Blekinge nästa för reportageserien ”Verkliga Sverige”

Av | 2 november 2018

Nu fortsätter reportageresan Verkliga Sverige och vår digitala gås flyger nu mot Blekinge. Vad tycker ni vi borde skriva om?

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Verkliga Sverige

Nu finns det första reportaget med berättelser från Skåne av Martin Schibbye publicerat. Till reportageserien Verkliga Sverige finns också kulturanalyser från varje landskap skrivna av mig. De från Skåne hittar du här och handlar om allt möjligt från andelsfrysföreningar till folkskolan, biblioteken och om behovet av digital läskunnighet.  Vi hoppas att du genom att läsa de första delarna från Skåne får en mängd uppslag och idéer. 

Nästa landskap i vår reportageserie är Blekinge. Uppstarten i Skåne skedde på Vellinge bibliotek och det första mötet med nyfikna läsare kan du läsa mer om här i kulturanalysen från ” Vellingebornas vardagsrum”. 

I vårt koncept ingår det också ett avslutande möte med läsare och det skedde förra veckan på samma bibliotek. Ett viktigt möte för oss med nya och gamla läsare samt ett tillfälle att ge många av de vi mött en möjlighet att dela med sig av sina tankar och reaktioner om reportagen.

Under veckan gjordes ett återbesök på Vellinge Bibliotek.

Dessutom är ju inte vårt intresse för Skåne slut genom detta, vi vill att fler och fler ska läsa texterna och tipsa oss om annat vi borde bevaka även från Skåne. Samtidigt beger vi oss mot nästa landskap.

I Blekinge sker startskottet på Kulturarvsforum på måndag i Ronneby där jag föreläser om demokrati och digitalisering. Temat för Kulturarvsforum är kampen för demokratin och hur den har förändrats de senaste 100 åren. Högaktuellt och matchar väl det jag letar efter i kulturanalyserna för vilka folkbildningens arenor är i dag och vad de har för betydelse för människor och för sammanhållningen. Detta med att blicka mot Sverige för dryga 100 år sedan är den röda tråden genom vår reportageresa som ju följer Nils Holgerssons fotspår.

När den läseboken skickades ut hade precis de första flygplanen lyft och Sverige stod inför en lika stor omvandling som den vi nu befinner oss i. Vi ställer oss frågan om på vilket sätt liknar de utmaningar som beskrevs för drygt 100 år sedan de vi ser i dag? Vilka är sakfrågorna som påverkar människors liv idag? Vilka är bildningsbehoven och var finns kunskapsklyftorna? Vad förklarar skillnaderna i demokratisk delaktighet runt om i landet? 

Allt detta är centrala frågor som väl knyter an till det Kulturarvsforum vill belysa och en naturlig arena för oss att börja utforska Blekinge ifrån.

Martin Schibbye skriver i facebookgruppen för reportageserien om hur Nils Holgersson beger sig från Skåne till Blekinge:

”Selma Lagerlöfs gås, Akka, hade tänkt sig att resa norrut över Småland efter Skåne – men marken var snötäckt och isen låg tjock så istället sattes kursen österut mot Blekinge som det andra landskapet. De hade rätt bråttom genom Blekinge i romanen: ”Jag undrar om det är ett gott eller dåligt land, som jag rider över”, tänkte Nils Holgersson.

Mycket i avsnitten om Blekinge rör geografin ”stentrappa ner mot Östersjön” men även Ronneby och Ronneby å omnämns, Karlskrona, Vämmön, Pantarholmen och granna träfartyg och nya pansarskepp i Karlskrona. Men på vilka av dessa platser ska vi nu landa på? Vad tycker ni vi borde skriva om?”

Tips och idéer kan du bidra med i facebookgruppen Verkliga Sverige 

Av | 2 november 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Stöd reportageserien från Verkliga Sverige

Blankspot gör en resa genom Sverige under tre år. Det blir 340 mil av svenska landskap och nu är det dags för Blekinge.

Vellinge kommun får rätt att förbjuda tiggeri

Ett lokalt förbud mot tiggeri får införas i Vellinge kommun. Det skriver Högsta förvaltningsdomstolen i ett pressmeddelande. – Nu kan varje kommun införa det, säger Carina Wutzler, (M), kommunstyrelsens ordförande.

Blekinge nästa för reportageserien ”Verkliga Sverige”

Nu fortsätter reportageresan Verkliga Sverige och vår digitala gås flyger nu mot Blekinge. Vad tycker ni vi borde skriva om?

Konsten att fiska i grumliga vatten

Två sportfiskeentusiaster från skånska Tågarp bestämde sig för att göra något åt sin hemmasjös grumliga vatten. Några år senare syns bottnarna på Växjös sjöar för första gången på årtionden.