Därför angreps massmötet i Etiopiens huvudstad

Av | 23 juni 2018

Tusentals människor hade samlats för att ge sitt stöd till den nytillträdde premiärministern Abiy Ahmed när en explosionen inträffade i Addis Abeba på lördagen. – Det var en handgranat. Någon försökte kasta den mot scenen där premiärministern befann sig, säger Seyoum Teshome vid mötets organisationskommitté till Reuters.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien


Bakgrunden till demonstrationen är den stora mängd reformer som den senaste månaden presenterats av den nya premiärministern. De församlade ville uttrycka sitt stöd för processen. Enligt arrangörerna förväntades över två miljoner människor samlas på ”Meskel Square”.

Enligt landets hälsominister Dr Amir Aman ska minst 132 personer ha skadats i granatattacken och en avlidit av sina skador. Premiärministern är oskadd.

En misstänkt bil sattes kort därefter i brand och tre personer ska ha gripits och överlämnats till polisen.

Sedan tillträdet har den nya premiärministern Abiy Ahmed, för dagen klädd i en grön t-shirt, hatt och chinos bland annat:

1) Släppt flera tusen politiska fångar fria.

2) I sina tal ”från djupet av sitt hjärta” bett om ursäkt för regimens tidigare människorättsövergrepp.

3) Meddelat att landet ska dra sig tillbaka från områdena landet ockuperar i Eritrea för att lösa den långvariga gränskonflikten med grannlandet.

4) Öppnat upp för en privatisering av statliga monopol inom flyg, el och mobilnät.

5) Pensionerat inflytelserika generaler och ersatt dem med civila ämbetsmän.

6) Lovat att investera i somaliska hamnar, samt besökt både Oromoregionen och Ogaden för möten med lokalbefolkningen.

7) Flaggat för att häva terroriststämpeln av oppositionsgrupperna ONLF och Gunbot 7, samtidigt som han frigivit dödsdömda politiker. Gunbot 7 svarade med att i ett uttalande lägga ner sina vapen.

8) Släppt blockeringen av 260 nyhetssajter och hemsidor som nu är tillgängliga inifrån Etiopien.

Tempot har varit så högt att frågan många börjat ställa sig är hur länge han kan leverera nya löften utan att stöta på motstånd hos det gamla gardet.

Abiy Ahmed är dessutom den förste etiopiske premiärminister från oromo-regionen. Oromo är den största folkgruppen i landet och utgör ungefär en tredjedel av befolkningen. Det är också främst oromobefolkingen som demonstrerat de senaste åren.

I landets norra delar där TPLF, som länge varit det styrande partiet inom regeringskoalitionen EPRDF, har sin bas har andra demonstrationer ägt rum där Abiy Ahmed kritiserats för att ”sälja ut landet” till ärkefienden Eritrea.

Men dagens demonstration i huvudstaden visade att han har stöd av en majoritet.

Den etiopiska regimen som styrt i ett kvartssekel bemötte i början protesterna som bröt ut 2015 med hård repression. Människorättsorganisationer som HRW har dokumenterat en mängd övergrepp – men den växande ungdomsbefolkningen tvingade till slut regimen att backa och öppna upp för reformer.

 

Efter explosionen meddelande Abiy Ahmed i ett tv-anförande att attentatet var ”ett misslyckat försök av krafter som inte vill se ett enat Etiopien”.

Det är två år till nästa val och det återstår att se hur de föreslagna reformerna ska implementeras.

Eritreas president svarade i veckan på Etiopiens utspel och en delegation från landet kommer inom kort att resa till Addis Abeba.

Uppdatering: 

14.25: Enligt landets hälsominister är antalet skadade 132 och en har avlidit av sina skador. 

Av | 23 juni 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Planerna på att dämma upp Nilen orsakade krig 1956 – kommer det hända igen?

Under de senaste decennierna har man kunnat se med oro på hur spänningarna byggts upp mellan Egypten och Etiopien över byggandet av den stora etiopiska renässansdammen på den blå Nilen. Men vad finns att lära av historien?

Blankspots FAQ: Vad händer i fredspristagarens Etiopien?

Protesterna i Etiopien eskalerade efter mordet på sångaren Hachalu Hundessa. Men vad ligger bakom vreden och kommer Abiy Ahmed att rida ut krisen? Blankspot har sammanställt frågor och svar kring situationen.

Protester efter att musiker mördats i Etiopien

En av Etiopiens stora stjärnor är mördad. Haacaaluu Hundeessaas musik tonsatte den Oromorevolution som legat till grund för senaste årens omvälvningar i Etiopien. Nu på tisdagsmorgonen har mindre demonstrationer utbrutit och internet stängts ner av myndigheterna.

Etiopiens jättedamm nu en fråga för säkerhetsrådet

Spänningen stiger mellan Egypten och Etiopien över Afrikas största dammbygge när nu Egypten återigen ber säkerhetsrådet att ta upp frågan om GERD-dammen i vad som ses som en diplomatisk eskalering av konflikten om Nilens vatten.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.