Därför är det viktigt att intervjua förövare

Av | 16 maj 2020

En namninsamling vill stoppa sändningen av Jenny Strömstedts intervju med Paolo Roberto. Men är det inte just förövarna vi behöver höra och ställa till svars, frågar sig Martin Schibbye i en krönika.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Sverige

Natten till fredagen genomförde Norrmalmspolisen en razzia i centrala Stockholm. Vid lunchtid kom de första pushnotiserna från kvällstidningarna om att en ”tv-kändis och entreprenör” hade tagits på bar gärning och innan det blev kväll igen var det klappat och klart: COOP hade slutat köpa in Paolo Robertos varor och han hade fått sparken från TV 4 och alla andra mediejobb. 

Återstår ett strafföreläggande i form av böter och en namninsamling som vill stoppa sändningen av Jenny Strömstedts intervju med sexköparen: ”Att en sexköpare får möjlighet att, på bästa sändningstid, fälla krokodiltårar över sitt eget beslut att köpa en annan människas kropp är inget annat än vidrigt”, skriver initiativtagarna.

Men är det så enkelt? 

Några av de första reportagen jag gjorde som frilansjournalist handlade om människohandel. Glömmer aldrig intervjun jag gjorde med den unga flickan på organisationen Maiti Nepals center i landets huvudstad Kathmandu. 

Det var dit de räddade togs när flickor stoppats vid gränsen eller bordeller sprängts i Indien. Centret var fullbelagt. I sängen bredvid satt en ung kvinna tyst och åt på sitt eget hår.

Flickan berättade att bordellägaren betalat motsvarande 10 800 svenska kronor för henne.

Ett högt pris – men så var hon också tolv år.

Efter intervjun när jag stängt av bandspelaren spände hon ögonen i mig och frågade varför jag ville skriva om det här? 

Jag svarade att det var bra att det uppmärksammades så att andra inte skulle råka lika illa ut.

Då skakade hon på huvudet och berättade att hon ju suttit här på centret i flera år och berättat sin berättelse för journalister på löpande band: men situationen för flickorna på bordellerna förändrades inte till det bättre för det. 

– What will happen when your story is published, frågade hon? 

Hon undrade sedan varför jag inte åkte till bordellen och intervjuade de ansvariga eller förövarna, männen som köpt henne?

Och hon hade rätt. 

Hon borde inte behöva berätta alls. Liknande intervjuer har och hade publicerats i flera år. Ofta hade de räddade figurerat som ansiktslösa offer i nyhetsrapporteringen. Rubriker om kvinnor som blivit sålda för 700 kronor och utnyttjade på de mest fasansfulla sätt gör sig bra i medielogiken. 

Likaså när de ”räddas”.

Fenomenet är välkänt. Vi tror att vi vet vad det beror på. Vi tror att vi vet hur det ska bekämpas. 

Men människohandeln växer.

Just därför är det så viktigt att journalistiken inte bara belyser och träffar de utsatta utan också ställer gärningsmän till svars. 

Motfrågorna jag fick i Kathmandu resulterade i att jag och fotografen Jonas Gratzer följde människohandlarna i spåren från bergsbyarna till bordellerna i flera reportage under de kommande åren. 

I fokus hamnade då en bransch som gör stora vinster och förövare som annars ofta förblir just ansiktslösa. 

Även i Sverige.

Att intervjua bordellägare, människohandlare och köpare är en försummad del av journalistiken. Framför allt när så många som var tionde man köper sexuella tjänster.

Att TV4 nu får massiv kritik för att Jenny Strömstedt gör en intervju är därför skevt. På Instagram skriver Jenny Strömstedt själv att det finns en poäng med att visa att dagens sexköpare inte är ”någon annan”, utan också väletablerade män som lever framgångsrika liv i rampljuset och som finns mitt ibland oss.

Och att intervjun under dagens Nyhetsmorgon kommer sändas i samband med att representanter för Inte din Hora och Talita medverkar.

Författaren och journalisten Joakim Medin som skrivit boken ”Thailandssvenskarna” om svenska män som köper sex och förgriper sig på utsatta kvinnor menade också i ett inlägg på Facebook att det absolut var ”intressant att höra Paolo Roberto dela med sig av sina tankar idag” men att formatet möjliggjorde att han kunde kränga på sig en ”offerkofta”. 

”För vad sexköpare säger i tv-sofforna när de blivit påkomna är en sak. Vad de säger på bordellerna inför dold mikrofon är något annat. Vilket alla som läst Joakim Medins bok vet,” som bokens förläggare skriver i ett annat inlägg.

Men utan en intervju hade gärningsmannen inte heller fått frågan om vad som är smutsigt med prostitution.

Och Paulo Roberto hade inte svarat att: ”Jamen du köper ju en annans kropp, säkert någon som är dit tvingad. Hon är ju inte där för att det är jättetrevligt” vilket öppnar upp för att ha erkänt en oaktsam våldtäkt. 

Det ligger sålunda i både allmänintresset och journalistikens ABC att söka alla parter och inte göra halt vid förövarna utan för den skull låta dem bestämma villkoren.

Läs mer:

Kriget mot slavhandeln

Av | 16 maj 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Stakston: Den perfekta sexköparen

En framgångsrik man med såväl inslag av våldsamhet i sin bakgrund som en väldokumenterat sunkig och daterad kvinnosyn blev den perfekta sexköparen för aktivister att spinna kring.

Ny vecka. Nu släpper vi Paolo.

Paolo Roberto köper sex i en lägenhetsbordell på torsdagskvällen. Händelsen ger vid sidan av frågan om sexköp en dyster inblick i opinionsbildning och den nya medielogiken. Och återigen blir det bekymrande tydligt att så många inte förstår vad journalistik är. Det skriver mediestrategen Brit Stakston i en analys.

Därför är det viktigt att intervjua förövare

En namninsamling vill stoppa sändningen av Jenny Strömstedts intervju med Paolo Roberto. Men är det inte just förövarna vi behöver höra och ställa till svars, frågar sig Martin Schibbye i en krönika.

Stakston: Vi måste stå emot coronatröttheten

Nu när läsarna börjat tröttna på nyheter om pandemin behöver medierna lyfta blicken, och höja nivån.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.