Byn Pogue, i Chocó, Colombia

Bybornas hem slagfält för gerillan

Av | 12 mars 2020

I byn Pogue, i den Colombianska djungeln ökar närvaron av paramilitära grupper. Nu fruktar byborna för att kriget ska återvända.

Se Gerald Bermúdez video-vykort..

Av: Gerald Bermúdez

Svensk översättning:

Hej, jag heter Gerald Bermúdez och rapporterar från djungeln i Chocó, Colombia. I dag kommer vi att prata om den frihetsinskränkning som svarta samhällen upplever på grund av kriget mellan ELN och paramilitärer.

Det här är Pogue, Chocó. En liten by vid floden Bojayás strand, fem timmar med båt från Quidbo, som är Chocóområdets huvudstad. 

Befolkningen bor mitt i en intressezon för de nya paramilitära grupperna Gaitanista Self-Defence Forces of Colombia, och ELN-gerillorna.

Det pågår hela tiden stridigheter och av floden är ständigt övervakad. Därför har inte Pogues befolkning kunnat röra sig fritt sedan juni 2019. 

Banan- och kassava-grödor har förstörts. Timmerhandeln som är samhällets huvudsakliga inkomstkälla har minskat eftersom rädslan för konflikterna begränsar livet.

Nu överlever de flesta på fisken de lyckas fånga. 

Elbelysningen har slocknat eftersom dieselkraftverket förstörts. Borgmästarkontoret har inte lagt ett öre på att fixa det. Eftersom skolan hotades av ELN finns det ingen lärare där nu. Det finns inte heller något rinnande vatten eller avlopp.

Natten den 31 december 2019 anlände ungefär 300 paramilitärer i byn. 

Det tog den colombianska armén två dagar att resa från den närmaste militärbasen till Pogue, ett avstånd som bara ska ta en timme med båt. Slutsatsen i deras rapport var att det inte fanns något väpnat hot mot byborna här. 

Men enligt byns ledare ser verkligheten annorlunda ut.

De fruktar för att dessa gerillagrupper ska rekryterar deras barn; att de ska ta skydd bland deras hus så att byborna hamnar i skottlinjen; och att de inte längre kan leva i fred eftersom kriget återvänder.

De fruktar för att det som skedde för arton år sedan ska upprepas. 

Den andra maj 2002 blev över ett hundra människor dödade av FARC efter att en bomb (en hemmagjord av en gascylinder) detonerade i en kyrka där det fanns flyktingar. 

Massakern ägde rum i distriktet Bellavista, i Bojayá, Chocó under en stridighet då de paramilitära hade tagit skydd bakom den lokala kyrkan. 

Efter massakern blev Bellavista återuppbyggt, och nu finns det ett mausoleum på platsen. 

Efter allt som skett känns freden i området fortfarande flyktig. De drabbade samhällena har sedan 2019 fördömt närvaron av de väpnade grupperna och det hot som de utgör för deras överlevnad. 

En av de mest använda rutterna för att transportera vapen och kokain ut ur Colombia och mot Centralamerika är med motorbåt eller ubåt genom den närliggande Atratofloden, eller någon utav de andra floderna som mynnar ut i Atlanten eller Stilla havet. 

Byborna, internationella organisationer och aktivister är oroliga för att massakern i Bellavista kan upprepas i Pogue, och för att gerillornas skräckvälde ska fortsätta.  

**

De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.

Av | 12 mars 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Colombia Allt om postcards

Colombias George Floyd

Den 19:e maj blir 24-årige Anderson Arboleda och hans flickvän stoppade av en polispatrull utanför hans mosters hem. Enligt poliserna bryter han mot det rådande utegångsförbudet för att förhindra spridning av Covid-19.

Utbrott av denguefeber fyller sjukhus till bristningsgränsen

Latinmerika drabbas av sitt värsta utbrott av denguefeber någonsin. I Santa Cruz, Bolivia, vårdas patienter i väntrummen pågrund av vårdbrist.

Bybornas hem slagfält för gerillan

I byn Pogue, i den Colombianska djungeln ökar närvaron av paramilitära grupper. Nu fruktar byborna för att kriget ska återvända.

Växande ilska i Kashmir

Indiens initiativ att dra tillbaka stora delar av Kashmirs självstyre under hösten får nu konsekvenser både för turismen och befolkningen.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.