”Det enda jag begär är att veta om han är i livet och vad han är anklagad för”

Av | 11 april 2019

Sedan ett år tillbaka har Helen Zemichael liv varit upp och ner. Då försvann hennes man Ermias Tekie i Etiopien. Nu vädjar hon till svenska UD att söka svar om vad som hänt. Samtidigt framkommer nu uppgifter om att mannens dator stals från hotellrummet en vecka innan försvinnandet.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Livet blev inte som de tänkt sig när Helen Zemichael och Ermias Tekie båda flydde till Sverige från Eritrea. Han först efter att ha genomfört den årslånga värnplikten och hon fyra år senare.

I Sverige fick de en fristad och Ermias började jobba inom vården. De levde tillsammans i åtta år i Stockholm tills den 21 maj i fjol då Ermias försvann från sitt hotell under en semesterresa till Etiopien, vilket Expressen var först med att berätta om.

Sedan dess har ingen i familjen hört från honom.

Det har nu snart gått ett år sedan Ermias hustru Helena hörde ifrån sin man.

– Vi hade kontakt under resan men plötsligt slutade han att höra av sig, berättar Helen Zemichael som är gift med Ermias.

Hon anser att Sverige nu borde agera mer kraftfullt för att få hem honom. Utrikesdepartementet har bekräftat att de har kännedom om att en svensk person har anmälts saknad i Etiopien och att svenska ambassaden i Addis Abeba står i kontakt med lokala myndigheter.

Har du träffat någon från utrikesdepartementet?

– Nej.

Har något hört av sig till dig?

– Nej. De behöver inte säga något till medier, det förstår jag, men de kunde berätta något för mig, för familjen.

Vad tänker du om att de inte hört av sig?

– Jag tänker mest på att jag håller på att bli vräkt från lägenheten som står på min man.

Om du fick träffa Margot Wallström vad skulle du säga?

– Det enda jag begär är att veta om han är i livet och vad han är anklagad för. Jag vill veta vad som görs.

Helen Zemichael beskriver livet i Sverige utan Ermias som svårt.

– Varje dag vaknar jag och så är han inte här. Jag känner mig deprimerad och framför allt orolig. Jag vill veta vad som hänt! Om han är anklagad för något så vill jag veta det.

Ovissheten är det värsta enligt Helen och länge trodde hon att det skulle lösa sig snabbt, att det var någon typ av missförstånd, men nu har det snart gått ett år.

Helen Zemichael beskriver hennes man som en ”sanningssägare”. Under tiden som student i Eritrea i slutet av 1990-talet var han med och gav han ut en skoltidning, under åren innan landet stängde ner den privata pressen och fängslade journalister som Dawit Isaak.

Men även han fick vid ett tillfälle sitta instängd ett par dagar på grund av sina artiklar.

– Han ville alltid berätta sanningen och var alltid ärlig, även i Eritrea när vi var unga, berättar Helen Zemichael.

Efter flykten byggde de upp ett liv i Sverige och länge var minnena av flykten något de inte pratade så mycket om – men efter katastrofen utanför Lampedusa 2013 då 100-tals eritreaner drunknade i Medelhavet kände Eremias att han inte kunde vara tyst.

Tillsammans med vänner grundade han ”dialogforum” en facebook-grupp för svensk-eritreaner som samlade ett tusental personer. Han var kritisk till regimen i Eritrea och ville skapa dialog mellan eritreaner i Sverige om vad som kunde göras mer än att tända ljus och sörja de som dött på Medelhavet. Han var också aktiv för den fängslade journalisten Dawit Isaak.

Ermias Tekies demonstrerar för Dawit Isaaks frihet. Nu sitter han själv fängslad i grannlandet.

Men om det skulle kunna ha med försvinnande att göra vill hans bror Iseas Tekie inte spekulera i. Han vill att den svenska ambassaden ska fortsätta att söka efter svar från Etiopien om Ermias Tekies försvinnande.

På sociala medier sprider sig ett upprop där vänner till Ermias kräver svar från den etiopiska regeringen om vad som har hänt.

Mannens bror säger att det inte fanns något som tydde på att han skulle vilja försvinna frivilligt.

– Han var inte orolig inför resan. Att han försvann kom som en blixt från klar himmel.

Etiopiens ambassad i Stockholm säger till Ekot att de inte har kännedom om fallet och vill inte kommentera det i nuläget.

Familjens svenska jurist Mussie Ephrem, som har träffat familjen flera gånger och engagerat sig i fallet är säker på att han är arresterad. Ett av de indicier som tyder på det är enligt brodern, att en vecka innan han själv försvann, så försvann också hans dator.

– Han ringde hem och berättade det, men sa också skämtsamt att ”this is Africa” så han bodde kvar på samma hotel, berättar brodern Iseas Tekie.

Många av Ermias vänner är nu oroliga för att Etiopiens förbättrade relationer med Eritrea ska leda till att han – om han är fängslad – lämnas över till Eritrea.

Brodern Iseas Tekie vill att svenska Ambassaden i Etiopien tar reda på vad som hänt hans bror.

Men varken brodern eller frun vill spekulera om ett sådant scenario. Om han hade varit anklagad för något i Etiopien så borde han aldrig kunnat få ett visum till landet menar dem. Dessutom var han en av många eritreaner i Etiopien och det finns andra mer högprofilerade personer inom oppositionen, så det har svårt att se varför man skulle plocka just honom?

– Är man en aktivist som syns och hörs mycket då kanske man ska vara orolig. Men det var inte Ermias. Det finns mycket rykten, men vi vet inte, vi vill inte spekulera, upprepar brodern.

I väntan på svar så börjar situationen för frun Helen Zemichael bli allt jobigare.

Inom kort måste hon lämna parets gemensamma lägenhet och saknaden och tomheten efter hennes man är förlamande.

– Jag hoppas varje dag på att få höra hans röst igen. Jag längtar efter att han själv ska kunna berätta om vad som hänt.

Av | 11 april 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Planerna på att dämma upp Nilen orsakade krig 1956 – kommer det hända igen?

Under de senaste decennierna har man kunnat se med oro på hur spänningarna byggts upp mellan Egypten och Etiopien över byggandet av den stora etiopiska renässansdammen på den blå Nilen. Men vad finns att lära av historien?

Blankspots FAQ: Vad händer i fredspristagarens Etiopien?

Protesterna i Etiopien eskalerade efter mordet på sångaren Hachalu Hundessa. Men vad ligger bakom vreden och kommer Abiy Ahmed att rida ut krisen? Blankspot har sammanställt frågor och svar kring situationen.

Protester efter att musiker mördats i Etiopien

En av Etiopiens stora stjärnor är mördad. Haacaaluu Hundeessaas musik tonsatte den Oromorevolution som legat till grund för senaste årens omvälvningar i Etiopien. Nu på tisdagsmorgonen har mindre demonstrationer utbrutit och internet stängts ner av myndigheterna.

Etiopiens jättedamm nu en fråga för säkerhetsrådet

Spänningen stiger mellan Egypten och Etiopien över Afrikas största dammbygge när nu Egypten återigen ber säkerhetsrådet att ta upp frågan om GERD-dammen i vad som ses som en diplomatisk eskalering av konflikten om Nilens vatten.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.