Dags att blankspotta!

Av | 1 maj 2015

Nu står vi här med nästan 3000 backare och över en miljon kronor. Tillsammans skrev vi historia och slog nordiskt rekord i crowdfunding.

Det känns fortfarande overkligt. Ibland nyper jag mig i benet och gnuggar ögonen.

En idé om en medborgarfinansierad sajt för utrikesjournalistik.

Tre veckors kampanj.

Och nu står vi här med nästan 3000 backare och över en miljon kronor.

Tillsammans skrev vi historia och slog nordiskt rekord i crowdfunding.  

Drivna av en övertygelse om att det finns historier där ute som bara måste berättas körde vi ända in i kaklet.

Jag vet att vi varit lite för tysta och att ni varit nyfikna på att veta vad som händer.

Men jag och de övriga i teamet har behövt lite egentid under radarn för att ladda om, äta, och organisera upp oss. Vår plan var att lansera de första reportagen i september men nu känner vi att vi vill plocka upp kontakten med er som gjorde det här möjligt: så varför vänta?

Tillsammans med er

Så i morse tog vi en tesked med cement och sjösatte en betaversion av webben så att vi kan påbörja det stora arbetet med att ta detta vidare tillsammans med er.  Together with har blivit något av ett motto.

Inget är ju färdigt på nätet, och funktion får gå före form just nu, men vi känner att vi inte vill vänta till september utan släppa in er redan nu i processen.

För det är i detta brännande nu, det verkligt stora jobbet börjar.

Det är nu vi behöver er expertis.

Vi är en digital publikation men vill gärna träffa er fysiskt för att tillsammans resonera oss fram till hur ni ska kunna följa reportrarna ute på fältet, för att presentera de idéer vi har och lyssna till era.

För att möjliggöra detta kan vi berätta den glada nyheten att vi blivit med lokal. Vi har nu en fast punkt i tillvaron efter att ha ockuperat ett rum hos grundaren Brit Stakstons nyöppnade Digital Academy på Wallingatan i centrala Stockholm.

Har ni vägarna förbi så är ni när som helst välkomna in på en kaffe. När jag eller Nils inte är ute och reser så är vi på plats på kontoret.

Där har vi tillgång till en stor möteslokal med en scen där vi kommer att arrangera utbildningar, workshops och seminarier och det känns spännande att kunna bjuda in alla er som är medlemmar till en första Blank Spot Meetup den 12 maj klockan 17.00 på Wallingatan 37. Medlemmar är ni alla som bidrog med 450 kronor eller mer under crowdfundingkampanjen.

För er som inte kan delta på plats kommer eventet så klart att webbsändas här och under hashtaggen #blankspot kommer man att kunna bidra och följa eventet.  

Även om det varit tyst de senaste veckorna så har det alltså hänt massor av saker. Vi har haft en mängd möten med journalister för att ta fram idéer, med tekniker för att sjösatta en Blank Spot Project-pod, med satellitexperter för att kunna livesända från fältet bortom mobilmaster och med en mängd spännande museum, utställare, försäkringsbolag och andra aktörer som på olika sätt vill se oss lyckas och som gått från ord till handling i sitt stöd. Vi har också stött på massor av stolta medlemmar i olika sammanhang. Alla med olika förväntningar på oss. Vi ser så fram att fortsätta dialogen med er om världens vita fläckar.

Vi i redaktionen har också tjuvstartat en del projekt för att bibehålla rörelsen framåt.

I morse hade jag kontakt med reportrar som researchade på plats i Södra Sudan. Bollade idéer med kongolesiska journalister, fick tips från Peru och planerade egna resor.

Men det svåra så här i uppstartsfasen är att vi på ett sätt sitter fast i samma verklighet som vi kritiserar. Vi vill täcka världens vita fläckar och ge människor en röst som annars inte träffar journalister, men vår information baserar sig allt för ofta på det som andra journalister rapporterar om.

Så vi behöver er hjälp för att hitta länderna och ämnena som verkligen bränner till. Vi behöver tips om starka människor i syd som kämpar för förändring.

Nyligen var jag i Bryssel tillsammans med Brit Stakston och berättade om projektet under ett seminarium i EU-parlamentet om framtidens journalistik.  Projektet har skickat ut en positiv signal i Europa om behovet av kvalitetsjournalistik och nya affärsmodeller.

Det verkligt unika med Blank Spot Project är inte att ett antal reportrar, fotografer, digitala strateger och grävande journalister bestämde sig för att bygga en sajt. Det verkligt unika med Blank Spot är medlemmarna – du som läser detta.

Det är du som gjort detta möjligt.

Det är du som skiljer detta projekt från allt annat som görs. Du är våra ögon och öron i en allt mer global värld.

Det är med dina idéer, lokala kontakter och hjälp som vi kan lyfta oss i håret och ta fram kvalitetsjournalistik som kan förändra världen. Vi vill göra den här resan med dig.  

På våra meet-ups fångar vi upp era förväntningar och berättar mer om våra redaktionella planer så här långt.

Vi har så mycket vi vill berätta och det känns verkligen som att vi står i startgroparna. Tipsa gärna andra om oss! Det är inte försent att stödja oss och glöm inte heller att följa oss på Facebook, Twitter och Instagram eller anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Väl mött den 12 maj klockan 17.00 på Wallingatan 37.

Martin Schibbye

Chefredaktör för Blank Spot Project

Martin_Jonas

Av | 1 maj 2015

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.