”Civilsamhället är ett oprövat kort”

Av | 28 september 2016

I torsdags skrev jag en debattartikel om vår relation till Eritrea och Expressen satte rubriken ”Dags att samarbete med diktaturen” igår kommenterade Kurdo Baksi och Åke Pettersson det jag skrivit i en replik ”En ännu mjukare linje gynnar inte Dawit”. Nu svarar jag på kritiken.

Kurdo Baksi och Åke Pettersson skriver att de har svårt att förstå min artikel i vilken jag argumenterar för att vi som medborgare bör verka aktivt för att bryta isoleringen av Eritrea. Jag tror de väljer att missförstå. Jag skriver inget om en mjukare linje utan lyfter fram att civilsamhället är ett oprövat kort i arbetet för Dawits frihet.

Jag eftersöker en nystart och tror det är dags att vi alla ställer oss frågan om det finns något vi kan göra annorlunda för att bygga upp nya samarbeten mellan befolkningarna i våra båda länder.

Det finns signaler inifrån Eritrea nu som jag inte sett på flera år: Journalistvisum delas ut, ministrar talar om en rättegång för Dawit Isaak och landet öppnar dörren på glänt mot omvärlden.

Att i detta nya läge inte pröva att tänka nytt vore att förkasta en möjlighet.

Kurdo Baksi och Åke Pettersson argumenterar för att Sverige ska sätta stopp för tvångsindrivning av tvåprocentsskatten och inleda rättsprocesser.

Men min artikel handlar inte om vad UD ska eller ska göra – utan främst om vad vi själva kan göra. Jag föreslår att vi bör inleda samarbeten mellan skolor, sjukhus och musikfestivaler utan att man för den skull viker en tum i kravet på Dawit Isaaks frihet.

Med diktaturen Etiopien som håller tio journalister fängslade och där polis skjutit ihjäl 500 demonstranter det senaste halvåret har vi en mängd samarbeten, så varför inte också med Eritrea?

Svenska biståndsaktörer är världsledande när det gäller att stötta civilsamhället i auktoritära länder för att civilbefolkningen inte ska drabbas på grund av regeringens politik och det är dags att pröva det kortet.

Det är meningslöst att fortsätta att ”straffa” Eritreas folk när det är regimens fängslande av journalister vi ogillar.

Jag är glad att Sveriges regering inte valde konfrontation med Etiopien när jag satt fängslad utan höll diskussionen levande med landet och jag tror att en förbättrad relation mellan Sverige och Eritrea är den enda vägen framåt.

I det arbetet kan vi alla bidra.

Av | 28 september 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.