Dags att ladda ner Tiktok innan Trumps förbud börjar gälla

Av | 19 september 2020

Under fredagen meddelade Trumpadministrationen i ett pressmeddelande att man för att skydda ”USA:s nationella säkerhet” förbjuder nya användare att ladda ner eller uppdatera apparna Tiktok och Wechat. Läs Brit Stakstons analys av de senaste turerna.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Kina

Vita Huset har därmed höjt insatsen i den pågående techkonflikten mellan USA och Kina.

Beslutet ska gälla från och med natten till måndagen.

De båda apparna kommer därmed inte längre kunna uppdateras hos Google Play eller Apple App Store. Eventuella funktionsuppdateringar som löpande görs av alla mobilappar för att till exempel åtgärda säkerhetshål som dyker upp eller andra uppdateringar kommer inte längre vara tillgängliga för amerikanska användare.

Ironiskt är att förbudet om att inte kunna uppdatera apparna de facto innebär ökade risker för användarna.

Förbudet innebär att man vill ”eliminera åtkomst till och avsevärt minska funktionaliteten” hos dessa appar och i pressmeddelandet tydliggörs att allt sker för att skydda amerikaner från det kinesiska kommunistpartiet.

– Å presidentens vägnar har vi vidtagit betydande åtgärder för att bekämpa Kinas skadliga insamling av amerikanska medborgares personuppgifter, samtidigt som vi främjar våra värderingar, demokratiskt baserade normer och tydligt tillämpar amerikanska lagar och regler, säger den amerikanske handelsministern Wilbur Ross.

För Wechats del handlar det om ytterligare restriktioner bland annat ett förbud för transaktioner samt ett förbud mot att företag i USA säljer dem tjänster.

Amerikanska företag kommer enligt det amerikanska handelsdepartementet att kunna fortsätta använda Wechat i Kina vilket välkomnas av företag som Disney och Walmart som därmed kan fortsätta ta betalt på den kinesiska marknaden.

Men frågan är om inte Kina, om detta förbud träder i kraft, kommer agera på liknande sätt mot amerikanska företag.

Det amerikanska handelsdepartementet aviserar också att förbudet kan komma att gälla fler av de appar som Wechats ägare, Tencent, tillhandahåller.

Handelsdepartementet uppger att dess båda appar samlar in stora mängder av data från användare, inklusive nätverksaktivitet, platsdata samt surf- och sökhistorik. De menar också att det kinesiska kommunistiska partiet har visat att de är villiga att använda datan i kinesiska appar på ett sätt som hotar den nationella säkerheten, utrikespolitiken och ekonomin i USA.

Detta trots att det ännu inte finns några konkreta bevis för detta.

Inte ens CIA har kunnat påvisa det.

Den slags data de uppger att de kinesiska apparna samlar in är den typen av data som samlas in av de flesta appar, för att de ska fungera.

Bytedance som äger Tiktok säger att de tillmötesgått många krav och gett ökad insyn för att möta säkerhetskraven samt att de aldrig skulle ge amerikanska användares data till den kinesiska staten.

Även Tencent som äger Wechat motsäger sig beskrivningen av deras plattform som ett säkerhetshot och menar att de alltid haft högsta säkerhet och integritet för sina användare i fokus.

Kina har, enligt The Guardian, reagerat med att anklaga USA för ”mobbning” och uppger att de kommer genomföra, ospecificerade, motåtgärder om förbudet börjar gälla.

Om detta träder i kraft kommer så småningom många av de 50 miljoner dagliga Tiktok användarna i USA och framför allt alla kreatörer som får sin försörjning via Tiktok att reagera.

Wechat har 3.1 miljoner månatliga aktiva Wechat-användare i USA.

Några Wechatanvändare har bildat ”U.S. WeChat Users Alliance” och har helt utan koppling till Tencent eller Tiktok stämt den amerikanska regeringen för beslutet att förbjuda appen.

En process som blir intressant att följa.

5.9 procent av den amerikanska befolkningen definierar sig som ”asian-american” och en andel av de äldre i den gruppen kan inte läsa engelska och använder sig mestadels av Wechat för kontakt med släkt och vänner.

Det är inte bara användarna som reagerat. Adam Mosseri som är chef över Instagram skriver på Twitter att ”ett amerikanskt TikTok-förbud skulle vara ganska dåligt för Instagram, Facebook och internet i stort”.


Även yttrandefrihetsförespråkare har reagerat och en ledare i tidningen Wall Street Journal menar att förbudet bryter mot amerikanernas konstitutionella rättigheterna.

Vid en genomläsning av pressmeddelandet och uppföljande intervjuer med president Trump är det tydligt att cirkusen runt Tiktok mer handlar om ett handelskrig vars syfte är att försöka hindra en konkurrents tillväxt än en genuin omsorg om amerikanska appanvändare.

Orden om att försvara demokratiska värden och skydda användarna matchas inte av starka åtgärder från Trumpadministrationen på andra områden.

Deras avtryck hittills för techindustrin har mest handlat om att driva på den amerikanska AI-utvecklingen samt att trappa upp handelskriget med Kina genom till exempel förbudet för Huawei och andra kinesiska bolag. Handelskriget med Kina ses av många som underminerande för de amerikanska möjligheterna att ligga i framkant med forskning och utveckling. När bolag inte vågar starta verksamheter i USA begränsar det den nya spelplanen för techindustrin.

För internets utveckling i stort tog man också för två år sedan beslutet att ta bort lagarna för den amerikanska nätneutraliteten som initierades av Obama.

Summa summarum finns det alltså väldigt lite som gjorts av Trumpadministrationen för att skydda användarnas integritet, internets utveckling i stort eller hoten mot demokratin genom datainsamling av utländska eller inhemska aktörer.

På ytan är förbudet av de här kinesiska apparna ett försvar av nationens säkerhet, men är allra mest ett försök att hindra kinesiska konkurrenter som troligen drabbar hela techsektorn i USA.

Det sker också till ett högt pris för användarna som inte alls gynnas av en ännu starkare monopolsituation. Och absolut inte av att deras datasäkerhet och integritet bara tas på allvar när det gäller kinesiska appar.

Eller så är det senaste draget bara ett effektivt förhandlingsknep som tvingar Bytedance och Kina till förhandlingsbordet med nya alternativ.

**

Brit Stakston bevakar frågor kring demokrati och digitalisering för Blankspot och hennes tidigare analyser kan läsas här. Hon arbetar även med att missionera, föreläsa och skriva böcker om digitaliseringen och dess påverkan på samhället. För att inte missa någon analys anmäl dig till Blankspots nyhetsbrev.

Bild: Montage (Bilden av Trump tagen av Gage Skidmore).

Lästips:

Det amerikanska Handelsdepartementets pressmeddelande:

Commerce Department Prohibits WeChat and TikTok Transactions to Protect the National Security of the United States

Wall Street Journal

U.S. Bans Chinese Apps TikTok and WeChat, Citing Security Concerns

CNN

US will ban WeChat and TikTok downloads on Sunday

The Information

What TikTok Ban Means for Google, Facebook, Apple: The Information’s Tech Briefing

The Guardian

China attacks US ‘bullying’ over ban on Tiktok and WeChat

Legalbusiness online

WeChat users sue Trump: The lawyer’s perspective

Av | 19 september 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Huawei stängs ute från Tyskland och Italien

Det kinesiska telekombolaget Huawei har redan hindrats från att medverka i utbyggnaden av 5G i en rad länder inklusive USA, Australien, Storbritannien och Frankrike. Nu i veckan kommer uppgifter om liknande beslut i Tyskland och Italien, det skriver Jojje Olsson i en artikel på sin sajt inbeijing.se som vi här återpublicerar.

Trump skjuter på Tiktoks nedladdningsförbud

Under lördagen kom så beskedet som kan säkra Tiktoks framtid på den amerikanska marknaden.

Dags att ladda ner Tiktok innan Trumps förbud börjar gälla

Under fredagen meddelade Trumpadministrationen i ett pressmeddelande att man för att skydda ”USA:s nationella säkerhet” förbjuder nya användare att ladda ner eller uppdatera apparna Tiktok och Wechat. Läs Brit Stakstons analys av de senaste turerna.

Cirkusen i sociala medier kring West och Kardashian säger något om vår tid

I veckan har världsstjärnan Kanye West twittrat ut sin ilska mot skivbolagen samtidigt som Kim Kardashian bojkottade Instagram och Facebook. Bortom ännu en trendande tagg om familjen West säger denna cirkus något om vår tid menar Brit Stakston i en analys.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.