Demonstrationer mot Trumps kulturpolitik

Av | 4 april 2017

En stor manifestation mot Trump-administrationens planerade nedskärningar i stödet till bibliotek, museum, kulturhus och teatrar, fick såväl kända Broadway-skådespelare och stjärnfotografer som Annie Leibovitz att göra gemensam sak på trapporna till New Yorks stadshus i början av april.

I kön till inpasseringskontrollen stod en bildskygg pinförsäljare, som reser runt bland delstatens anti-Trump-manifestationer och säljer sina egendesignade pins och kylskåpsmagneter:
Well, det har gått bättre, skrattade han. Men konstnärer har väl inte de djupaste plånböcker. Ändå har jag designat en pin speciellt till den här dagen, säger Bernie och visar upp sin pin.

Hundratals hade samlats för manifestation mot Trumps kulturpolitik.

Väl inne på området stod Ford Gradel, Managing Director verksamhetschef på Poets & Writers, (en nationell serviceorganisation för poeter och författare) med delade känslor för inför manifestationen.

Samtidigt som hon ansåg att det är viktigt att USA:s olika kulturgrenar står enade och höjer sina röster mot att “pengarna ska gå till militären och den redan minimala kulturdelen av budgeten krympas ytterligare”, uttryckte hon sorg över att hennes land nu är så splittrat.

Brandtal hölls av bland andra kommunfullmäktiges ordförande Melissa Mark-Viverito, den första latinamerikanska kvinnan på en politisk position som innefattar hela staden New York, och skådespelarfacket Equitys stridbara ordförande Mary McColl.

Melissa Ford Gradel och övriga kulturchefer har anledning att oroas. Om president Trumps budgetförslag går igenom tvingas fyra centrala amerikanska kulturorganisationer troligtvis stänga ned: National Endowment for the Arts, National Endowment for the Humanities, Institute of Museum and Library Services och Corporation for Public Broadcasting, det vill säga public service-tv.

Nedskärningarna skulle drabba totalt 19 kulturinrättningar och spara 971 miljoner dollar i den nationella budgeten men, menade de församlade kulturarbetarna, förändra det amerikanska samhället till det sämre:
– Konst spelar roll!, sade den lokala konsthögskolestudenten Stephanie. Hon hade kommit till stadshuset efter att i frustration ha sökt efter anti-Trump-protester på nätet. Om New York förlorade det här ekonomiska stödet… Det skulle verkligen skada vår stad.

En av demonstranterna håller upp ett plakat med textenThe earth without art is just “eh”.

Kritiker av Trumps budgetförslag har reagerat särskilt starkt på att bibliotek, museum och public service-medier står i riskzonen för att stängas ned eller utarmas avsevärt.

De menar att det handlar om institutioner och organisationer som garanterar att alla amerikaner, oavsett var de befinner sig geografiskt i landet och oavsett vilka ekonomiska resurser de har, kan tillgodogöra sig kultur och information.
Manifestationen vid stadshuset avslutades med ett månghundrahövdat vrål av ursinne: “This is the sound of resistance” och på ett av de vajande plaketen som stack upp stod det: The earth without art is just “eh”.

Av | 4 april 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Stakston: Reflektion ger utrymme för revolution

Den rådande ordningen har skakats om av pandemin. Nu måste vi hantera de orättvisor som inte längre går att blunda för.

Stakston: Det är allas ansvar att ta avstånd från våld

Protesterna i USA har gjort att Facebook och Twitter inte längre kan ducka undan från sin makt och sitt ansvar över det offentliga samtalet.

Bokutdrag: Så bevakar du demonstrationer

Med anledning av våldet mot de journalister som rapporterar från protesterna i USA publicerar vi ett utdrag från säkerhetshandboken "Kom levande hem".

Twitter gör rätt som faktagranskar Trump

I veckan satte Twitter varningsflagg på några av president Trumps tweets. En tom markering eller första steget mot att Trump stängs av?

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.