”Det är svårt här”

Av | 28 april 2017

Den 29 mars utvisades Josef Moradi till Afghanistan. Han var påverkad av mediciner när han sattes på planet och fick varken med sig sin väska eller de pengar som hans kompisar hade samlat in till honom. 

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

– Det är svårt, säger Josef Moradi.

Han upprepar orden flera gånger under vårt möte. Vi ses på en restaurang i Kabul där den orientaliska musiken dånar ur högtalarna. Han ger ett samlat intryck när han pratar om det liv han numera lever i Afghanistan, efter utvisningen den 29 mars. Hans väska anlända två dygn senare.

– Det var väldigt svårt att komma till ett land som jag aldrig tidigare varit i, säger han.

Josef var för ung för att minnas tiden före hans familj flydde från Afghanistan. Det var under talibanregimen och innan den USA-ledda interventionen 2001. Familjen levde som oregistrerade flyktingar i Iran tills dess han flydde till Sverige.

Därför var det en chock för honom att bli deporterad till Kabul. Han visste inte om det fanns några släktningar i Afghanistan och han visste han inte vart han skulle ta vägen. Men han fick en säng på ett gästhem som tillhör det afghanska flyktingministeriet och där har han bott där sedan han kom till Afghanistan.

Men han gillar det inte.

– Det är smutsigt, maten är dålig och inte ens tillräckligt, säger han.

Personalen på gästhemmet menar dock att det är rent och i bra skick med Kabuls mått mätt och att maten där är bra och tillräcklig men ”eftersom de har en stram budget,” är den förhållandevis enkel.

Förutom mat och husrum i fjorton dagar på gästhemmet har Josef fått 2500 afghani, vilket är cirka ca 330 kronor.  Det räcker inte långt. En måltid på en billig restaurang i Kabul kostar mellan 70 och 150 afghani.

Andra som deporterades samtidigt som Josef fick 2 000 euro från European Re-Integration Network (ERIN) för att etablera sig i Afghanistan. Josef fick inte det eftersom han inte återvände frivilligt. I stället har han försörjt sig på pengar som har skickats från vänner i Sverige.

Utöver pengarna är hans största problem lokalbefolkningen i Kabul. Han är ofta rädd och går ut så lite som möjligt.

– De trakasserar andra och beter sig illa, påstår han.

När det gäller terrorattacker var det lugnt under den första delen av Josefs tid i Kabul. Men samma dag som vi träffades genomfördes en självmordsbombning i en annan del av staden.

Efter mer än tre år i Sverige har Josef en västerländsk stil. Hans långa hår väcker uppmärksamhet och vanligt folk på gatan frågar om han är en flicka. Även om det finns fler i Kabul med västerländska frisyrer, även kvinnor, så har Josef valt att dölja håret under en keps och luva.

Den enda stadsdel där han vågar röra sig är i Barchi, en del av Kabul där främst hazarer – den etniska gruppen som Josef tillhör – håller till. Även om han inte känner någon där känner han sig säkrare bland ”de egna”.

I Barchi rör han sig vant genom marknaden och trafiken som om han vore en infödd. I sin svarta hoodtröja och med ett munskydd (många afghaner använder dessa för att skydda sig mot den dåliga luften som uppstår i staden från och till) sticker han inte ut särskilt mycket.

Han leder mig till en liten restaurang som han lärt sig att tycka om. Det är en afghansk restaurang med traditionella sittplatser. Josef beställer qabuli pilaw, en risrätt som finns överallt.

– Svensk mat ger mer energi men afghansk mat smakar bättre, säger han.

När han har ätit klart tar han upp sin mobiltelefon för att kontakta kompisarna i Sverige. Även om det just nu verkar vara omöjligt att återvändande till Sverige håller han fast vid den drömmen. Men han vill inte befinna sig i Sverige illegalt.

Josef hoppar in i en tillbucklad buss för att ta sig tillbaka till gästhemmet. Om några dagar ska han flyttat till staden Herat, i västra delen av Afghanistan. Han har fått ett erbjudande att bo med en annan person som också har deporterats.

– Herat är bättre än Kabul. Men inte bättre än Sverige, säger Josef Moradi.

**

Följ reportageserien på Facebook: Gå gärna med i Facebookgruppen ”Uppdrag: Afghanistan” där du kan följa arbetet bakom kulisserna och bidra med kunskap till den pågående reportageserien. Läs mer här.

Läs tidigare artiklar om Josef Moradi:

Josef utvisas utan ett öre på fickan

Utvisad till Kabul utan packning

Min kropp orkar inte mer

 

Av | 28 april 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan

Från hopp till förtvivlan – Dagbok från Kabul vecka 25

Flera parlamentariker kallar nu fredsprocessen för ett misslyckande och menar att den första tidens hopp nu förvandlats till förtvivlan.

”Kö till kyrkogården i Kabul” – Dagbok från Kabul vecka 24

Afghanistans sjukhus har inte plats för de som blir sjuka av viruset. Inte heller kyrkogårdarna.

”Livet blir aldrig detsamma” – Dagbok från Kabul vecka 19

Ni kanske tänker att detta var ännu ett attentat i Kabul, där det sker så ofta. Vi som bor här ser det inte så. Detta var något oerhört, skriver Mohammad i veckans dagbok.

Attack på förlossningsklinik i Kabul

Sjukhuset i Dasht-e-Barchi attackerades i dag av beväpnade män. Minst 13 personer har dödats, varav två var spädbarn.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.