Dags att förflytta fokus från källkritik till källtillit

Av | 8 november 2018

Blankspots skolprojekt var i veckan nominerat till årets event på Tidskriftsgalan. En uppmärksamhet som är viktig för den här effektiva metoden för att öka källtilliten och förstå journalistikens arbetssätt och roll i demokratier.

I veckan var det dags för Tidskriftsgalan där Blankspot var nominerade för årets event för vårt skolprojekt. Med detta får elever ett nytt sätt att arbeta med medie- och informationskunnighet i praktiken. Hur har digitaliseringen påverkat demokratin och medier? Elever får följa reportrar ut i fält under ett reportagearbete. Genom att följa arbetet före, under och efter får eleverna detaljkunskap om hur man arbetar med journalistik. Samtidigt arbetar eleverna också med frågor om digitalisering, källkritik, pressfrihet, mänskliga rättigheter, filterbubblor, nätintegritet och fejknyheter. Efter projektet har källtilliten stärkts och kunskapen om digitalisering, demokrati och journalistik har ökats.

Vi är väldigt stolta över att projektet fick välförtjänt uppmärksamhet. Vi söker ju finansiering för att kunna fortsätta erbjuda det till fler elever.

Om vi hade vunnit hade vi läst upp det här citatet från en av de medverkande skolorna som väl beskriver vad vi hoppas kunna åstadkomma:

”Jag har jobbat i skola i 15 år och detta projekt är helt klart det mest spännande och givande projekt jag deltagit i. Som bibliotekarie undervisar jag eleverna i medie- och informationskunnighet och att få vara med i Blankspots projekt och samtidigt undervisa i MIK gjorde det mer meningsfullt då det var mer ”på riktigt”.

Jag tror att lärarna och jag som bibliotekarie, lärde oss minst lika mycket som eleverna när det gäller mediers makt, hur journalister arbetar, hur mycket arbete som ligger bakom en journalistisk text och om mediers betydelse för demokratin. Jag ser projektet som kompetensutveckling och jag har lärt mig massor som jag får användning för när jag undervisar i MIK.”

Nevin Semovski, skolbibliotekarie på Slottsstadens skola i Malmö frå

Läs gärna allt om projektet och dess metod här eller se den korta filmen. Har du tips på finansiering eller vill bidra på annat sätt hör av dig till [email protected]

Av | 8 november 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om MIK

Dags att förflytta fokus från källkritik till källtillit

Blankspots skolprojekt var i veckan nominerat till årets event på Tidskriftsgalan. En uppmärksamhet som är viktig för den här effektiva metoden för att öka källtilliten och förstå journalistikens arbetssätt och roll i demokratier.

Med elever under radarn i Togo

Reportageresan till Togo 2017 var första gången vi tog med oss skolelever ut i fält via facebook. Vi publicerar här Martin Schibbyes text om erfarenheterna från vårt skolprojekts första resa.

Prisnominerade för att ”Förbättra förståelsen för demokratin och journalistiken”

Vi är glada över att vårt skolprojekt nominerats i kategorin Årets Event på Tidsskriftsgalan med...

Schibbye: Så var det att göra journalistik med 1 200 elever

Under våren avslutades Blankspots första omgång av skolprojektet - ett demokratiprojekt i realtid finansierat av Postkodlotteriet där elever kunde följa arbetet i fält och lära sig både om bortglömda berättelser och medier och dess roll i samhället. Här skriver Martin Schibbye om hur det var: