Den utvisade finns inte på lista över omkomna

Av | 13 juni 2017

Ingen som har utvisats från Sverige till Afghanistan finns med på listan över de omkomna vid attentatet mot en begravning i Kabul. Samtidigt vidhåller en uppgiftslämnare att han funnit en död person som ska ha utvisats den 30 maj.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Nyhetsbyrån Reuters har kommit över en lista från attentatet som de nu delat med Blankspots reporter i Kabul. Listan kan vara ofullständig men innehåller i skrivande stund nio namn. En kropp återstår att identifiera.

Den utvisade 17-åringen, som fått sin ålder uppskriven till 19 år av Migrationsverket, finns inte med bland de namngivna personerna.

Men 17-åringen är fortfarande försvunnen och en annan utvisad person, som skulle ha gjort en längre resa med honom, uppger att han aldrig dök upp när bussen skulle avgå.

Uppgiften om att 17-åringen har omkommit i attentatet fick hans bror, som bor i Göteborg, av en person som uppger sig vara polis i Afghanistan. Blankspot har har varit i kontakt med polismannen som vidhåller att han har sett kroppen och att han har hittat kontaktuppgifter som kopplade 17-åringen till brodern i Sverige.

Enligt Kjell-Terje Torvik, Migrationsverkets återvändandesambandsman på Sveriges ambassad i Kabul utreds nu händelsen tillsammans med afghanska myndigheter.

– Vi försöker utreda vad som har hänt, säger Kjell-Terje Torvik, till Expressen.

Blankspot har besökt 17-åringens bror i Göteborg. Han är förkrossad över dödsbeskedet och över att inte veta vad som har hänt. Han säger att han inte känner polismannen som kontaktade honom.

Hur vet du att det var din bror som han hade hittat?

– Jag frågade om han var säker på att det var min bror. Han visade då en bild på ett visitkort till en psykolog i Sverige. Han sade att han hade hittat kortet i min brors ficka, säger brodern.

Blankspot har ringt numret på visitkortet och det går till den psykolog i Malmö som tidigare behandlade brodern för hans krigstrauman från Syrienkriget.

Uppgifterna om att han inte är med på listan över döda väcker hopp om att han lever, eller att han inte dödades vid attentatet mot begravningen.

– Jag är verkligen förvirrad över att någon säger är min bror är död och en annan säger att det är oklart om han är levande eller död, säger brodern.

Bild: 17-åringen under sin tid som soldat i Syrienkriget

 

Rättelse: Blankspot har tidigare kallat den försvunne personen 19-åringen, eftersom han fick sin ålder uppskriven. Vi övergår nu till att kalla honom 17-åringen som är den ålder han själv uppgav. Här hittar du en tidigare artikel om händelsen.

Av | 13 juni 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Ge ett bidrag!

Utvisade Musatafa Nauibi är tillbaka i Sverige

Mustafa Nauibi, ”brottaren” som utvisades till Afghanistan i mitten av december 2016 och som Blankspot träffat i Kabul är nu tillbaka i Sverige.

Wares Khan har fått jobb som studieorganisatör

Blankspot har sedan december 2016 följt den utvisningshotade journalisten Wares Khans öde. Efter nästan ett år i förvar och två avbrutna deportationer har han i dag anställts av studieförbundet NBV.

Stor rymning från flyktingförvar

Vid midnatt rymde 14 personer från migrationsverkets förvar Sagåsen i Kållered. Polisen har fått informationen men är inte aktivt ute och letar efter de som har rymt.

Den långa vägen tillbaka

Vardagen präglas av osäkerhet och arbetslöshet för de ensamkommande som utvisats från Sverige. Blankspot återvände till Afghanistan för att träffa några av de personer vi tidigare rapporterat om som fortfarande kämpar för skapa sig ett nytt liv.