“De kallade oss vildar och besköt oss med gummikulor”

Av | 12 april 2017

Den amerikanska frilansjournalisten Jenni Monet riskerar fängelse för sin bevakning av protesterna mot en kontroversiell oljeledning i North Dakota. Nu kräver hon att polisen ställs till svars för våldet och rasismen vid Standing Rock.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Donald Trump

Jenni Monet, som själv tillhör USA:s ursprungsbefolkning, har under många år bevakat frågor som rör världens urinvånare. Under sin långa karriär har hon bland annat rapporterat om reservat som har jämnats med marken och urinvånare i Sydamerika som misstänks ha mördats för sin aktivism.

Men ingenting hade kunnat förbereda henne för händelserna vid Standing Rock i den amerikanska delstaten North Dakota. Under ett halvår med början tidig höst 2016 samlades hundratals demonstranter i för att protestera mot byggandet av en oljeledning på ursprungsbefolkningens reservat.

Jenni Monet har under många år bevakat frågor som rör världens urinvånare.

Protesterna hade pågått längre än så, men det var först när en grupp ungdomar ur Sioux-stammen tog sin aktivism ut på sociala medier som omvärlden vaknade.

Det här var Jenni Monets typ av story, inte minst Sioux-stammens påstående att oljeledningen riskerade att försämra deras vattenförsörjning – tillgången till vatten för ursprungsbefolkningar är ett av Monets journalistiska specialområden.

Hon var därför en av de första reportrarna på plats i Standing Rock. Blankspot träffar henne i hemmet i Brooklyn under april 2017:

– Polisen, nationalgardet och inhyrda vakter från privata säkerhetsbolag siktade rakt mot våra ansikten och besköt oss med gummikulor och distraktionsgranater. En kvinna håller nu på att förlora synen på sitt ena öga och andra oskyldiga människor riskerar att förlora sina armar och ben av skadorna, berättar hon.

Enligt Jenni Monet blev demonstranterna också jagade och bitna av vakthundar, sprejade med tårgas och spolade med iskalla vattenkanoner mitt i vintern.

– FN:s speciella rapportör för ursprungsbefolkningars rättigheter säger att hon aldrig tidigare har sett gummikulor användas mot obeväpnade människor. Inte ens i hennes hemland Filippinerna, konstaterar Jenni Monet.

Jenni Monet bevakar protesterna vid Standing Rock.

– Vi talar om polisövergrepp som inte har sitt motstycke i amerikansk historia sedan den svarta medborgarrättsrörelsen i mitten av förra seklet. Det finns en anledning till att man kallar North Dakota föthe Deep North, med anspelning på den djupa, rasistiska Södern.

Efter ett halvår i Standing Rock var Jenni Monet den enda journalisten på plats. Kvar fanns bara de mest envetna demonstranterna. Stämningen kändes utsatt och stundtals olustig, berättar hon.

– Mediecentret hade stängt ned och alla andra reportrar hade åkt hem. En del demonstranter var glada över att jag som reporter höll ut. Andra ifrågasatte min närvaro.

I februari 2017 skickade den nytillträdda Trump-administrationen in polisstyrkor för att rensa ut de kvarvarande demonstranterna i Standing Rock. Människor släpades in i polisbussar och Jenni Monet arresterades:

– Jag visade upp min presslegitimation, fastän poliserna kände till mig sedan länge och visste att jag var journalist. Ärligt talat förstod jag knappt vad som hände förrän de satte mig i polisbilen, körde mig till häktet och bad mig att skriva mitt namn på skylten till min förbrytarbild, säger hon.

I häktet blev hon utsatt fööppen rasism:.

– Poliserna kroppsvisiterade bara oss kvinnor från ursprungsbefolkningen. Inte de vita kvinnorna. Och de kallade oss för vildar, säger hon, fortfarande märkbart upprörd.

När det du som journalist som riskerar att åtalas?

– Ja. För olaga intrång och deltagande i upplopp. Vi får se hur det gå– jag väntar på att få ett datum då mitt fall ska upp i rätten. Lyckligtvis har jag pressfrihetsorganisationer som PEN och Reportrar utan gränser i ryggen. De stöder mig och följer fallet noga.

”Förbrytarbilden” som togs av Jenni Monet när hon arresterades.

– Men det jag och alla andra som utsatts föövergrepp vid Standing Rock vill ha, det är rättvisa. Får jag ett fängelsestraff kommer jag att avtjäna det, inte förhandla om det som andra har gjort. Fastän jag är oskyldig. Men poliserna och vakterna måste också ställas till svars. Annars är det här inte Amerika längre, säger Jenni Monet.

 

**

Läs merBlankspot på plats i USA

Bidra till reportageserien: I Facebookgruppen: ”Uppdrag: Trump och demokratin” kan man följa Lisa Bjurwalds arbete, interagera med andra omvärldsintresserade och bidra till Blankspots journalistik med tips, frågor till intervjupersoner och allmänna tankar och uppslag.

Av | 12 april 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Donald Trump

Twitter gör rätt som faktagranskar Trump

I veckan satte Twitter varningsflagg på några av president Trumps tweets. En tom markering eller första steget mot att Trump stängs av?

FN-chef: ”Trump uppviglar till våld mot journalister”

Donald Trumps ständiga utfall mot journalister är enligt FN:s avgående högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, på gränsen till att vara brottsliga uppmaningar om våld.

Därför erkänner Trump Jerusalem som Israels huvudstad

Donald Trump vill skriva in sig i den amerikanska historien. Men hans ambitioner stannar inte där. Han vill också skriva in sig i den bibliska historien. Ett av hans vallöften var därför att erkänna Jerusalem som huvudstad i Israel.

Rädda Barnen tar avstånd från aborter

Rädda Barnen tar avstånd från aborter för att inte gå miste om amerikanska biståndspengar. Organisationen får nu hård kritik av den förre biståndsministern Gunilla Carlsson för att de inte står upp för kvinnors rättigheter.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.