Bönder i Lesotho blåsta av utländsk affärsman

Av | 31 oktober 2019

Ull- och mohairproducenter i Lesotho har svindlats på pengar av en utländsk affärsman. I svallvågorna följer vrede och ekonomiska förluster.

I Lesotho är ull och mohairindustrin en av de viktigaste inkomstkällorna. Nästan 12% av landets befolkning (2,23 miljoner) beräknas vara direkt beroende av den och omsättningen är minst 657 miljoner kronor årligen. Ändå är många ull- och mohairproducenter numera utfattiga.

Anledningen är en juridisk kungörelse som förra året förbjöd export av ull och mohair. Regeringen menade att jobb och skatteintäkter från ull- och mohairindustrin i Lesotho snarare gick till Sydafrika. Men producenterna tillfrågades inte.

En enda kinesisk agent i Lesotho gavs statlig licens och fick de facto monopol. Samtliga ull- och mohairproducenter tvingades därmed använda sig av honom.

Ett år senare har 8000 djuruppfödare inte fått ett öre för den ull och mohair som sålts av den kinesiska agenten. Ytterligare drygt 30 000 producenter har visserligen fått betalt – men sex månader för sent och 40% mindre än enligt det tidigare system som varit verksamt under 44 år.

Demonstrationer har anordnats, senast i juli. I fredags (18 oktober) planerades en ny stor protestaktion som skulle samla tusentals desperata ull och mohairproducenter. Men i sista stund ställdes den in och istället anordnades ett forum för att försöka hitta en väg framåt.

Efter protesterna från jordbrukarna accepterade regeringen i augusti att utfärda ytterligare fyra licenser för agenter som handlar med dessa produkter. Det bryter den kinesiske agentens ett år långa monopol. Men enligt ull och mohairproducenterna är den enda lösningen att återkalla bestämmelsen så att de som tidigare får tillgång till sydafrikanska auktioner och agenter. 

–  Jag har aldrig upplevt sådan fattigdom. I åratal har boskapen varit min källa till inkomst men den här situationen kommer om den fortsätter att leda till min död, säger Pokane Mafube, en man i medelåldern som producerat ull och mohair sedan han var ung pojke.

**

Av: Lemohang Rakotsoane

Översättning: Karin Elfving

Texten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.

Av | 31 oktober 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om postcards

Utbrott av denguefeber fyller sjukhus till bristningsgränsen

Latinmerika drabbas av sitt värsta utbrott av denguefeber någonsin. I Santa Cruz, Bolivia, vårdas patienter i väntrummen pågrund av vårdbrist.

Bybornas hem slagfält för gerillan

I byn Pogue, i den Colombianska djungeln ökar närvaron av paramilitära grupper. Nu fruktar byborna för att kriget ska återvända.

Växande ilska i Kashmir

Indiens initiativ att dra tillbaka stora delar av Kashmirs självstyre under hösten får nu konsekvenser både för turismen och befolkningen.

Allt färre engagerar sig för de försvunna studenterna

Tidigare under månaden gick tiotusentals människor ut på gatorna för att kräva svar från regeringen om de kidnappade studenterna. Men efter regerings passivitet har nu en del aktivister gett upp.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.