Blekinge nästa för reportageserien ”Verkliga Sverige”

Av | 2 november 2018

Nu fortsätter reportageresan Verkliga Sverige och vår digitala gås flyger nu mot Blekinge. Vad tycker ni vi borde skriva om?

Nu finns det första reportaget med berättelser från Skåne av Martin Schibbye publicerat. Till reportageserien Verkliga Sverige finns också kulturanalyser från varje landskap skrivna av mig. De från Skåne hittar du här och handlar om allt möjligt från andelsfrysföreningar till folkskolan, biblioteken och om behovet av digital läskunnighet.  Vi hoppas att du genom att läsa de första delarna från Skåne får en mängd uppslag och idéer. 

Nästa landskap i vår reportageserie är Blekinge. Uppstarten i Skåne skedde på Vellinge bibliotek och det första mötet med nyfikna läsare kan du läsa mer om här i kulturanalysen från ” Vellingebornas vardagsrum”. 

I vårt koncept ingår det också ett avslutande möte med läsare och det skedde förra veckan på samma bibliotek. Ett viktigt möte för oss med nya och gamla läsare samt ett tillfälle att ge många av de vi mött en möjlighet att dela med sig av sina tankar och reaktioner om reportagen.

Under veckan gjordes ett återbesök på Vellinge Bibliotek.

Dessutom är ju inte vårt intresse för Skåne slut genom detta, vi vill att fler och fler ska läsa texterna och tipsa oss om annat vi borde bevaka även från Skåne. Samtidigt beger vi oss mot nästa landskap.

I Blekinge sker startskottet på Kulturarvsforum på måndag i Ronneby där jag föreläser om demokrati och digitalisering. Temat för Kulturarvsforum är kampen för demokratin och hur den har förändrats de senaste 100 åren. Högaktuellt och matchar väl det jag letar efter i kulturanalyserna för vilka folkbildningens arenor är i dag och vad de har för betydelse för människor och för sammanhållningen. Detta med att blicka mot Sverige för dryga 100 år sedan är den röda tråden genom vår reportageresa som ju följer Nils Holgerssons fotspår.

När den läseboken skickades ut hade precis de första flygplanen lyft och Sverige stod inför en lika stor omvandling som den vi nu befinner oss i. Vi ställer oss frågan om på vilket sätt liknar de utmaningar som beskrevs för drygt 100 år sedan de vi ser i dag? Vilka är sakfrågorna som påverkar människors liv idag? Vilka är bildningsbehoven och var finns kunskapsklyftorna? Vad förklarar skillnaderna i demokratisk delaktighet runt om i landet? 

Allt detta är centrala frågor som väl knyter an till det Kulturarvsforum vill belysa och en naturlig arena för oss att börja utforska Blekinge ifrån.

Martin Schibbye skriver i facebookgruppen för reportageserien om hur Nils Holgersson beger sig från Skåne till Blekinge:

”Selma Lagerlöfs gås, Akka, hade tänkt sig att resa norrut över Småland efter Skåne – men marken var snötäckt och isen låg tjock så istället sattes kursen österut mot Blekinge som det andra landskapet. De hade rätt bråttom genom Blekinge i romanen: ”Jag undrar om det är ett gott eller dåligt land, som jag rider över”, tänkte Nils Holgersson.

Mycket i avsnitten om Blekinge rör geografin ”stentrappa ner mot Östersjön” men även Ronneby och Ronneby å omnämns, Karlskrona, Vämmön, Pantarholmen och granna träfartyg och nya pansarskepp i Karlskrona. Men på vilka av dessa platser ska vi nu landa på? Vad tycker ni vi borde skriva om?”

Tips och idéer kan du bidra med i facebookgruppen Verkliga Sverige 

Av | 2 november 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Blekinge Allt om Skåne

Vellinge kommun får rätt att förbjuda tiggeri

Ett lokalt förbud mot tiggeri får införas i Vellinge kommun. Det skriver Högsta förvaltningsdomstolen i ett pressmeddelande. – Nu kan varje kommun införa det, säger Carina Wutzler, (M), kommunstyrelsens ordförande.

Blekinge nästa för reportageserien ”Verkliga Sverige”

Nu fortsätter reportageresan Verkliga Sverige och vår digitala gås flyger nu mot Blekinge. Vad tycker ni vi borde skriva om?

Konsten att fiska i grumliga vatten

Två sportfiskeentusiaster från skånska Tågarp bestämde sig för att göra något åt sin hemmasjös grumliga vatten. Några år senare syns bottnarna på Växjös sjöar för första gången på årtionden.

Hur ser framtiden i Vellinge ut?

I denna fjärde kulturanalys från Skåne tittar Brit Stakston närmare på civilsamhällets engagemang och hur sammanhållningen i ett samhälle sätts på prov när strategierna för att möta utvecklingen ser olika ut.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.