Bortglömda nyheter i pandemins spår

Av | 7 maj 2020

Uppskjutet presidentval i Polen, ny våldtäktsskandal i Indien och Sudans första USA ambassadör på 20 år. Blankspot har sammanställt några nyheter som du kanske missat?

Irak har fått en ny regering – efter en sex månader lång regeringskris

För tredje gången i år har en premiärminister utnämnts i Irak. Efter landsomfattande, våldsamma protester har den 53-årige underrättelsechefen Mustafa Kadhemi nu tagit över som ny premiärminister.

Tidigare hade Adnan al-Zurfi, som fick samma uppdrag i mitten av mars, meddelat att han gett upp sina försök att bilda regering. Vid ceremonin där Kadhemi utnämndes närvarade flera av landets högsta politiker, vilket tyder på att han har ett stöd som ingen av de två tidigare kandidaterna haft. Kadhemi har länge haft nära kontakter med USA, men han rapporteras även ha förbättrat sin relation till Iran den senaste tiden.

Sudan utser den första ambassadören i USA på 20 år

I vad som ses som det senaste i en lång rad av tecken på förbättrade relationer mellan de båda länderna utsågs i veckan Noureldin Satti till ambassadör i USA.  Det är första gången sedan år 2000 som landet har diplomatisk närvaro i Washington. Utvecklingen sker efter att den före detta presidenten Omar al-Bashir kastats ut under april 2019 efter att en folklig massrörelse krävde förändring.

Över tusen skadade och minst nio döda efter gasläcka i Indien

Under torsdagsmorgonen ska ett moln av giftigt gas läckt ut ur en kemisk fabrik tillhörande LG Polymers, i delstaten Andhra Pradesh i södra Indien. Gasläckan lämnar minst nio döda, däribland tre barn, och hundratals som vårdas på sjukhus. 

Olyckan skedde när anläggningen skulle öppna för första gången sedan den 24 mars – då Indien stängde ner för att begränsa spridningen av coronaviruset. Enligt Mekapati Goutham Reddy, industriministern för Andhra Pradesh, kan olyckan ha berott på vårdslöshet. Reddy säger till BBC att det verkar som om man inte har följt de riktlinjer som finns när anläggningen skulle öppnas på nytt. 

Bilder från området runt anläggningen i staden Visakhapatnam visar människor som ligger medvetslösa på marken, några bredvid motorcyklar och fordon som välts över. Enligt Reddy, ska de flesta som dött kört fordon eller stått på terrasser när de förlorat medvetandet och dött i olyckor. Många andra sov och gick helt enkelt in i medvetslöshet. Människor ska ha evakuerats från områden och byar inom en trekilometers radie av fabriken.

Uppskjutet presidentval i Polen på grund av corona

Det planerade presidentvalet i Polen som skulle hållas under söndagen har skjutits upp på grund av coronapandemin. Polens vice premiärminister sa under torsdagen att presidentvalet kommer att hållas tidigast i juni.

Uttalandet kom efter att de regerande nationalisterna PIS beslutat att omröstningen skulle skjutas upp. Regeringspartiet PIS var länge ovilliga att skjuta fram valet eftersom den sittande presidenten Andrzej Duda, som stöds av PIS, leder stort i opinionsundersökningar. 

Nytt förslag om att tillåta ny asylansökan först efter tio år

Den migrationspolitiska kommittén överväger ett nytt förslag som säger att den som fått definitivt avslag på sin asylansökan ska få vänta tio år för att lämna in en ny. Ett utvisningsbeslut preskriberas idag vanligtvis efter fyra år.

De tio åren tror kommittén ska ha en avskräckande effekt på personer som nekats uppehållstillstånd, eftersom det är stor skillnad på att dröja sig kvar i Sverige i tio år jämfört med fyra år, tills de kan lämna in en ny asylansökan.

Förslaget kommer efter att Socialdemokraterna och Moderaterna under en längre tid velat ha tuffare regelverk, en linje som Liberalerna nyligen anslutit sig till och Kristdemokraterna är beredda att diskutera.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill ha kvar de fyra år som gäller nu, eftersom en förlängd period riskerar att fler människor lever i ett skuggsamhälle under än ännu längre tid. Sverigedemokraterna vill att man bara ska kunna söka asyl en gång i Sverige. Centerpartiet har inte föreslagit att regelverket ska ändras.

Sociala medierna kokar i Indien efter att en våldtäktsgrupp avslöjats

I mars hängdes fyra män i Indien som hade dömts till döden för en mycket uppmärksammad våldtäkt som skedde i huvudstaden New Delhi i december 2012. Men nu skakas landet av en ny skandal där polisen undersöker en chattgrupp där studenter diskuterat just våldtäkter och delat bilder. I ett land där en våldtäkt sker var femtonde minut har gruppen som kallades ”killarnas omklädningsrum” fått många att protestera över att jämställdhetsarbetet går för sakta. I veckan trendade taggen #boislockerroom på twitter. 

Egyptiska parlamentariker vill förbjuda lekprogram på TV under ramadan. 

En egyptisk tv-show har kritiserats av landets parlamentariker som vill stänga ner programmet för att ha uppmanat till våld mot kvinnor. Programmet som leds av skådespelaren Ramez Galal har för deltagarna presenterats som en seriös intervju men sedan har man satt handbojor på gästerna och hotat dem med ormar, höga höjder och andra straff. 

Nu vill flera parlamentariker se ett totalförbud mot ”skämtprogram” under Ramadan. 

Det Stora Barriärrevet har drabbats av den värsta korallblekningen någonsin

Under de senaste månaderna har det Stora Barriärrevet i Australien drabbats av intensiv korallblekning och till följd av det dör korallreven snabbare än någonsin förut. Enligt forskare kan man bevisa att den här korallblekning är en direkt konsekvens av klimatförändring orsakad av människor.

Korallrev är havens viktigaste ekosystem, och Stora Barriärrevet är världens största system av korallrev. Över hela världen utgör korallrev bara 0,2 procent av havets yta, men försörjer ungefär en fjärdedel av alla marina arter. Mer än 500 miljoner människor över hela världen är beroende av korallrevens ekosystem för försörjning och mat.

Reportagebilder från Kashmir vinner Pulitzerpris

AP:s fotografer Dar Yasin, Mukhtar Khan och Channi Anand vann årets pris i featureklassen när de anrika Pulitzer-prisen delades ut. 

Fotograferna har dokumenterat Indiens nedstängning av Kashmir sedan augusti i fjol när utegångsförbud infördes samtidigt som telefon och internet stängdes ner. Trots svårigheterna har de hittat sätt att berätta för världen om situationen. 

Ny rapport: 40 procent av Nigerias befolkning lever i fattigdom

I en ny rapport framgår det att i det oljerika Nigeria lever mer än 82 miljoner människor på mindre än en dollar per dag, enligt landets statistikmyndighet. Trots att landet är den största exportören av olja på kontinenten och att oljan står för mer än hälften av statens intäkter så sker ingen fördelning av inkomsterna konstaterar statistikmyndigheten.

Pressfriheten i Indien kraftigt försämrad

Under premiärminister Narendra Modis styre har Indien fallit från plats 142 till plats 180 av världens länder enligt ”the World Press Freedom Index 2020”. Orsaken till det stora fallet är den hindunationalistiska regeringens attacker på oberoende medier där kritiska journalister stämplats som ”anti-nationella” och åtalats med hjälp av olika terrorlagar. Sex journalister har dödats de senaste två åren.

Av | 7 maj 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Coronavirus

Stakston: Ett test för Sverige

Vi verkar sakna någon annan plan än att isolera de äldre. Är det rätt väg att gå, funderar Brit Stakston på väg för att göra ett privat coronatest.

Wiens kultursektor smygöppnar

Konserthus, operor och museer får staden att gå runt. Nu tillåts de ta emot besökare igen, under hårt reglerade former.

Spänt men lugnt presidentval i Burundi

Trots politisk spänning och anklagelser om valfusk gick onsdagens presidentval av stapeln utan våldsamheter.

Stakston: Hög tid att uppvärdera ålderdomen

Misslyckandet med att skydda våra äldre från smittan är en skamfläck för svensk kultur. De populistiska krafter som tystnat de senaste veckorna kommer snart att vädra morgonluft.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.