Därför erkänner Trump Jerusalem som Israels huvudstad

Av | 13 december 2017

Donald Trump vill skriva in sig i den amerikanska historien. Men hans ambitioner stannar inte där. Han vill också skriva in sig i den bibliska historien. Ett av hans vallöften var därför att erkänna Jerusalem som huvudstad i Israel.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Donald Trump

Det är sorgligt hur få svenska kommentatorer – och även ganska många amerikanska – som begriper sig på den amerikanska kristna högerns inflytande över Donald Trump och hans vicepresident Mike Pences politik.

Allra mest sorgligt är att se svenska medier som SVT och TT oreflekterat skriver ”judisk lobby”. Det är en fras som påminner om nazistisk retorik och det är svårt att begripa att något sådant kan slinka igenom på redaktioner med en så hög status.

Men diskussionen efter hjälper inte den som vill förstå mer. För man förklarar inte mer med en omformulering till ”påtryckningar från judiska grupper” eller till att handla om ”pro-israeliska påtryckningar”.

Det är fortfarande fel, även om man försöker få det att låta mer respektabelt.

Mike Pence är djupt troende evangelikal. Evangelikal är en protestantisk fundamentalistisk kristen inriktning som betonar väckelsen. Man brukar tala om att Billy Graham var den som introducerade denna inriktning. Han ledde Southern Baptist Convention i USA, som är USA:s största protestantiska inriktning.

Han var också rådgivare för så många som sex presidenter, nu är det i stället hans son Franklin som är presidentens rådgivare.

Billy Graham besökte också Sverige många gånger. En gång slog han publikrekord på Skansen, han fyllde Scandinavium flera gånger och hans predikningar sändes i svensk tv. Det är länge sedan nu, det var på 1950-, 1960- och 1970-talen, men han lever ännu och är världens mest inflytelserika predikant under 1900-talet.

Men medan Sverige avkristnats, och frikyrkorna inte längre uppmärksammas, så fortsätter USA att vara ett djupt religiöst land.

Trump älskar stödet han får av de evangelikala. För att förstå vad det innebär behöver man lära sig lite om vad kristen sionism är, och vad tron på den sista tiden har för betydelse för den politik som förs.

För förklaringen till varför Trump vill erkänna Jerusalem ligger främst inte hos starka judiska intressen i USA.

I stället handlar det om en betydligt mer religiöst hängiven grupp väljare.

Av USA:s väljare kan omkring 20 procent definieras som vita och evangelikala. Det är en väljargrupp som ligger långt till höger och som länge har varit bittra över vad de har uppfattat som en liberal vänster som har svikit i de viktiga moraliska frågorna om abort och homosexualitet.

Donald Trump fick 81 procent av de vita evangelikala rösterna i presidentvalet. Och de evangelikala stödjer honom fortfarande. Han har ett mycket starkt stöd i den kristna rörelse i USA som väntar på den sista dagen.

När andra har lämnat honom har han fortfarande samma starka stöd från sin kristna hejarklack. När han ekonomiska rådgivare sa upp sig efter nazistdemontrationen i Virginia stannade de kristna rådgivarna inte bara kvar, de gick ut offentligt och stödde honom i hans kritik mot dem som demonstrerade mot nazisterna.

Trumps religiösa råd består av en blandning av ”born-again”-predikanter, tv-evangelister och konservativa politiska så kallade ”influencers”. I september uttalade en av dem – pingstpastorn Paula White – att Trump är tillsatt av Gud. Hon är ledare av New Destiny Christian Centre – en megakyrka i Florida.

Och nu visar han att han är det.

I decennier har den kristna högern längtat efter att Jerusalem ska erkännas som judarnas huvudstad. Det är nödvändigt för att återta kontrollen av Tempelberget. När templet har byggt upp igen inleds det som i Uppenbarelseboken kallas ”den sista tiden”. På engelska talar man om ”rapture”, på svenska kan man säga Harmageddon, Domedagen, Tusenårsriktet eller ”Uppryckelsen”. Kärt barn har många namn. De flesta av Trumps rådgivare tror bokstavligen på profetiorna om de sista dagarna.

Att vara kristen sionist är heller ingenting konstigt i en svensk kontext. Den svenska frikyrkan har i årtionden stött Israel. Att judarna ska återvända till Israel är nödvändigt om Jesus ska komma tillbaka till jorden.

Men samtidigt som Trumps utspel har fungerat som en hundvissla till hans evangeliska bas har judar drabbats av såväl fysiska attacker som påståenden om att de – på klassiskt antisemitiskt manér – dolt ligger bakom det som sker och styr. Det är fruktansvärt att judarna återigen ska drabbas. Det är också obegripligt att Trumps kristna utspel ska leda till attacker mot synagogor och samlingsplatser för svenska judar. Och att svenska medier i praktiken underblåser idéerna om judarnas inflytande.

Sanningen är ju att den kristna högern har väntat på detta, de har bett för detta. Många av dem vill också ha krig i Mellanöstern eftersom det är kampen om den sista dagen då Jesus Kristus kommer att återvända till jorden och besegra alla Guds fiender.

För dessa evangelikala kristna lever vi i historiens slut och Trump tar dem dit.

De som inte tvivlar på att de tillhör de utvalda är inte rädda eftersom de vet att Gud kommer att rädda dem när alla andra blir lämnade kvar för att möta Antikrist.

Miljontals amerikanska kristna tror på detta och de röstar på Trump. För dem är Donald Trump den som möjliggör den heliga historien.

Av | 13 december 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Donald Trump Allt om USA

Tiktoks deadline närmar sig

Trumps krav på när Tiktok ska vara sålt – den 20 september närmar sig. Blankspot tittar närmare på hur affären utvecklat sig.

Fem skäl till att Tiktok inte kommer att säljas

Vem vill köpa Tiktok? Brit Stakston följer upp förra veckans analys om Tiktok som fenomen för att titta närmare på vem som kan tänkas köpa – om nu affären ens går i lås.

Poddtips: Digitalt trollande funkar

Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspothorisonten.

Stakston: Reflektion ger utrymme för revolution

Den rådande ordningen har skakats om av pandemin. Nu måste vi hantera de orättvisor som inte längre går att blunda för.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.