyfta fram situationen för Dawit Isaak. Esayas Isaak, Dawit Isaaks bror, Aaron Berhane, Dawit Isaaks tidigare chef, den eritreanska poeten Yirgalem Fisseha Mebrahtu och journalisten och författaren Martin Schibbye, samtalar om vem personen bakom symbolen för yttrandefrihet egentligen är, och hur det politiska läget ser ut i Eritrea. Seminariet introduceras av Frida Edman, Bokmässan, och modereras av Karin Olsson, Expressen.

Fredagen den 27 september

När: 12.00- 12.20
Plats Café Skriva, F-hallen
Vad: Journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001. Martin Schibbye lyckades ta sig in i det slutna landet och träffa männen som har nyckeln till Dawits cell. Martin berättar om boken Jakten på Dawit och det svåra med att skriva om ett land som få känner till – och om en man som gömts för omvärlden i 18 år.

När: 15:00 – 15:45 Var: Kultur i Väst, VGR/ Sal: F3 Vad: Att förstå och förhålla sig till olika källor ställer höga krav på individens förmåga. Skolan ska stärka elevers förmåga att använda och förstå medier på ett kritiskt sätt. Men vad lär sig eleverna om källkritik i skolan? Hur ser balansen mellan källkritik och källtillit ut? I samtal: Sofia Larsson, projektledare och forskare, RISE, Brit Stakston, mediestrateg, författare och debattör, Lisa Molin, doktorand och lektor, Center för skolutveckling, och Olof Sundin, professor, Lunds universitet. Moderator: Cecilia Gärdén, fil.dr och bibliotekskonsulent, Kultur i Väst.

När:15:00-15:45
Var: Plats Rum för mediefrågor, F5
Vad: Kom Dawit ibland för sent till jobbet? Efter 18 års frånvaro är Dawit Isaak för många en symbol: en svartvit stiliserad bild och ett räkneverk. Men vem är människan Dawit? Hur var han att jobba med och vad drev honom att tacka ja till jobbet på den nystartade tidningen Setit i Eritrea? Hör hans chefredaktör Aaron Berhane berätta om tuffa publiceringsbeslut, redaktionella diskussioner och om den där långa dagen då marken under dem gungade och de förbjöds. Aaron Berhane lyckades fly från Eritrea under 2001 och bor nu i Kanada. Han intervjuas av journalisten och författaren Martin Schibbye aktuell med boken Jakten på Dawit.

När: 16.30-17.00
Var: Filters monter/ plats B07:01
Vad: Författarintervju Martin Schibbye. Journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i över 17 år. Martin Schibbye har lyckats ta sig in i det slutna landet för att träffa de män som har nyckeln till hans cell. Martin pratar om sin nya bok Jakten på Dawit med Skrivas chefredaktör Tobias Regnell.

När: 16:30 – 17.00 Var: Svenska Dagbladet /B02:39. Vad: Samtal om samtal – kan man prata med vem som helst? Stina Oscarsson och Brit Stakston i samtal om samtalsaktivism. Samtalet leds av Elsa Westerstad. 

Lördag 28 september

När: 14:00-14:45
Var: Plats Rum för ideologi, F2
Vad: 18 år i fångenskap
Sedan 2001 sitter journalisten Dawit Isaak fängslad i Eritrea, ett av världens mest slutna länder. Det senaste året har landet börjat öppna sig och många frågar sig nu vad ett fredsavtal med grannlandet Etiopien betyder för Dawit Isaaks sak. En av dem är MARTIN SCHIBBYE, som själv suttit fängslad i Etiopien, och nu skrivit boken Jakten på Dawit. I ett samtal om yttrandefrihet, fångenskap och diktaturens logik möter han FIKRU MARU, hjärtläkare som i fjol släpptes ur etiopiskt fängelse, PETER ALESTIG, medförfattare till boken om Fikru Maru, Fem år av fångenskap, och INGRID BETANCOURT, som tillbringade sex år som fånge hos den colombianska gerillan. Moderator: KG HAMMAR, ärkebiskop emeritus. Poetisk inledning av Judith Kiros.

När: 15.00 – 15.30 Var: ABF / Monter B09:19 Vad: Från Höganäs till Haparanda: Medierapporteringen missar idag stora områden av landet. Hur kan klyftan överbryggas? Hur kan fler höras? I ett samtal om stadsbygd och landsbygd i ABF:s monter mellan Luis Lineo, projektledare på Sveriges Röster och Brit Stakston, journalist och medgrundare till medieplattformen Blankspot. Samtalet leds av Sofia Mirjamsdotter, ledarskribent.

När: 16.00- 16.30
Var: Filters monter/ plats B07:01
Vad: Författarintervju Peter Alestig och Fikru Maru.
I Fem år i fångenskap berättar den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru tillsammans med journalisten Peter Alestig om sin tid som den etiopiska diktaturens fånge. Författarna intervjuas av Martin Schibbye.

När: 16.30
Var: Fokus monter / B04:49
Vad: Martin Schibbye samtalar med Fokus Emanuel Sidea om boken ”Jakten på Dawit”.

Söndag 29 september

När: 12:30-13:00
Var: AB-kultur/plats B07:40
Vad: Dawit Isaak: Vad händer?
I panelen: Martin Schibbye, Donald Boström, samt Aftonbladets Martin Aagård och Cecilia Djurberg.

När: 13.00 – 13.30
Var: AB-kultur/plats B07:40
Vad: Lundin och det svarta guldet. Om Lundin Oil tillsammans med Thomas Bodström, Martin Aagård, Emanuel Sidea och Lisa Röstlund.

När: 15:00-15:20
Var: Expressens monter/ plats F01:39
Vad: Dawit Isaak har blivit en symbol för yttrandefrihet. Men vem är han egentligen? Martin Schibbye har kommit så nära som man kan. Moderator: Karin Olsson, Expressen

Av | 24 september 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Blankspot

Poddtips: Röster från vardagen

Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspot.

Poddtips: Det nya normala

Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspothorisonten.

Vill du vara med i Blankspots redaktionsråd?

Vi firar 5 år och bjuder in dig som är Blankspottare att bli del av ett redaktionsråd.

Poddtips: Fallet Dawit Isaak – med Martin Schibbye

Martin Schibbye gästade nyligen Benjamin Elfors podd "Kunskap bit för bit" för ett samtal om reportageboken "Jakten på Dawit".

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.