Demonstranter skjutna i Togo

Av | 20 september 2017

Parlamentets misslyckande med att besluta om en lag som begränsar presidentens makt, har nu kastat landet än djupare in i en politisk kris. I dag kom rapporter om att militären skjutit skarpt mot demonstranter.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Demokratirörelser

Tusentals människor hörsammade oppositionens uppmaning och demonstrationer hölls i dag i flera togolesiska städer.

Samtidigt uppmanade det sittande regeringspartiet (UNIR) sina anhängare att samlas på stranden i huvudstaden Lomé till stöd för presidenten.

– Vi är fredliga, sa en av demonstranterna till AFP som bedömde att ett tusental personer samlats.

Landets kommunikationsminister Guy Lorenzo varnade för ”en statskupp” och uppmanade oppositionen att visa ”ansvarskänsla och återhållsamhet”.

Landets politiska partier mobiliserade sina anhängare efter att parlamentet i veckan misslyckats med att enas kring hur en ny lag skulle utformas för att begränsa antalet mandatperioder en president kan bli omvald.

Oppositionen ville se en lag som omöjliggjorde för den sittande presidenten att ställa upp igen. Medan regeringspartiet föreslog en skrivning som innebar att man från och med 2020 skulle ha en maxgräns på två femårsperioder.

Under eftermiddagen kom även rapporter om att togolesisk militär skjutit skarpt mot demonstranter i staden Bafilo. Enligt uppgifter är en död och flera skadade.

Enligt en lokal journalist på plats blockerade militären gatorna så att ambulanser inte kunde komma fram.

– Här finns flera skadade. Jag vädjar till det internationella samfundet: Ingrip! säger en läkare i staden på telefon.

På filmklipp som sprids på sociala medier kan man också se hur två togolesiska soldater i uniform misshandlas blodiga av en folkmassa.

Under morgondagen planeras nya protester.

Av | 20 september 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Studentprotester i Albanien

Tusentals albanska studenter protesterar med krav på lägre terminsavgifter och mer pengar till utbildning, i bakgrunden finns också ett missnöje med regeringen.

Stora protester i Togo

För tredje gången på två veckor anordnades stora demonstrationer i Togo i protest mot landets president Faure Gnassingbe och valet som ska hållas i 20 december.

Rättegång inleds mot oppositionsledare i Rwanda

Diane Rwigara, en av de ledande kritikerna mot Rwandas president Paul Kagame har nu släppts mot borgen efter mer än ett år i fängelse. Nu väntar rättegången för den tidigare presidentkandidaten.

Inga nya beslut om gemensam valuta för Västafrika

Deadline är satt till år 2020, men nu håller tiden på att rinna ut.