Den längsta dagen – Dawit Isaaks sista tid i frihet

Av | 29 augusti 2019

Den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i snart 18 år. I ett av kapitlen i Martin Schibbyes bok ”Jakten på Dawit” (Offside Press) berättar han historien om Dawits sista dagar i frihet. Läs det här.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

Chefredaktör Berhane jobbade långt in på småtimmarna med en artikel om attacken mot tvillingtornen i New York. Det hade gått ett par dagar sedan terrordådet och Setit hade skildrat händelseförloppet på nyhetsplats; nu var det dags att skriva en längre analys. Det var något med händelsen som gjorde att det kändes som om de stod inför en ny världsordning.

Berhane stupade i säng innan han var färdig med texten men hann knappt somna innan den svarta lilla radion på nattygsbordet väckte honom. »Det måste ha varit Miliete som slog på radion«, tänkte han när han hörde hur frun var uppe och stökade i köket. Det var dags för de tidiga morgonnyheterna men något hade uppenbarligen gått fel. Regeringens radiostation spelade bara musik. Han tittade på klockan igen.

Så kände han igen nyhetsuppläsaren Salomon Aberas röst. Den lät nervös: ”Från och med i dag den 18 september 2001 har regeringen beordrat att all privat press ska upphöra med sin tidningsutgivning.”Aaron Berhane kände hur svetten tryckte sig ut ur porer över hela kroppen.– Är du vaken? ropade hans fru. Du måste höra på detta.Berhane fortsatte att lyssna till det officiella meddelandet, som specifikt anklagade hans tidning för att ha brutit mot landets presslagar och ignorerat de varningar som regeringen utfärdat. ”Varningar?” tänkte han. ”Vilka varningar?”

Efter sändningen låg han kvar i sängen. Han drog täcket över huvudet och kände hur svettningarna ersattes av ett slags frossa. Sedan samlade han kraft.Han gick med hastiga steg genom köket och blaskade kallt vatten i ansiktet innan han satte sig i sin bruna Toyota Landcruiser och körde iväg mot jobbet på fastande mage. Berhane visste att han var tvungen att ha en plan när han klev in på redaktionen. Som chef förväntades det av honom. Han visste också att de andra inte skulle gilla den strategi han bestämt sig för att föreslå.

Han kröp fram på låg växel längs med paradgatan Harnet Avenue för att hinna tänka. Palmerna vajade som vanligt i vinden och genom vindrutan såg han hur unga försäljare i sandaler redan var ute och sålde Setit. ”Så den trycktes i morse i alla fall”, tänkte han. Han klev ur bilen för att se att det verkligen var den senaste utgåvan. Det var det. Han bläddrade igenom numret flera gånger för att se om det statligt ägda tryckeriet ändrat rubriker eller plockat bort någon artikel.

Men allt stämde.

Läget var svårtolkat. I radiomeddelandet anklagades Setit för att ha ”bistått Etiopien och publicerat lögner”. Det tydde på att regeringen ville angripa dem på ett nytt sätt, att de kanske skulle komma att anklagas för allvarliga brott. Det gällde att agera klokt. För att komma till jobbet var han denna morgon, precis som alla andra morgnar, tvungen att köra förbi det styrande partiets högkvarter. När han passerade byggnaden såg han inskriptionen på fasaden: ”Victory to the masses”. Samma budskap som den regimkritiska G15-gruppen använde. Berhane bestämde sig för att stanna på ett närbeläget kafé. Där tog han en espresso och insöp de senaste nyheterna; de som färdades från mun till mun utan att passera myndigheternas censur. Han fick snabbt höra att elva politiker hade gripits under natten. Just de som krävt reformer i det öppna brevet i hans tidning.

Han köpte ett exemplar av den statliga tidningen Hadas Eritrea och såg att journalisterna på Setit dessutom anklagades för att ha undvikit värnplikten, och att ägarna anklagades för skattefusk. »De kommer att ge sig på oss nu«, tänkte han. ”Detta är slutet för Setit, slutet för den fria pressen.”Tankarna rusade när han satte sig i bilen igen. Kanske blev deras tid utmätt redan när de publicerade brevet från G15-gruppen. Eller var problemet att redaktionen tagit emot pengar från Danmark? Eller var det artikeln om att polisen saknade rätt att hålla någon anhållen längre än 72 timmar?

För ovanlighetens skull var hela medarbetarskaran på plats när chefredaktören anlände till redaktionsvillan. I det stora vardagsrummet stod TV:n på. Ingen satt vid någon av datorerna utan alla stod upp. Berhane slogs plötsligt av hur mysig redaktionslokalen blivit, hur roligt de hade haft det, pionjärandan, känslan av att göra något tillsammans  …

I början var diskussionen trevande. Flera menade att attacken mot den fria pressen var orättvis. De hade ju alla känt ett stort ansvar och tassat fram på äggskal under det senaste året.

Visst ställde de kritiska frågor och visst skrev de om motsättningar, men det var inte precis någon undersökande journalistik med dolda kameror.Alla insåg att detta var det mest kritiska ögonblicket hittills – både för den unga nationens utveckling och för deras egna karriärer. Och liv.

Diskussionen blev allt mer högljudd. Många trodde att de snart skulle kunna jobba igen. Andra menade tvärtom att regeringen fått nog.

Telefonen ringde. En läsare undrade vad som hade hänt och om de skulle skriva om gripandet av politikerna.– Gripandet? Nu fick även övriga redaktionsmedlemmar klart för sig att elva politiker hade fängslats samma natt.

Den äldste i redaktionen var författaren Fessehaye Yohannes, eller »Joshua« som de kallade honom. Han var en publicerad poet men mest känd som cirkusartist och barnteaterskådespelare. Han var redaktionens ständige skämtare men också en av de mest omdömesgilla och kunniga skribenterna.

Den här morgonen var han tyst länge, innan han sa att »det kanske är logiskt ändå«.

– De har stängt ner oss för att vi inte ska skriva om gripandet av politikerna. I så fall är vi nog snart igång igen. Aaron Berhane delade inte optimismen. Han påpekade att de trots allt anklagades för lagbrott och för att ha samarbetat med Etiopien. Allvarliga saker.

– Den här gången är det annorlunda, sa Berhane.

Stämningen var tryckt. Som i ett omklädningsrum före match. Chefredaktören fortsatte:

– Jag vill att vi ligger lågt, ingen tidning ska ges ut och vi ska gömma oss. Vi ska inte visa oss i staden, inte besöka kaféer, inte spela biljard och absolut inte bo hemma. Ingen får sova mer än en natt på samma plats.Dawit Isaak protesterade. Han trodde liksom »Joshua« att förbudet handlade om att presidenten inte ville se några artiklar om gripandet av politikerna – och att det skulle lugna ner sig.

– Det värsta som kan hända är ett par veckor i fängelse, inte mer, sa Dawit.

Han menade att tidningen trots allt hade gjort sitt bästa för att hantera konflikten mellan regeringen och reformanhängarna på ett moget sätt.

– Om vi är tysta kan vi aldrig minska den spänningen, eftersom regeringen då aldrig svarar. Vi måste fortsätta att knacka på dörren.

Dawit förklarade att regeringen på sikt borde förstå att man bara gjorde situationen värre genom att stoppa den fria pressen.

Den vita knapptelefonen ringde igen. Semret Seyoum satt närmast och lyfte luren. ”Bered er på en lång marsch till exilen, vänner!” sa en röst som han inte kände igen. Sedan lade uppringaren på.

Seyoum satt chockad kvar med luren i handen. Var det en varning? Eller ett hot? Det ringde på nytt. Ytterligare en läsare undrade vad som hände. Seyoum svarade att de inte visste – men att de skulle göra sitt jobb och ta reda på det.

Snart kom chefredaktörerna från två andra tidningar till Setits redaktion. Båda kände Berhane från universitetet i Asmara och båda hade skrivit för Setit innan de startade egna tidningar.

Det informella redaktionsmötet upplöstes utan att gruppen hade fattat något gemensamt beslut. Alla fick nu göra vad de själva ansåg bäst. De tre chefredaktörerna bestämde sig för att gå till ett kafé. De lade konkurrensen åt sidan och bestämde sig för två saker: dels skulle de från och med nu vara försiktiga, dels skulle de skriva till informationsministeriet och be om ett klargörande. Varför hade tidningarna bannlysts?

Efter att ha druckit upp kaffet återvände Aaron Berhane till Setit och skrev ihop dokumentet. Sedan körde han sin bruna Landcruiser uppför backen till informationsministeriet och stannade framför vaktkuren vid vändplanen. Han lämnade in skrivelsen som alla tre chefredaktörerna hade undertecknat.

Fem dagar senare knackade det på hemma hos Aaron Berhane. Radion stod på som vanligt och hans fru som redan var vaken berättade för de civilklädda poliserna att hon inte visste var hennes man befann sig.I en annan del av Asmara vände säkerhetstjänsten upp och ner på Semret Seyoums hem men inte heller där hittade de någon att arrestera.

Redaktionsmedlemmarna Fessehaye Yohannes, Yusuf Mohamed Ali, Saïd Abdelkader och Medhanie Haile öppnade däremot och följde med poliserna.

Ingen av dem lever i dag.

Även Dawit Isaak greps. Han har suttit fängslad utan rättegång sedan dess.

**

Vill du läsa mer? Just nu har vi en oerhört bra deal för dig som vill bli medlem. Utöver all den journalistik som Blankspot gör får du nu även Martin Schibbyes rykande färska bok om Dawit Isaak. Om du redan är medlem och ändå vill ta del av erbjudandet, passa på att ge bort ett medlemsskap till någon!

För att komma till erbjudandet ”klicka här”.

Av | 29 augusti 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Schibbye om nya livstecknet: Hög tid att bryta isoleringen.

Vad är din kommentar till beskeden om att Dawit Isaak lever? Både Free Dawits ordförande...

Betlehem Isaak säker: ”Pappa lever”

Betlehem Isaak, dotter till den fängslade journalisten Dawit Isaak, bekräftar i dagens sommarprogram att han är vid liv.

Leif Öbrink: Dawit Isaak lever

Enligt uppgifter från Leif Öbrink, ordförande för stödkommittén Free Dawit finns det nu nya säkra tecken på att Dawit Isaak lever efter 18 år i fängelse.

Poddtips: Fallet Dawit Isaak – med Martin Schibbye

Martin Schibbye gästade nyligen Benjamin Elfors podd "Kunskap bit för bit" för ett samtal om reportageboken "Jakten på Dawit".

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.